ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ-ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΥΦΥΟΥΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ-ΕΚΕΤΑ.

Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω τις εργασίες της ημερίδας με τίτλο «Δείκτης Ευφυούς Ετοιμότητας» που διοργανώνει το ΕΚΕΤΑ.
Με την ιδιότητα του προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές για την εξαιρετική πρωτοβουλία τους για τη διοργάνωση αυτής της ημερίδας που αφορά το ιδιαίτερα ενδιαφέρον και επίκαιρο, λόγω της κλιματικής κρίσης, θέμα του δείκτη ευφυούς ετοιμότητας των κτιρίων.
Η τεχνολογία έχει μπει πλέον σε διάφορους τομείς της ζωής μας για να τη διευκολύνει αλλά και για να παρέχει ασφάλεια. Η ενσωμάτωση των έξυπνων τεχνολογιών και των ΤΠΕ (Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών) στα κτίρια μπορεί να βελτιώσει αφενός τις ενεργειακές επιδόσεις των κτιρίων και αφετέρου την καθημερινότητα των πολιτών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο φωτισμός των χώρων όταν ανιχνεύεται ανθρώπινη παρουσία, η ενεργοποίηση του εξαερισμού όταν η ποιότητα του αέρα εντός κλειστού χώρου κρίνεται μη ικανοποιητική, η λειτουργία του κλιματιστικού μέσω κινητού τηλεφώνου, η χρήση φωτοβολταϊκών κ.λπ.
Ο δείκτης ευφυούς ετοιμότητας καθιστά, επίσης, δυνατή την αξιολόγηση κτιρίου όσον αφορά στην ικανότητα προσαρμογής της λειτουργίας του στις ανάγκες των ενοίκων, ενώ βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση. Ο δείκτης ευφυούς ετοιμότητας καλύπτει ακόμη και βελτιωμένες λειτουργίες και δυνατότητες που προκύπτουν από περισσότερες διασυνδεδεμένες και έξυπνες συσκευές.
Με την συνεργασία συγκεκριμένων φορέων δημιουργήθηκε μια σημαντική δυναμική για την συμμετοχή της χώρα μας στην πιλοτική εφαρμογή του δείκτη ευφυούς ετοιμότητας των κτιρίων. Οι φορείς ως γνωστόν είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το ΕΚΕΤΑ / Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ), SingularLogic S.A., ο Κόμβος Καινοτομίας IsZEB και το Ινστιτούτο για την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή και Κλιματική Πολιτική (IEECP). Το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας ενέταξε επίσημα την Ελλάδα στην πιλοτική φάση εφαρμογής κάνοντας ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των κτιρίων της χώρας μας, κυρίως βέβαια των νέων αλλά και όσων έχουν δυνατότητα να εγκαταστήσουν τα συγκεκριμένα συστήματα.
Από το πρόγραμμα της ημερίδας με τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες θεματικές της και τους αξιόλογους και διακεκριμένους εισηγητές είμαι σίγουρος ότι θα γίνουν εποικοδομητικές συζητήσεις και θα ακουστούν απόψεις που θα συμβάλλουν στην έκδοση χρήσιμων συμπερασμάτων.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας!