Ευχαριστώ τη νεολαία των ΑΧΕΠΑΝΣ, δηλαδή τους Γιους του Περικλή ή «Sons of Pericles» στα Αγγλικά για την πρόσκληση τους να συντονίσω τη σημερινή συζήτηση με ένα τόσο επίκαιρο θέμα. Πάντα η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είχε μεγάλη γεωστρατηγική σημασία, κάτι που επιβεβαιώνεται με πάταγο θα έλεγα τα τελευταία χρόνια.
Αραβική Άνοιξη και Ισλαμικό Χαλιφάτο ήρθαν να προστεθούν στην πάγια αντιπαλότητα Ισραηλινών με Παλαιστίνιους και Ιράν. To Κουρδικό ζήτημα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και φυσικά το Κυπριακό. Δίπλα σε όλα αυτά η διπλωματία των αγωγών συμπληρώνει το μωσαϊκό.
Το θέμα λοιπόν που επέλεξαν οι οργανωτές της σημερινής συζήτησης έρχεται φυσιολογικά να δέσει με όλο αυτό το σκηνικό. Διότι αναπόσπαστο τμήμα του, λόγω της γεωστρατηγικής και γεωοικονομικής της θέση, κατέχει και η Ελλάδα.
Ποια είναι λοιπόν η γεωπολιτική αξία της Ελλάδος στην Ανατολική Μεσόγειο και πως αυτή μπορεί να επηρεάσει την πορεία της χώρας στα επόμενα χρόνια;;
Πως μπορούμε να ωφεληθούμε από τη διαφαινόμενη προσπάθεια της Τουρκίας να χαλαρώσει τους ευρωατλαντικούς δεσμούς της. Τι κινδύνους κρύβει αυτή η εξέλιξη; Εύλογα είναι επίσης τα ερωτήματα:
- Τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής είναι θέματα γεωγραφίας, έχοντας δίπλα μας μια αναθεωρητική δύναμη όπως είναι η Τουρκία;
- Mπορεί να αντιμετωπίζουμε τις διαφορές μας σαν να είναι διαφορές της Γαλλίας με την Ελβετία;
- Μήπως κινδυνεύουμε έτσι με πλήρη διαπραγματευτικό αφοπλισμό;
- Τα νησιά που είναι αποκομμένα από συμπλέγματα νησιών ή την Ελλάδα δεν έχουν υφαλοκρηπίδα;
- Πως η τριμερής η και τετραμερής συμμαχία με Κύπρο- Ισραήλ και Αίγυπτο, αλλάζει τις ισορροπίες στην περιοχή;
- Τελικά γινόμαστε το τελευταίο προγεφύρωμα προς Ανατολή για τη Δύση;
- Ποιος ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Eξασθενεί ή ενισχύεται;
- Οδεύουμε μήπως σε μια συνδιαχείριση των ενεργειακών υποθεμάτων με την Τουρκία;
Τα παραπάνω ερωτήματα έχουν πολλές η καλύτερα πολλαπλές απαντήσεις. Οι εκλεκτοί σήμερα προσκεκλημένοι και ομιλητές είμαι σίγουρος ότι θα φωτίσουν πολλές πλευρές του θέματος.
Πρόκειται για τους κυρίους:
- Δημήτριο Κ.Κατσούδα
Τέως επικεφαλή σύμβουλο του πρωθυπουργού Κων/νου Μητσοτάκη.
Τέως Γ.Γ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Υπουργείου Εξωτερικών
- Σωτήρη Σέρμπο
Επίκουρο Καθηγητή Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
- Νικόλαο Παούνη
Βαλκανιολόγο Msc.
Ερευνητή ΕΛΙΑΜΕΠ