Μεταφορά τεχνολογίας από τα Πανεπιστήμια στην κοινωνία – Προβλήματα και προοπτικές – Αγροτεχνολογία.

Καλησπέρα σε όλους. Άρχεται η συνεδρίαση. Θέμα: Μεταφορά τεχνολογίας από τα Πανεπιστήμια στην κοινωνία – Προβλήματα και προοπτικές – Αγροτεχνολογία.
Είναι η δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής της οποίας έχω τη χαρά να προεδρεύω. Η πρώτη είχε αντίστοιχο τίτλο αλλά ήταν γενικά από τα πανεπιστήμια στην κοινωνία. Γνωρίζουμε όμως ότι η αγροτεχνολογία στην Ελλάδα προχωρά πολύ καλά και σε επίπεδο έρευνας και σε επίπεδο καινοτομίας και γι’ αυτό προσκληθήκατε σήμερα εδώ ακριβώς για να μας εξηγήσετε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η έρευνα αλλά βέβαια και η καινοτομία στον χώρο αυτό. Καλωσορίζω στην Επιτροπή τους, Σπυρίδων Κίντζιος, Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής του Τμήματος Βιοτεχνολογίας – Κυτταρικής Τεχνολογίας, Θωμάς Μπαρτζάνας, Αντιπρύτανης Έρευνας, Οικονομικών και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θωμάς Κωτσόπουλος, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Απόστολος Αποστολίδης, Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ και Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ και Ιωάννης Γιάντσης, Επίκουρος Καθηγητής Μοριακής Γενετικής Ζωϊκών Οργανισμών Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.
Σας καλωσορίζω ξανά.
Ευχαριστώ πάρα πολύ, κυρίως τους προσκεκλημένους που ήταν σήμερα εδώ. Έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Απ’ ότι φάνηκε και οι συνάδελφοι είχαν τη διάθεση και να τοποθετηθούν και να θέσουν ερωτήματα, και βέβαια και οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι απάντησαν σε όλα τα θέματα. Θεωρώ ότι η επιτροπή έγινε περισσότερο σοφή όσον αφορά τα θέματα της αγροτεχνολογίας και συμφωνώ τελικά ότι πρέπει να μιλάμε και για επάρκεια, πρέπει να μιλάμε βέβαια και για τζίρους. Πώς θα εφαρμόσουμε αυτή την έρευνα στην αγορά και τελικά πως θα καταφέρουμε να είμαστε στη μέση στην κατάταξη της ΕΕ σε έρευνα, να ξεφύγουμε από τις τελευταίες θέσεις όσον αφορά την καινοτομία. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, γι’ αυτό χρειάζονται και τομείς τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στην κοινωνία.
Λύεται η συνεδρίαση.