ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ (START UPS)

Γυναικεία καινοτομία-Συμπερίληψη
Ασχολούμενος εδώ και λίγους μήνες με την καινοτομία, ως πρόεδρος της επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, παρατήρησα ότι οι συναντήσεις μου με γυναίκες δραστηριοποιούμενες στο χώρο ήταν λιγότερες από αντίστοιχες με άνδρες.
Έτεινα να πιστέψω, λοιπόν, ότι πρόκειται περί φαινομένου με μία γενικότητα σε όλη την Ελλάδα.
Δεν αναφέρομαι, βέβαια, στην έρευνα όπου είμαι σίγουρος ότι η ισορροπία ανδρών και γυναικών θα είναι ανάλογη με αυτή στην ευρύτερη κοινωνία.
Αναφέρομαι στα venture capitals, στα funds, στις spin off και στις start up.
Θα ήταν, λοιπόν, χρήσιμη μια καταγραφή, αν δεν υπάρχει ήδη, από το ELEVATE GREECE, των στελεχών όσων επιχειρήσεων είναι καταγεγραμμένες σε αυτό, με βάση το φύλο.
Σήμερα οι εταιρείες start up που θα βραβευθούν αποδεικνύουν περίτρανα ότι έκανα λάθος. Βασίζονται σε γυναίκες, οι οποίες διαπρέπουν στον συγκεκριμένο τομέα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλη την κοινωνία.
Κυρίες και κύριοι, είναι γεγονός πως η εξέλιξη της τεχνολογίας και ειδικά της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί φόβους στο επίπεδο της βιοϊατρικής, ακόμη ακόμη και σε αυτό της δημοκρατίας.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι στη φετινή διακοινοβουλευτική συνάντηση στο Όσλο, που έχω την τύχη να πάρω μέρος το θέμα θα είναι ΑI και Δημοκρατία.
Αρκετές, όμως, φορές δεν τονίζεται, όπως πρέπει η συμβολή της τεχνολογίας – καινοτομίας στην κοινωνική συμπερίληψη των ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Η παγκόσμια επανάσταση που συντελείται σήμερα δημιουργεί συνεχώς νέα προϊόντα, τα οποία διευκολύνουν την καθημερινότητα πολλών συνανθρώπων μας.
Από αυτήν την επανάσταση δεν λείπει η Ελλάδα, με το τόσο μεγάλο πλούσιο δυναμικό της στο οικοσύστημα της καινοτομίας. Δυναμικό το οποίο περιλαμβάνει Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, δημόσιους και ιδιωτικούς χρηματοδοτικούς φορείς, εταιρείες spin offs και start ups, venture capitals, θερμοκοιτίδες, accelerators κλπ.
Το νομοθετικό πλαίσιο βελτιώνεται συνεχώς σε σημείο που με καθιστά αισιόδοξο ότι σε λίγα χρόνια θα ξεφύγουμε στην καινοτομία από τις τελευταίες θέσεις της ΕΕ. Σύντομα, μάλιστα, θα έρθουν στη Βουλή νομοθετικές ρυθμίσεις με κίνητρα και φοροαπαλλαγές.
Ήδη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από εδώ στη ΔΕΘ, προανήγγειλε Χορήγηση «Golden Visa» για κεφάλαια που θα εισάγονται για την χρηματοδότηση startup εταιριών με τουλάχιστον 250.000 ευρώ, διεύρυνση των κινήτρων για την καινοτομία, τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και εξαγορές με φορολογικές εκπτώσεις μέχρι και 315% για επενδύσεις στην έρευνα, ίδρυση νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, με κεφάλαια 300 εκατομμυρίων για να παρέχει κίνητρα σε δυναμικές πρωτοβουλίες ειδικά σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία.
Τα μέτρα έρχονται δίπλα σε εκείνα που θεσμοθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια για τις spin-off, τα γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας των Πανεπιστημίων, τα γραφεία δεξιοτήτων όπως και την πληθώρα των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.
Μέσα στο ήδη διαμορφωθέν από τις κυβερνητικές πολιτικές πλαίσιο δραστηριοποιούνται και οι start ups που παρουσιάστηκαν σήμερα. Η δραστηριότητά τους αφορά προβλέψεις καιρού, εξειδικευμένο πρόγραμμα για την τρίτη ηλικία, ενοικίαση power banks, έρευνα και παραγωγή βιώσιμων δομικών υλικών, βιοϊατρική, πράσινη τεχνολογία, ιστορικό υγείας, διαχείριση ενέργειας, καταγραφή κινήσεων οφθαλμού και εμπειρίες υπαίθριου ύπνου.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω τη μεγάλη συμβολή που μπορεί να έχει η γυναικεία καινοτομία και στον τομέα της συμπερίληψης.
Σήμερα, υπάρχουν πατέντες πιστοποιημένες είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό που μπορούν να δώσουν ώθηση στον τομέα της συμπερίληψης.
Ενδεικτικά αναφέρω εφαρμογή από ελληνικά μυαλά, η οποία επιτρέπει σε άτομα με τετραπληγία να παίζουν μουσική. Ακόμη ευρεσιτεχνία η οποία προσομοιώνει σε ένα μηχάνημα τη λειτουργία ενός αναπηρικού αμαξιδίου ώστε η τελική κατασκευή του να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε χρήστη.
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται καινοτομίες στους τομείς του ALZHEIMER και της εκπαίδευσης των παιδιών.
Καινοτόμα προγράμματα όπως αυτό για τη «διαγενεακή παρέμβαση ενίσχυσης των νοητικών ικανοτήτων ηλικιωμένων εκπαιδευτικών και μαθητών» αλλά και ενός τρισδιάστατου Escape Room για αξιολόγηση προσωπικότητας (όπως διαύγεια πνεύματος, εξωστρέφεια, νευρωτισμό, ευσυνειδησία, προσήνεια) με εφαρμογή και για τη διάγνωση της ΔΕΠΥ (Διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητας) είναι ιδιαίτερα σημαντικά.
Εδώ, λοιπόν, ο ρόλος των γυναικών είναι πολύ σημαντικός. Πέρα από τα καινοτόμα πεδία με τα οποία ασχολούνται και οι άντρες, πιστεύω ότι οι γυναίκες-επιστήμονες έχετε μεγαλύτερες δυνατότητες να ασχοληθείτε και με πιο ευαίσθητους κοινωνικά τομείς. Αυτό είναι, βέβαια, λογικό γιατί διαθέτετε ενσυναίσθηση, δοτικότητα, αλληλεγγύη, ο κοινωνικός σας ρόλος είναι ιδιαίτερος, μπορείτε να διεισδύσετε στον πυρήνων των παραπάνω θεμάτων και έτσι να τα διερευνήσετε και να δώσετε τεχνολογικές λύσεις.
Ιδού, μεταξύ άλλων φυσικά, πεδίο δόξης λαμπρό.
Τονίζω το μεταξύ άλλων!
Συνοψίζοντας θα έλεγα ότι πράγματι πρέπει να προετοιμαζόμαστε ώστε να περιορίσουμε τυχόν παρενέργειες της καινοτομίας στη βιοϊατρική και στη δημοκρατία, αλλά να μην ξεχνάμε την πολύ μεγάλη συμβολή της τεχνολογίας στον τομέα της συμπερίληψης.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές του σημερινού διαγωνισμού και τους χορηγούς, χωρίς την υποστήριξη των οποίων δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίησή του. Πάνω απ’ όλα όμως, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλες τις γυναίκες συμμετέχουσες για τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και καινοτόμες ιδέες τους. Είμαι σίγουρος ότι αποτελείτε πηγή έμπνευσης και για άλλες γυναίκες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας.
Έχει έρθει η ώρα για την άρση ορισμένων υφιστάμενων στερεοτύπων.