Με αφορμή το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας και τη συζήτηση η οποία θα γίνει,θα ήθελα να καταθέσω την άποψή μου για την πολυσυλλεκτικότητα, η οποία ως θέμαείναι πολύ επίκαιρη, ιδιαίτερα σήμερα, μετά την αποσαφήνιση από τον ΑντώνηΣαμαρά του ιδεολογικού περιεχομένου του κοινωνικού φιλελευθερισμού.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι η πολυσυλλεκτικότητα δεν πρέπει να νοθεύει τις αρχέςκαι τις αξίες της ΝΔ, αλλά να αφορά κυρίως στους πολίτες στους οποίουςαπευθύνεται ως κόμμα εξουσίας, αλλά και τα στελέχη που καλούνται ναδημιουργήσουν ένα προγραμματικό πλαίσιο, τώρα με το κόμμα στην αντιπολίτευση,αλλά και αργότερα να υλοποιήσουν την πολιτική του, όταν έρθει στην εξουσία.
Έτσι, η άποψη για την ανάγκη ύπαρξης ενός όχι ξεκάθαρου πολιτικού λόγου, οοποίος θα ψαρεύει στα θολά και θα επιζητά να γοητεύσει ταλαντευόμενουςψηφοφόρους είναι πολιτικά επικίνδυνη. Αντίθετα, ένας ιδεολογικά συγκροτημένοςπολιτικός λόγος, ο οποίος θα είναι πολυσυλλεκτικός ως προς τις κοινωνικές καιεπαγγελματικές τάξεις, στις οποίες απευθύνεται, είναι απαραίτητος.
Δύο παραδείγματα στο σημείο αυτό θα αποσαφηνίσουν νομίζω το νόημα όσωνυποστηρίζω.
Μία σαφής, λοιπόν, προγραμματική θέση για μία ισχυρή επιτροπή ανταγωνισμού,απευθύνεται όχι μόνο στην επιχειρηματική κοινότητα, κυρίως τη μικρομεσαία, ηοποία θέλει ανοιχτές αγορές, αλλά και σε όλους τους καταναλωτές που επιζητούνφθηνά προϊόντα.
Το ίδιο θα συμβεί και με μια σαφή θέση για την αλλαγή του τρόπου με τονοποίο λειτουργεί το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο αντί να προάγει την ελεύθερηδιακίνηση των ιδεών, ουσιαστικά την παρεμποδίζει. Στο θέμα αυτό θα βρει «ευήκοαώτα» όχι μόνο στην πλειοψηφία των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού, αλλάκαι σε άλλες πολλές κοινωνικές ομάδες.
Για να γίνει όμως αυτό, η ΝΔ πρέπει να εξηγήσει, ότι πέρα από τα γνωστάπροβλήματα στην αγορά, τα οποία δημιουργούν οι συχνές ταραχές με ορμητήριο ταπανεπιστήμια, οι ομάδες που τις προκαλούν απαγορεύουν ταυτόχρονα κάθε σύνδεσητων πανεπιστημίων με την παραγωγή και έτσι σε μία περίοδο κατά την οποία κράτηανάλογου μεγέθους με την Ελλάδα καινοτομούν σε προϊόντα και ιδέες, εμείςμένουμε δραματικά πίσω.
Τέλος, πολυσυλλεκτικότητα απαιτείται να υπάρχει και στα στελέχη που θαπλαισιώνουν την ηγετική ομάδα και τον αρχηγό. Μία πολυσυλλεκτικότητα σεπεριφερειακό επίπεδο, σε ταξική προέλευση, ειδικότητα, πολιτική εμπειρία,επαγγελματική κατάρτιση και γνώση. Αυτοί οι άνθρωποι διαθέτοντας παράλληλαεντιμότητα και ικανότητα παραγωγής έργου και σε πλήρη ταύτιση με τη γενικήπολιτική κατεύθυνση και τις στρατηγικές επιλογές του κόμματος, μπορούν ναφέρουν ξανά τη ΝΔ στην εξουσία.
Δημοσίευση: Εφημερίδα ΚΕΝΤΡΙ (25-06-2010)