ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (ΣΤΡΑΤΟΣ)ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι, καλησπέρα, αρχίζει η συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας με θέμα ημερήσιας διάταξης, «Μεταφορά τεχνολογίας από τα Πανεπιστήμια στην κοινωνία – Προβλήματα και προοπτικές».
Θα ήθελα να ενημερώσω το Σώμα και τους αγαπητούς προσκεκλημένους, ότι είναι η πρώτημου συνεδρίαση ως Πρόεδρος αυτής της Επιτροπής και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους παριστάμενους Βουλευτές, αλλά και όσοι είναι συνδεδεμένη με το Webex και φυσικά τους καλεσμένους μας, που είναι διακεκριμένοι Καθηγητές -και μάλιστα- σε Α.Ε.Ι. της χώρας, μάλιστα είναι μηχανικοί, όπως και εγώ που είμαι ηλεκτρολόγος. Βλέπω, ότι έχουμε και ηλεκτρολόγους και μηχανολόγος, όπως είπατε και γεωλόγους.
Θα ήθελα να μου επιτρέψετε να πω μόνο δυο λόγια, για την Προεδρία της Επιτροπής. Είχα μία εικόνα από το σύστημα της Καινοτομίας, από το οικοσύστημα, αλλά δεν ήξερα το πόσο μεγάλο είναι στην Ελλάδα και το πόσο πλούσιο δυναμικό έχει. Μέσα από πάρα πολλές συναντήσεις, συσκέψεις ή τηλεφωνικές επικοινωνίες, έχω αποκτήσει μία εικόνα, όχι βέβαια την εικόνα του ειδικού, αλλά την εικόνα του Βουλευτή, ο οποίος ούτως η άλλως εδώ και 40 χρόνια είναι κοντά στο χώρο της τεχνολογίας.
Αυτό το οποίο πιστεύω ότι πρέπει να κάνουμε ως Επιτροπή, είναι να διερευνήσουμε όλους τους τομείς και όλα τα επίπεδα αυτού που λέμε Έρευνα και Καινοτομία και ουσιαστικά από την έρευνα, να πάμε, στα «Success Storys». Υπάρχουν τα Πανεπιστήμια, υπάρχουν τα Ερευνητικά Κέντρα και από εκεί και πέρα υπάρχουν οι χρηματοδοτικοί φορείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί, υπάρχουν τα adventures Capitals,  υπάρχουν οι Spin-offεταιρίες, υπάρχουν οι start-upεταιρείες,οι θερμοκοιτίδες, τα funds. Θα ήθελα να πάμε σταδιακά σε όλο αυτό το οικοσύστημα,ώστε έτσι όπως θα το ξεδιπλώνουμε, να μπορούμε να ανακαλύψουμε και τις προοπτικές και τις αδυναμίες του, κάτι που είναι πολύ σημαντικό.
Θυμίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα 3,5 χρόνια, θα χρηματοδοτήσει με 95 δισεκατομμύρια ευρώ, την Έρευνα και την Καινοτομία.
Βέβαια, πρέπει να συζητήσουμε εδώ, κυρίως οι Βουλευτές, να κάνουμε ένα «police-paper»και μέσα από όλα αυτά τα οποία θα μας πούνε οι εκλεκτοί καλεσμένοι σε όλες τις συνεδριάσεις, να κατανοήσουμε, ώστε να έχουμε εικόνα γιατί η χώρα μας ενώ είναι στις μεσαίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την Έρευνα, είναι στις τελευταίες όσον αφορά την Καινοτομία. Έχουμε δρόμο, λοιπόν, να διανύσουμε. Θεωρώ ότι η Επιτροπή μας, μπορεί πραγματικά να είναι συμβουλευτική, είναι διακομματική. Επίσης, θεωρώ ότι όλα τα Κόμματα, κατανοούν τις ανάγκες τις οποίες έχει η χώρα στον τομέα αυτό και θα συνεισφέρουν στη δημόσια συζήτηση, πέρα από την ενημέρωση την οποία θα έχουν, όπως είπα, από ανθρώπους του οικοσυστήματος, της Έρευνας και της Καινοτομίας.