«Κάθε Σεπτέμβριο η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αποτελείσημείο αναφοράς της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου. Κανείς δεν μπορείνα παραβλέψει, ωστόσο, ότι η ΔΕΘ έχει χάσει τη σημασία της ως Γενική Έκθεση καιβασίζει τη λειτουργία της στους δημόσιους οργανισμούς και τους φορείς τηςτοπικής αυτοδιοίκησης, η συμμετοχή των οποίων πρέπει να επανεξετασθεί απόμηδενική βάση, χωρίς δογματισμούς οποιασδήποτε μορφής.Ηαπουσία του ιδιωτικού τομέα είναι εμφανής, ενώ σταδιακά μειώνονται και οι διεθνείςσυμμετοχές. Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 2010 υπήρχαν 16 περίπτερα ξένωνσυμμετοχών ενώ φέτος δεν ξεπερνούν τα 9 (Σερβία, Ινδία, Τουρκία, Συρία,Ουγγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Ιταλία και Κύπρος).
Καθήκον, λοιπόν, των διοικούντων το δίδυμο ΔΕΘ – HELEXPO, τηςΚυβέρνησης και των φορέων της Θεσσαλονίκης, πρέπει να είναι η προσέλκυσηεκθετών από όλον τον κόσμο με την κινητοποίηση των οικονομικών ακολούθων τωνΠρεσβειών μας και της ελληνικής ομογένειας, η οποία απαριθμεί εκατοντάδεςχιλιάδες επιχειρηματίες.
Η ΔΕΘ ως Γενική Έκθεση, παρά την υποβάθμιση των αντίστοιχων θεσμώνδιεθνώς, μπορεί και πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στην οικονομία τηςΘεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, αρκεί να κινηθεί στα πλαίσια πουεπιβάλλουν οι έννοιες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητος.»