ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ. (Στην εφημερίδα 60+)

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει και αυτή την τετραετία το μεταρρυθμιστικό έργο που ξεκίνησε το 2019. Η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, η ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων, η επιστολική ψήφος, οι παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η μείωση του χρόνου απονομής δικαιοσύνης, η ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και το νέο πλαίσιο ανάδειξης των διοικήσεων στο δημόσιο αποτελούν μόνο κάποιες από τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες υλοποίησε με ταχύτατο ρυθμό η κυβέρνηση. Οι πολίτες έχουν αναγνωρίσει το μεγάλο έργο που έχει κάνει, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει και τα τεράστια εμπόδια που έχει υπερπηδήσει.
Ωστόσο, η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών δεν θα πρέπει να υπολείπεται. Η ακρίβεια π.χ., η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι εισαγόμενη, ταλαιπωρεί τους πολίτες. Για τον λόγο αυτό έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές. Παράλληλα, επιβάλλονται πολύ μεγάλα πρόστιμα σε εταιρείες που φαίνεται ότι αισχροκερδούν. Ωστόσο πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερες παρεμβάσεις, ώστε να ελαφρυνθούν τα ελληνικά νοικοκυριά.
Καθημερινότητα, βέβαια, δεν αποτελεί μόνο η ακρίβεια. Η καθημερινότητα είναι ένα ευρύτερο σύνολο. Καθημερινότητα είναι και η παιδεία, η υγεία, το κοινωνικό κράτος κ.λπ. Σ’ αυτούς τους τομείς πρέπει να δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα η κυβέρνηση.
Ο συνδυασμός μεταρρυθμίσεων και αντιμετώπισης θεμάτων της καθημερινότητας πρέπει να βρει ένα νέο σημείο ισορροπίας. Οι μεταρρυθμίσεις ασφαλώς και είναι απαραίτητες. Ωστόσο, θα πρέπει παράλληλα να λαμβάνονται μέτρα που σχετίζονται με την καθημερινότητα και έχουν βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα. Η κυβέρνηση πρέπει να ενσκήψει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ακόμη και μικρές ομάδες, έστω κι αν αυτές είναι 500 ή 1.000 ατόμων και να προσπαθήσει να δώσει λύσεις. Ως ένα παράδειγμα ανάγκης για ισορροπία ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις και την καθημερινότητα είναι και το παρακάτω. Το υπουργείο Οικονομικών  σε νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί αλλάζει τον τρόπο διοίκησης των δημόσιων επιχειρήσεων που είναι στο υπερταμείο. Ανάμεσα σε αυτές τις επιχειρήσεις είναι και η Κεντρική Λαχαναγορά Θεσσαλονίκης. Θα πρέπει, λοιπόν, για τους εμπόρους της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης να ληφθούν παράλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Η ισορροπία, λοιπόν, μεταρρυθμίσεων και καθημερινότητας είναι απαραίτητη. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος πρέπει να παρεμβαίνουν δυναμικά και να δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες, με την ανάδειξη θεμάτων, για να επέρχεται αυτή η ισορροπία. Οι σημαντικές και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνδυαστούν με αποτελεσματικά μέτρα που μπορούν να λύσουν τα καθημερινά προβλήματα μικρών ή μεγάλων κοινωνικών ομάδων. Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα που είμαι σίγουρος ότι η κυβέρνηση θα το πετύχει.