Β. Στολάκης: «Κύριε Σιμόπουλε θα υπάρξειηρεμία στο θέμα της κινητοποίησης των ιδιοκτητών ταξί;»
ΣτράτοςΣιμόπουλος: «Δεν μπορώνα κάνω πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα όσον αφορά τηναντιπαράθεση των ιδιοκτητών ταξί με την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών καιΥποδομών. Εκείνο που μπορώ να πω, όμως, είναι ότι πρέπει να υπάρξειαπελευθέρωση του επαγγέλματος αλλά με κανόνες και προϋποθέσεις. Κύριε Στολάκηδεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή οδηγία που να καθορίζει τον τρόπο απελευθέρωσης.Αντίθετα, κάθε κράτος θεσμοθετεί σύμφωνα με τις ανάγκες του.
Είναι μιαδιαρθρωτική αλλαγή και η ελληνική κοινωνία χρειάζεται διαρθρωτικές αλλαγές.Απλώς πρέπει όλοι να θυμόμαστε πως κατά κανόνα τις στηρίζουμε όταν δεν μαςαφορούν. Και αυτήν τη στιγμή, επειδή οι περισσότεροι από εμάς νοιώθουμε ότι δενμας αφορά το θέμα με τα ταξί, αλλά κάποιες άλλες χιλιάδες οικογένειες, πολλοίμπορούμε να λέμε ναι.
Πολύ συχνάλέω ότι παλαιότερα, στην πρώην Σοβιετική Ένωση και στα κράτη της ΑνατολικήςΕυρώπης, κατέστρεψαν κάποιες γενιές με σκοπό να οικοδομήσουν τον σοσιαλισμό. Μεαυτό το παράδειγμα θέλω να επισημάνω ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες,προϋποθέσεις και ένα μεταβατικό στάδιο. Δεν μπορούμε να πάμε εδώ και τώρα σεένα ανεξέλεγκτο άνοιγμα του επαγγέλματος, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σεκαρτέλ».
Β. Στολάκης: «Κύριε Σιμόπουλε πρόσφατααρθρογραφήσατε για το τις πταίει. Τι φταίει τελικά και φτάσαμε στη σημερινήκατάσταση;»
ΣτράτοςΣιμόπουλος: «Θεωρώ ότι ησημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο διαμορφώθηκε τοπολιτικό σύστημα από το 1981 και μετά, με κύρια ευθύνη των κυβερνήσεωντου ΠΑΣΟΚ, το οποίο ήταν στην εξουσία πολύ περισσότερα χρόνια απ’ ότι η ΝΔ.Αυτό δεν σημαίνει ότι αμφισβητώ πως και η ΝΔ αλλά και τα μικρότερα κόμματα, ταοποία παρουσίασαν συντεχνιακές αντιλήψεις και αγκυλώσεις, έχουν ευθύνες.
Το κράτοςδανειζόταν ανεξέλεγκτα, μοίραζε μετά τα δανεικά με έναν δικό του τρόπο μέσα απότο οποίο όπως φάνηκε πλούτιζε ένα μέρος του πολιτικού συστήματος, ενώ εμείςγινόμασταν πελάτες του. Για αυτό οδηγηθήκαμε στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας,στα μεγάλα ελλείμματα, στο μεγάλο δημόσιο χρέος. ʼρα, μπορούμε λοιπόν ναμιλάμε για ανάγκη αλλαγής του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το πολιτικόσύστημα. Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια τέτοια κατεύθυνση».
Β. Στολάκης: «Θεωρείτε ότι υπάρχει η δυνατότητανα αλλάξουμε όλα αυτά τα οποία συνηθίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες;»