ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Εκδήλωση της επιτροπής αγροτεχνολογίας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Στη κλειστή συνεδρίαση της επιτροπής αγροτεχνολογίας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα συμμετείχε,με την ιδιότητα του προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, ο βουλευτής ΝΔ Α’ Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος.

Στη παρέμβασή του ο βουλευτής σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Σύμφωνα με το Statista, η αξία της τεχνητής νοημοσύνης στην παγκόσμια αγορά γεωργίας εκτιμάται στα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2023 και προβλέπεται να αυξηθεί σε περίπου 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2028».
Συνέχισε αναφέροντας:
«Η ερευνητική δραστηριότητα δεν καταφέρνει να περάσει στην απέναντι όχθη, να φτάσει στην κοινωνία, λόγω της χαμηλής χρηματοδότησης και των ρυθμιστικών εμποδίων.
Δεν υπάρχει επαρκής χώρος για νέους ερευνητές.
Υπάρχει ένα χάσμα, ανάμεσα στην κουλτούρα που υφίστανται σε ένα ερευνητικό ίδρυμα είτε αυτό είναι πανεπιστήμιο είτε ερευνητικό κέντρο και στον ιδιωτικό τομέα.
Οι διαμεσολαβητές, αυτοί οι ενδιάμεσοι που αυτή τη στιγμή ενεργοποιούνται στη χώρα για μεταφορά τεχνολογίας είναι ανεπαρκείς (χρειάζεται αύξηση εμπειρογνωμοσύνης τόσο στους επιστημονικούς φορείς όσο και στις επιχειρήσεις, βελτίωση επικοινωνίας και διαχείρισης θεμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αύξηση απολαβών).
Είναι υποστελεχωμένα τα γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας.
Πολλές εταιρείες αποφεύγουν τον κίνδυνο να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες και περιμένουν να αποδειχθεί η χρησιμότητάς τους.
Δεν υπάρχουν ισχυρά κίνητρα για την εμπορική εκμετάλλευση τεχνολογίας.
Δεν υπάρχει κουλτούρα διεθνών συνεργασιών.

Κατέληξε λέγοντας:
«Η πολιτεία ενισχύει συνεχώς το οπλοστάσιό της. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρέχει την ψηφιακή υπηρεσία «Greek Farms». Ιδιαίτερα σημαντική είναι η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής ΑΚΙS (Σύστημα Γεωργικής Γνώσης και Καινοτομίας). Αρκετά ερευνητικά προγράμματα υλοποιούνται από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (ΕΛΓΟ) «Δήμητρα» στη γεωργική έρευνα.
Ο πρωτογενής τομέας είναι δομικός πυλώνας της ανάπτυξης και της οικονομίας της χώρας. Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών σ’ αυτόν τον τομέα φαίνεται ότι είναι η λύση για την εξοικονόμηση πόρων και την αύξηση»