Ο Πρωθυπουργός με την αλλαγή όλης της ηγεσίας του Υπουργείου ΠεριφερειακήςΑνάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, ουσιαστικά παραδέχθηκε έμμεσα, κάτι πουγνωρίζει πολύ καλά όλη η αγορά, ότι δηλαδή επί ένα χρόνο η Κυβέρνηση δενπροχώρησε σε καμία ουσιαστική αναπτυξιακή πρωτοβουλία και παρέμβαση.
Βέβαια, δεν μας εξήγησε, πώς να το κάνει άλλωστε, αν οι αιτίες για τογεγονός αυτό, πρέπει να αναζητηθούν στην αναποτελεσματικότητα της συγκεκριμένηςηγεσίας, στη λανθασμένη κυβερνητική πολιτική λόγω του Μνημονίου, στιςκυβερνητικές αδυναμίες συντονισμού και παραγωγής έργου, ή τέλος, σε ένασυνδυασμό όλων των προαναφερθέντων παραγόντων.
Ό,τι όμως και αν συμβαίνει, η αλλαγή της ηγεσίας του Υπουργείου είναιγεγονός, αλλά παρά τις ελπίδες που αρχικά ίσως υπήρχαν, τα σύννεφα αρχίζουνπάλι να μαζεύονται από την πρώτη στιγμή.
Αντί, λοιπόν, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου ναακούσουμε από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη τις αναπτυξιακές του προτάσεις,τον ακούσαμε να αφιερώνει σχεδόν όλη την ομιλία του στην ανάγκη να αρχίσει ημάχη κατά του πληθωρισμού και των κερδοσκόπων, ξεχνώντας ότι το μεγαλύτεροτμήμα του πληθωρισμού οφείλεται στην αύξηση των εμμέσων φόρων και ότι έναςμεγάλος κίνδυνος που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία είναι και οαποπληθωρισμός.
Τα ίδια περίπου διαδραματίστηκαν στη συνέχεια με πρωταγωνιστές τους δύοΥφυπουργούς του. Ο πρώτος, απείλησε τις τράπεζες πως αν δεν βοηθήσουν στηναύξηση της ρευστότητος στην αγορά, θα βγουν από το κυβερνητικό πακέτο στήριξης,καθιστώντας έτσι σαφές ότι δεν αντιλαμβάνεται τον τρόπο με τον οποίο λειτουργείσήμερα η οικονομία και θυμίζοντάς μας παράλληλα τους παλαιότερουςπρωθυπουργικούς λεονταρισμούς, περί μη υποχώρησής του στις πιέσεις των διεθνώνκερδοσκόπων.
Ο δεύτερος από την πλευρά του συνέχισε τα περί μάχης εναντίον τωνκερδοσκόπων, ολοκληρώνοντας την άποψη που επιμένει ότι οι κυβερνώντες είναιουσιαστικά εγκλωβισμένοι σε θέματα ανάπτυξης σε μια λαϊκίζουσα ρητορική, ηοποία αδυνατεί να προσεγγίσει με συγκεκριμένα μέτρα τα πραγματικά προβλήματατης αγοράς.
Τέλος, αν σε όλες τις προηγούμενες παρατηρήσεις προσθέσουμε και την άποψητου πρώην Υφυπουργού Ανάπτυξης και νυν υποψήφιου Περιφερειάρχη ΚεντρικήςΜακεδονίας, ότι για την κατασπατάληση των κοινοτικών πόρων ευθύνη φέρουνανέκαθεν και οι επιχειρηματίες, ενώ στην πραγματικότητα υπεύθυνοι είναι οιπάσης μορφής ενδιάμεσοι και διαχρονικά τα κυβερνητικά στελέχη, τότε η κατάστασηγίνεται ακόμα χειρότερη.
Δημοσίευση: Εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ (18-09-2010)
<!–[if gte mso 9]>