Σημεία Ομιλίας του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων, κ. Στράτου Σιμόπουλου στο 7οΠολυσυνέδριο του ka-business.gr «Καινοτομία και Ανάπτυξη: Η Θεσσαλονίκη Καινοτομεί» και συγκεκριμένα στη θεματική ενότητα «Πράσινες πόλεις ως στρατηγική πολιτική για την Ανάπτυξη» (11-10-2014)
Στράτος Σιμόπουλος: «Ξεκινά η διαδικασία για την Ανάπλαση του Δυτικού Παράκτιου Μετώπου στη Θεσσαλονίκη»
«Η ανάγκη για πράσινες πόλεις είναι δεδομένη, όπως άλλωστε δεδομένη είναι και η ύπαρξη πολιτικών οι οποίοι στήνουν καριέρες πάνω στην ανάγκη να έχουμε πράσινες πόλεις, όπως και επαγγελματιών – επιχειρηματιών που στηρίζουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα σ’ αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει, επίσης, να βλέπουμε πάντα τι πράττουν, όλοι όσοι έχουν θέση ευθύνης και λιγότερο τι λένε» τόνισε, μιλώντας στο 7ο Πολυσυνέδριο «Καινοτομία και Ανάπτυξη: Η Θεσσαλονίκη Καινοτομεί» ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, κ. Στράτος Σιμόπουλος.
«Μολονότι στο Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων πολλές φορές κατηγορούμαστε ότι προτάσσουμε την ανάγκη να γίνουν έργα, από την ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος, η πραγματικότητα αποδεικνύει το αντίθετο».
Όσον αφορά στα κτίρια, υπάρχει ήδη ενσωματωμένη στο εθνικό δίκαιο μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία υποχρεώνει όλα τα νέα κτίρια μέχρι την 1/1/2021να είναι απολύτως πράσινα, ενώ η πλειοψηφία των δημοσίων κτιρίων να είναι πράσινη μέχρι την 1/1/2019» υπενθύμισε ο κ. Σιμόπουλος και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο «νέο ΕΣΠΑ» στο επόμενο δηλαδή χρηματοδοτικό πλαίσιο, όπου «θα υπάρχουν δράσεις, οι οποίες θα ενισχύουν τη δυνατότητα τα δημόσια κτίρια να γίνονται πράσινα».
Αναφερόμενος στα έργα τόνισε ότι, «εφαρμόζουμε πλήρως τις μελέτες για το περιβάλλον και μάλιστα με έναν τρόπο, ο οποίος απαιτεί και διαβούλευση και βέβαια όλα τα μεγάλα έργα είναι φιλικά με το περιβάλλον. Ενσωματώνουμε, επίσης στα έργα, τα οποία δρομολογούμε τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες και φροντίζουμε τα έργα στις πόλεις να είναι πράσινα. Ως παράδειγμα περιέγραψε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, την Ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου. Συγκεκριμένα είπε:
«Υπάρχει το έργο της Ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Εκεί το πότισμα θα γίνεται από τον Κηφισό. Ακόμη και στο Ελληνικό, όπου γίνεται μια πολύ μεγάλη επένδυση, φροντίζουμε και συζητάμε η άρδευση να γίνεται από την Ψυτάλλεια. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθούμε και στη Θεσσαλονίκη, όπου προχωράμε και θα ξεκινήσουμε μια συνεργασία με τους δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης για την Ανάπλαση του Δυτικού Παράκτιου Μετώπου, το οποίο είναι εγκαταλελειμμένο εδώ και δεκαετίες.
Εδώ στη Θεσσαλονίκη, ήδη υπάρχει ένα βιοκλιματικό κτίριο. Είναι ένα σχολείο στο δήμο Νεάπολης- Συκεών. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με το δάνειο, το οποίο θα έχουμε, θα δημιουργηθούν δράσεις, οι οποίες θα μας επιτρέψουν να προχωρήσουμε σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για τα νοσοκομεία».
Ιδιαίτερα για την περιοχή της Θεσσαλονίκης, «θα ξεκινήσουμε μια συνεργασία με τους δήμους της Δυτικής Θεσσαλονίκης για την Ανάπλαση του Δυτικού Παράκτιου Μετώπου, το οποίο είναι εγκαταλελειμμένο εδώ και δεκαετίες» ανακοίνωσε ο κ.Σιμόπουλος.