ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ. (Στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 21-02-2024)
(Προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ)Τι είπατε; Ότι ο καπιταλισμός λειτουργεί μέσα από τη διαφθορά. Θα έλεγα, ναι και μέσα από τη διαφθορά. Το θέμα είναι, όμως, αν μέσα από τον καπιταλισμό βελτιώνεται σε μέσους όρους η καθημερινότητα των πολιτών. Εγώ πιστεύω, ναι. Παράδειγμα η Ελλάδα…
Τα συστήματα για τα οποία συζητάτε εσείς, είχαν μέσα τη διαφθορά. Η νομενκλατούρα τι έκανε; Ουσιαστικά, καταλήστευε τους πόρους του λαού. Αυτό έκανε. Κοιτάξτε τη Βουλγαρία.
Γιατί είναι πολύ εύκολο να κατηγορούμε τον καπιταλισμό, να είμαστε αντιπολίτευση στον καπιταλισμό, αλλά πρέπει να ξέρουμε και το δια ταύτα, πού θα πάμε.
Το θέμα σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι βαθιά πολιτικό και έτσι θα το αντιμετωπίσω, όχι τεχνοκρατικά. Άλλωστε δεν είμαι νομικός. Και αναδεικνύει και διαχωριστικές γραμμές και αυτό είναι καλό. Δεν ανήκω σε αυτούς που θέλουν εδώ μέσα να είμαστε ένας χυλός. Πρέπει να έχουμε διαχωριστικές γραμμές, όσον αφορά τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Μέσα από τις διαχωριστικές γραμμές, είδαμε και μία αριστεροδεξιά σύμπλευση εδώ μέσα. Η αριστεροδεξιά σύμπλευση βασίζεται είτε σε τεχνικά θέματα, είτε σε κάποια θέματα τα οποία, κατά τη γνώμη μου, είναι ήσσονος σημασίας. Αλλά, στο τέλος, επί της αρχής η πλευρά αυτή της Βουλής ψηφίζει αρνητικά. Κι αυτό προκαλεί μια έκπληξη.
Το κατανοώ αυτό να γίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί είναι δεμένοι στο παρελθόν, ευτυχώς θα έλεγα, γιατί δεν έχουν παραδειγματιστεί από τους νόμους που έφεραν παλαιότερα, νόμους που, είτε το θέλουμε είτε όχι, απέτυχαν και αυτό έχει αποδειχθεί μέσα σε αυτή την αίθουσα.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι με τους πολλούς, γιατί τους πολλούς αφορά η μικροεγκληματικότητα, που κάποιοι από την αντιπολίτευση εδώ μέσα την λοιδόρησαν. Μιλούσαν συνέχεια για την μικροεγκληματικότητα αρνητικά και εστίαζαν στη μεγάλη εγκληματικότητα. Ναι, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει πρόβλημα με την ασφάλεια σε επίπεδο μικροεγκληματικότητας και αυτή είναι η καθημερινότητά τους, μαζί με την ακρίβεια. Εκεί εστιάζει το νομοσχέδιο.
Διότι μέσα από τις αναστολές, ξέρουν πολλά θύματα ότι ο θύτης μπορεί να ξαναέρθει, γιατί θα βγει από τη φυλακή και ας αφορά ένα θέμα χαμηλής παραβατικότητας.
Υπό όρους απόλυση;Είδα ότι διαφωνείτε. Μα είναι δυνατόν; Είναι δυνατόν να βγαίνουν εγκληματίες για πολύ σοβαρά εγκλήματα μέσα από τη φυλακή, χωρίς να υπάρχει ένα συμβούλιο το οποίο θα κρίνει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται;Αν έχουν μετανιώσει, αν υπάρχει ένας στοιχειώδης σωφρονισμός; Τέτοια παραδείγματα είχαμε και επί δικής σας διακυβέρνησης, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ.
Η δικαστική απέλαση είναι ένα σοβαρό μέτρο, το οποίο χρειάζεται η χώρα όταν αφορά κυρίως τους προερχόμενους από τρίτες χώρες. Τώρα καταλαβαίνετε με το μεταναστευτικό πόσο σημαντικό είναι αυτό.
Η στρατολόγηση ανηλίκων επίσης. Και με τη στρατολόγηση ανηλίκων, κύριε Υπουργέ, θέλω να ξέρω αν μέσα στη στρατολόγηση ως ποινικό αδίκημα εντάσσονται και αυτοί οι οποίοι στρατολογούν, κάτω από άγνωστες συνθήκες, μικρά παιδιά να επαιτούν. Είναι ένα θέμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη, γιατί έχουμε συνεχώς εισαγόμενη επαιτεία, κυρίως από τη Βουλγαρία. Και θεωρώ ότι και αυτό είναι στρατολόγηση για την παραβατικότητα, με κάποιον τρόπο.
Ανήκω, επίσης, σε αυτούς, ίσως είμαι ο μοναδικός μέσα στη Βουλή, που έχω άλλη άποψη για την αυτεπάγγελτη ποινική μεταχείριση των τραπεζικών στελεχών. Έχει αποτύχει πλήρως, γιατί επί εποχής του ΣΥΡΙΖΑ, όποτε χρησιμοποιήθηκε, οι άνθρωποι αθωώνονταν. Και τι κάναμε; Απλώς πιέζαμε το δικαστικό σύστημα με καινούριες υποθέσεις.
Η επιτάχυνση, τέλος, της δικαιοσύνης είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει. Αφορά και αυτό στα δικαιώματα.Και επίσης, ο δικαιωματισμός πια, σε εσάς το λέω, στην αριστερή πλευρά, πρέπει να αφορά και τους πολλούς, όχι τα δικαιώματα των λίγων, γιατί το συγκεκριμένο θέμα αφορά τους πολλούς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα πρέπει κυρίως η αντιπολίτευση να φύγει από τη λογική «το γουδί, το γουδοχέρι». Πρέπει να αλλάξετε στρατηγική για να είστε χρήσιμοι στη χώρα.
Όσον αφορά στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, για το οποίο έχω προχωρήσει και σε μία δράση, θεωρώ ότι η κυβέρνηση κάνει πράγματα. Παραδείγματος χάρη, τώρα τελευταία ανακοινώθηκε και η ίδρυση ενός τρίτου τμήματος στην ανατολική Θεσσαλονίκη, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά χρήσιμο. Το panic button, το κουμπί του πανικού είναι και αυτό μία δράση η οποία, όταν θα εφαρμοστεί πλήρως, θα βοηθήσει πάρα πολύ μαζί με τις νομοθετικές διατάξεις που φέρνει σήμερα η κυβέρνηση.
Για τη βία των ανηλίκων, συμφωνώ, όπως είπα, απολύτως με όλα αυτά τα οποία γίνονται, αλλά πρέπει να δούμε και τη βία, γιατί η προηγούμενη ήταν βία κατά των ανηλίκων, και μεταξύ των ανηλίκων.Εδώ έχω προτείνει να κάνουμε αυτό που γίνεται στη Δανία, η οποία έχει επιτύχει πλήρως στον τομέα αυτό.
Να υπάρχει ένα μάθημα στο δημοτικό σχολείο μία φορά την εβδομάδα, ένα μάθημα μέσα από το οποίο θα διδάσκεται ουσιαστικά η ενσυναίσθηση. Μέσα από την ενσυναίσθηση οι αυριανοί πολίτες, οι αυριανοί μάλλον έφηβοι καταλαβαίνουν, κατανοούν ότι δεν πρέπει να ανταγωνίζονται, αλλά να συνεργάζονται.