Γ. Σαδανά: «Το τις πταίει ταλανίζει την ελληνική δημόσια ζωή τους τελευταίους δυο αιώνες. Ωστόσο επανέρχεται με μια επικαιρότητα που φαντάζει τρομακτική κύριε Σιμόπουλε».
Στράτος Σιμόπουλος: «Έχετε δίκαιο. Νομίζω ότι σιγά-σιγά γίνεται απολύτως αποδεκτό από όλους ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα, όπως είναι διαρθρωμένο από το 1981 και μετά, έχει την κύρια ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση. Λειτούργησε, θα έλεγα, με τη λογική πως το κόμμα έρχεται στην κυβέρνηση, δανείζεται ως κράτος, σπαταλά ανεξέλεγκτα και αφού πλουτίσουν ορισμένα στελέχη μοιράζει τμήμα δανεικών με πελατειακή νοοτροπία. Με αυτόν τρόπο δημιουργεί οπαδούς τους οποίους χρησιμοποιεί μετά για να συντηρηθεί στην εξουσία».
Γ. Σαδανά: «Εγώ θα τους έλεγα στρατούς. Να ξεκινήσουμε τότε από την κατακλείδα του άρθρου σας όπου θυμάστε μια φράση του Έμερσον που λέει ότι «χωρίς φιλοδοξία δεν ξεκινά τίποτε, χωρίς δουλειά δεν τελειώνει τίποτε». Οι ακροατές μας όμως καταγράφουν την τελευταία 30ετία μόνο φιλοδοξία από πλευράς του πολιτικού προσωπικού και όχι δουλειά».
Στράτος Σιμόπουλος: «Νομίζω ότι αυτό που λέτε είναι αρκετά απόλυτο, αλλά σε ένα μεγάλο βαθμό, ισχύει. Εκείνο που μετράει όμως είναι το αποτέλεσμα που στην περίπτωση αυτή είναι η βελτίωση της θέσης των πολιτών. Εφόσον αυτό δεν επιτυγχάνεται, σημαίνει ότι πραγματικά περίσσεψαν οι φιλοδοξίες και όχι τα αποτελέσματα».
Γ. Σαδανά: «Τα αποτελέσματα όμως πρέπει να είναι απτά, ορατά και μάλιστα σε χρόνους που φαντάζουν αστρονομικοί. Οι ταχύτητες πρέπει να είναι ιλλιγιώδεις και να υπάρχει το καλύτερο πολιτικό πεδίο ώστε να συντελεστεί μια μεταρρυθμιστική επανάσταση. Η ΝΔ θα συντελέσει σε αυτήν την προσπάθεια;»
Στράτος Σιμόπουλος: «Εδώ και 1,5 χρόνο είναι η πρώτη φορά που κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχωρά πραγματικά στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων. Επίσης θέλω να θυμίσω ότι η ΝΔ έχει στηρίξει αρκετά κυβερνητικά νομοσχέδια τα οποία περιλάμβαναν διαρθρωτικές αλλαγές τις οποίες είχε ανάγκη η ελληνική κοινωνία.
Ναι, η ΝΔ μπορεί να πορευτεί σε αυτήν την κατεύθυνση. Βέβαια εμείς διαφωνούμε στο μίγμα της οικονομικής πολιτικής.
Θα ήθελα να επισημάνω όμως κάτι. Οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν πρέπει να έχουν «θύματα» διότι όταν δεν μας αφορούν είμαστε όλοι αναφανδόν υπέρ τους. Πρέπει να υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο. Θα ήταν χρήσιμο να θυμόμαστε όλοι ότι οι Κομμουνιστές στην πρώην Σοβιετική Ένωση και στην Ανατολική Ευρώπη, πριν από αρκετά χρόνια, στην προσπάθεια να οικοδομήσουν τον Σοσιαλισμό κατέστρεψαν κάποιες γενιές.
ʼρα, οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να γίνουν με στόχευση, με σχέδιο και να υπάρχει μεταβατικό στάδιο. Όχι άναρχα».
Γ. Σαδανά: «Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων νομίζω ότι είναι αναμφίβολα μια διαρθρωτική αλλαγή. Η ΝΔ στηρίζει την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και συγκεκριμένα στο πεδίο της απελευθέρωσης των ιδιοκτησιών των ταξί που έχει αφορμή αντιπαράθεσης τις τελευταίες ημέρες;»
Στράτος Σιμόπουλος: «Η παραπάνω τοποθέτηση μου αφορά και το συγκεκριμένο θέμα. Θεωρώ ότι πρέπει να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα. Πρέπει να ανοίξουν όμως με σχέδιο, με κριτήρια και με μεταβατική περίοδο, ώστε πραγματικά οι χιλιάδες άνθρωποι τους οποίους αφορά να μπορέσουν να ρυθμίσουν με ένα διαφορετικό τρόπο τη ζωή τους.
Δεν μπορεί με το έτσι θέλω, εδώ και τώρα, να προχωρούμε άναρχα.
Επίσης εγώ πιστεύω ότι το κύριο πρόβλημα σήμερα της ελληνικής οικονομίας είναι η ύφεση, αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών που συνοδεύουν το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο.
Κυρίως, βέβαια, η φορολογική πολιτική. Δεν είναι τα κλειστά επαγγέλματα το κύριο πρόβλημα, τα οποία, για να μην παρεξηγηθώ, τονίζω ότι πρέπει να ανοίξουν».
Γ. Σαδανά: «Κύριε Σιμόπουλε στο άρθρο σας επισημαίνετε ότι αυτόματα προκύπτει ανάγκη για αλλαγές που θα δρομολογηθούν είτε από τη βάση των κομμάτων, που είναι κατανοητό, είτε από τους ανένταχτούς πολίτες, είτε από την κορυφή με
«»