Η ανάκαμψη των κατασκευών, τομέας που απασχολεί άμεσα ή έμμεσα 300 επαγγέλματα, πρέπει να είναι στις προτεραιότητες οποιουδήποτε προγράμματος εξόδου από την κρίση.
Με τα μεγάλα δημόσια έργα, το ΣΕΣ (νέο ΕΣΠΑ), τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις και την τόνωση της τουριστικής κατοικίας (πλέον έχουμε όχι μόνο τους Βαλκάνιους και τους Ρώσους, αλλά και τους Κινέζους και πρόσφατα τους Τούρκους), μπορεί να γίνει η αρχή.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη, οι επενδύσεις στον τουρισμό μπορούν να ανέλθουν εντός της επόμενης πενταετίας στο ποσό των 25 δις ευρώ, αρκεί να υπάρξει το κατάλληλο οικονομικό κλίμα και οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις.
Η συνέχεια, όμως, πρέπει να περάσει από την οικοδομή, η οποία «χτυπήθηκε» και περισσότερο.
Στο εξωτερικό η συνεργασία Πολιτείας – Τραπεζών έχει δώσει λύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να μεταφερθούν, μετά από επεξεργασία, και στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, και:
- Δυνατότητα σε όσους έχουν «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια ή «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια με εγγύηση ακίνητα, να τα αποπληρώσουν στην τιμή που οι τράπεζες θα τα πουλούσαν σε funds. Έτσι θα αποτραπούν μαζικοί πλειστηριασμοί με συνεπακόλουθο την κατάρρευση των τιμών.
- Νομοθετικό πλαίσιο για νέου τύπου συμβόλαια (Rent to Buy), όπου ο ενοικιαστής ενός ακινήτου μπορεί να κάνει συμφωνία με τον ιδιοκτήτη και να αγοράσει ένα δικαίωμα (option) αγοράς της κατοικίας σε μια συγκεκριμένη τιμή μετά από κάποια χρόνια πληρώνοντας ένα premium στο ενοίκιο.
- Νέα ευέλικτα στεγαστικά δάνεια πολύ μεγάλης διάρκειας ή χωρίς λήξη (Perpetual). Ο αγοραστής πληρώνει μόνο τόκους και όχι κεφάλαιο (γίνεται στην Ιαπωνία).