Μέσα από το βιβλίο «Πολιτιkey» επιχειρώ να επικοινωνήσουμε όσον αφορά στην πολιτική και την οικονομία. Ξεκινώντας από την απάντηση στο ερώτημα «Τι είναι πολιτική;» συνεχίζω με την περιγραφή του μεταπολιτευτικού μοντέλου, δίνω σάρκα και οστά στη «Νέα Μεταπολίτευση», σχολιάζω το ρόλο των βουλευτών και των κομματικών νεολαίων, ενώ ασχολούμαι με βασικές έννοιες όπως είναι αυτή της ελληνικότητας.
Όσο για την οικονομία, ως άνθρωπος της αγοράς, κρίνω αυστηρά την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική και προτείνω συγκεκριμένες οικονομικές παρεμβάσεις χωρίς δημοσιονομικό κόστος. Παρουσιάζω επίσης, τις θέσεις μου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα.
Το βιβλίο στο οποίο παρουσιάζω, χωρίς «εκπτώσεις», τις απόψεις μου, στηρίζεται σε άρθρα και δημόσιες παρεμβάσεις που καλύπτουν μια περίοδο 20 και πλέον χρόνων.
Αποσπάσματα
Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη: «… Το ελληνικό πρόβλημα χρέους απέδειξε όμως ότι μια παρόμοια κατάσταση δεν ταιριάζει στους 27 ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ, οι οποίοι φαίνεται να προσεγγίζουν την κρίση που σήμερα αφορά όλες τις χώρες του νότου, με στυγνά οικονομικά κριτήρια, χωρίς συναισθηματισμούς και χωρίς την επίδειξη στοιχειώδους ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Αντίθετα, τα υψηλά επιτόκια δανεισμού και η αυστηρή λιτότητα που στην ουσία μας επιβάλλουν, όχι μόνο δεν συνιστούν χείρα βοηθείας, αλλά λειτουργούν περισσότερο ως παραδειγματική τιμωρία. Επιβεβαιωτική άλλωστε της άποψης αυτής είναι και η παλαιότερη δήλωση του προέδρου του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι «η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει πως η αλληλεγγύη έχει τα όρια της», αν και υπάρχουν και αντίθετες απόψεις όπως αυτή στους Financial Times του Υπουργού Οικονομικών της Πολωνίας, Γιάτσεκ Ροστόβσκι, που είπε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται αλληλεγγύη και όχι ελεημοσύνη» και σίγουρα όχι τιμωρία θα προσέθετα»
Θεμελίωση ενός σύγχρονου κράτους: «… Έχουμε περισσότερους από 150.000 εκπαιδευτικούς και ανθεί η παραπαιδεία, έχουμε δεκάδες νοσοκομεία σε μια κατ` επίφαση δωρεάν υγεία και βασιλεύει το φακελάκι, διαθέτουμε τόμους από φορολογικά νομοσχέδια και σχετικές υπουργικές αποφάσεις και σε σημαντικά τμήματα της οικονομικής δραστηριότητος κυριαρχεί η φοροδιαφυγή. Ο Λάο Τσε έχει πει πως «η πιο δύσκολη αρχή ξεκινά από ένα απλό βήμα». Μια φράση που πρέπει να «κλειδωθεί» στο μυαλό όλων όσοι έχουν θέση ευθύνης μέσα στο πολιτικό σύστημα και να δημιουργήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης και αναδιάρθρωσης του δημοσίου τομέα.
Πολυσυλλεκτικότητα των κομμάτων: «Η επίκληση της πολυσυλλεκτικότητος στο εσωτερικό των κομμάτων γίνεται σχεδόν πάντα εκ του πονηρού και κρύβει στην πραγματικότητα την αδυναμία της κυρίαρχης άποψης να επιβληθεί εσωκομματικά…»
Ομάδες εκλεκτών: Η επικέντρωση στους «ικανούς» δεν αποτελεί, για κανέναν λόγο, προσπάθεια να δοθεί προτεραιότητα στον τομέα της πολιτικής στις ομάδες εκλεκτών (ΕΛΙΤ), που είναι απόλυτα φυσιολογικό να δημιουργούνται, ή να αυτοπροσδιορίζονται έτσι, στα πλαίσια λειτουργίας, μιας ελεύθερης κοινωνίας (ομάδες πνεύματος, τέχνης, επιχειρηματικότητας, κοινωνικού επιπέδου κ.λπ.). Πιστεύουμε αντίθετα, ότι όταν, όπως πολλές φορές συμβαίνει, οι ομάδες αυτές εμφορούνται από μία αίσθηση αυταρέσκειας και ενεργούν ξεκομμένες από την κοινωνία. η δράση τους γίνεται προβληματική έως επικίνδυνη, ειδικά αν ασχολούνται με τα δημόσια ζητήματα ή έχουν δημόσιο λόγο. Έχοντας το προνόμιο, πάντα σύμφωνα με τη δική τους θεώρηση, της αυθεντίας και κατά κανόνα χωρίς καμία πολιτική νομιμοποίηση, θεωρούν ότι ο λαός οφείλει να κινηθεί προς την υποδεικνυόμενη από τους ίδιους κατεύθυνση. Ξεχνούν όμως ότι ο τρόπος με τον οποίο σκέφτονται έχει διαμορφωθεί στο δικό τους, αρκετές φορές ξεκομμένο από τις ζώσες δυνάμεις της κοινωνίας, περιβάλλον….»