Εκσυγχρονίζεται το σύστημα πολιτικής προστασίας της χώρας. (Άρθρο στο Voria.gr, στις 11-02-2020)

0

Σε έναν πολύ πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό μηχανισμό μετατρέπεται η πολιτική προστασία στη χώρα μας, έπειτα από τις τελευταίες νομοθετικές και ουσιαστικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

Η αποσπασματική, πρόχειρη και ατελέσφορη προσέγγιση του παρελθόντος στο πεδίο της πολιτικής προστασίας και της οργάνωσης, που διέπει, τον κρατικό μηχανισμό, όσον αφορά στην αντιμετώπιση κρίσεων και κινδύνων, αποτελεί παρελθόν.

Το παρελθόν επιβάλλεται να μας διδάσκει και δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα μαθαίνουμε αργά και συνήθως επώδυνα. Ακόμη και όταν επιχειρούνται τομές που αλλάζουν ανερμάτιστες καταστάσεις, υπάρχουν δυνάμεις, όπως η Αξιωματική Αντιπολίτευση, που θα αντιδρούν για να…αντιδρούν!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το προσφάτως ψηφισθέν νομοσχέδιο ενοποιεί διάσπαρτες διαδικασίες και θέτει σε ένα άλλο επίπεδο τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Διότι έως τώρα η Πολιτική Προστασία για πάρα πολλά χρόνια και όχι μόνο στην εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, όπου τα πράγματα έγιναν χειρότερα, λειτουργούσε με βάση τις ικανότητες του Υπουργού, του Υφυπουργού και του Γενικού Γραμματέα και χάρη στον ηρωισμό ορισμένων δημοσίων υπαλλήλων.

Καινοτομίες όπως η συντεταγμένη δημιουργία και λειτουργία επιστημονικού συμβουλίου, που θα έχει βαρύνουσα άποψη σε περιπτώσεις κρίσεων και καταστροφών, η υπεύθυνη επικοινωνιακή διαχείριση και ο καθορισμός αρμοδιοτήτων μπορεί να ακούγονται απολύτως λογικά, αλλά μέχρι τώρα ήταν θολά στη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έλλειψης στοιχειώδους οργάνωσης αποτελεί το τηλεφώνημα που δέχθηκα από την Πολιτική Προστασία στις 10 Ιουλίου, ημέρα των μεγάλων φυσικών καταστροφών στη Χαλκιδική, διότι ακόμη και μετά την παρέλευση 4,5 χρόνων στα αρχεία τους θεωρούμουν Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων.

Όταν πρωτοπήγα στην Κεφαλονιά την περίοδο των τελευταίων σεισμών ως Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, η τότε κυβέρνηση μίσθωσε ένα πλοίο για να ανακουφίσει τους κατοίκους που είχαν πρόβλημα, αλλά επειδή δεν υπήρχε συνεργασία με την αστυνομία στο πλοίο έμπαινε όποιος ήθελε.

Άλλο στοιχείο του χάους σε παρόμοιες καταστάσεις είναι ότι την ευθύνη για την αποζημίωση των πληγέντων για τους ιδιώτες την έχουν οι δήμοι και για τις επιχειρήσεις οι περιφέρειες. Οι περιφέρειες όμως, εάν θέλουν να χρηματοδοτηθούν για την αποκατάσταση ζημιών από την Ε.Ε., πρέπει να κάνουν αιτήσεις στο Υπουργείο Οικονομικών. Όλα αυτά αυτοματοποιούνται τώρα και δημιουργείται συγκεκριμένη υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στην αρμόδια Γενική Γραμματεία.

Ένα άλλο ζήτημα που αντιμετωπίζεται είναι η ενσωμάτωση στο γενικότερο πλαίσιο των εθελοντικών οργανώσεων. Για να αντιληφθούμε τη σημερινή κατάσταση αρκεί να γίνει γνωστό ότι στο Μάτι οι εθελοντικές οργανώσεις από τη Θεσσαλονίκη έπρεπε να πληρώσουν διόδια για να μεταφέρουν εξοπλισμό και μέλη στην Αττική.

Απαραίτητη, τέλος, προϋπόθεση ώστε να έχουμε ένα πλήρες σύστημα πολιτικής προστασίας είναι η ηλεκτρονικοποίηση όλων των διαδικασιών, η ηλεκτρονική καταγραφή όλων των εμπλεκόμενων και η δημιουργία  πρωτοκόλλων ενεργειών.