ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ Άρθρο μου στο «Παρασκήνιο»

Παρά την ευρεία συμμετοχή των γυναικών σε ερευνητικά προγράμματα, δεν είναι αντίστοιχα μεγάλη η εκπροσώπησή τους στον τομέα της καινοτομίας που φυσικά συνδυάζεται με την επιχειρηματικότητα.
Η πολιτεία διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να αντιστραφεί αυτή η κατάσταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η λειτουργία μιας νέας μονάδας στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», με τίτλο «Κέντρο Καινοτομίας για τις Γυναίκες» και βασικό στόχο την υποστήριξη και προώθηση των θεμάτων έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας των γυναικών στην Ελλάδα.
Ως πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής το τελευταίο χρονικό διάστημα έχω έρθει σε επαφή με πολλές γυναίκες με καινοτόμες ιδέες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο Διαγωνισμός Καινοτομίας Γυναικείων Επιχειρηματικών Ομάδων (start-ups) που διοργανώθηκε από το Ε.Β.Ε.Α και την Θερμοκοιτίδα νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας (Θ.Ε.Α.). Διαγωνιζόμενες ήταν μόνο νεοσύστατες επιχειρήσεις με γυναίκες ιδρύτριες ή συνιδρύτριες, επιχειρήσεις στις οποίες γυναίκες κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών της επιχείρησης και συμμετέχουν σε ποσοστό πάνω από το 50% στην εκτελεστική διοίκηση της επιχείρησης όπως επίσης και νεοφυείς επιχειρηματικές ομάδες στις οποίες τα μέλη τους αποτελούνται από γυναίκες σε ποσοστό τουλάχιστον 50%. Στο πλαίσιο αυτού του διαγωνισμού είχα την ευκαιρία να συναναστραφώ με πολύ σημαντικές επιχειρηματίες και επιστήμονες που ασχολούνται με πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες όπως η πρόβλεψη καιρού, ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα για την τρίτη ηλικία, η ενοικίαση power banks, η έρευνα και παραγωγή βιώσιμων δομικών υλικών, η βιοϊατρική, η πράσινη τεχνολογία, το ιστορικό υγείας, η διαχείριση ενέργειας, η καταγραφή κινήσεων οφθαλμού και οι εμπειρίες υπαίθριου ύπνου.
Είναι, λοιπόν, ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ότι γυναίκες ιδρύουν spinoffs και start-ups, αλλά και νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεταφέροντας τα αποτελέσματά της έρευνάς τους στην αγορά και στην κοινωνία. Είναι, επίσης, ενθαρρυντικό ότι με βάση τα στατιστικά στοιχεία της ψηφιακής πύλης καινοτομίας (Elevate Greece) του Υπουργείου Ανάπτυξης αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των καινοτόμων επιχειρήσεων με ιδρύτριες γυναίκες.
Θα πρέπει, όμως, να γίνουν περισσότερες δράσεις για την ανάδειξη ευκαιριών χρηματοδότησης επιχειρηματικών σχεδίων Ελληνίδων που καινοτομούν.
Η Νορβηγία αποτελεί ένα ενδεικτικό παράδειγμα ενίσχυσης της γυναικείας καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Μπορούμε, λοιπόν, να υιοθετήσουμε τις καλές πρακτικές της, προσαρμοσμένες, βέβαια, στα ελληνικά δεδομένα και στην ελληνική πραγματικότητα.