ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ 2014» (2-7-2014)

Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Στράτου Σιμόπουλου με αφορμή την εκδήλωση με θέμα: «Εμπειρίες και Διδάγματα από τους σεισμούς της Κεφαλονιάς 2014», που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας /Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014.
Κυρίες και Κύριοι,
Οι σεισμοί της Κεφαλονιάς απέδειξαν ότι η Ελληνική Πολιτεία διαθέτει τις υποδομές να ανταποκριθεί, τόσο σε επίπεδο πολιτικής προστασίας όσο και σε επίπεδο αποκατάστασης σε πολύ δύσκολες συνθήκες που ακολουθούν από την εκδήλωση ενός σεισμού.
Παρ’ όλα αυτά απαιτούνται πολλά να γίνουν ακόμη, κυρίως σε επίπεδο σχεδιασμού, ώστε οι απαιτούμενες ενέργειες να αυτοματοποιηθούν, με βάση ορισμένα πρωτόκολλα ενεργειών.
Θεωρώ, επίσης, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση στις σεισμογενείς περιοχές πρέπει να εκπαιδεύσει το προσωπικό της, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ), ώστε να αποτελεί παράγοντα ενισχυτικό της προσπάθειας και όχι ανασχετικό όπως συμβαίνει συχνά.
Όσον αφορά στην αντισεισμική θωράκιση, πιστεύω ότι διαθέτουμε τις υποδομές και το προσωπικό ώστε να προχωρήσουμε άμεσα στην κατεύθυνση αυτή όσον αφορά στα δημόσια κτίρια.
Ο ΟΑΣΠ ηγείται της προσπάθειας και οι ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣΑ.Ε. όπως και η ΥΑΣ έχουν την υποδομή να βοηθήσουν. Εκείνο που απαιτείται είναι πόροι οι οποίοι, όμως, μπορεί να βρεθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από το επόμενο ΣΕΣ. Σχετικό αίτημα έχει κατατεθεί στην αρμόδια Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Κυρίες και κύριοι,
Η εμπειρία της Κεφαλονιάς απέδειξε ότι δυνατότητες υπάρχουν, πρέπει, όμως να διευρύνονται συνεχώς, ώστε οι επιπτώσεις των σεισμών, οι οποίοι αποτελούν μια καθημερινότητα για πολλές περιοχές της χώρας, να είναι όσο το δυνατόν περιορισμένες.
Ευχαριστώ τους διοργανωτές για την πρόσκληση.
Εύχομαι καλή επιτυχία στην σημερινή ημερίδα.