ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΚΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ (Εφημερίδα «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» 29-9-2013)

0
Πέρα από τα μεγάλα έργα υποδομών, τα οποία υλοποιούνται ή σχεδιάζονται στην πόλη, σημαντική ώθηση τόσο στην καθημερινότητα των πολιτών όσο και στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης μπορούν να δώσουν ορισμένες μικρές εκ πρώτης όψεως παρεμβάσεις. Μια ομάδα τέτοιων δράσεων, οι οποίες μάλιστα δεν απαιτούν και σημαντικούς πόρους σχετίζονται με τα σχολικά συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης και με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, ο οποίος εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων.
Μια χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η Στοά του Αγίου Μηνά, η οποία ανήκει στον ΟΣΚ και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εμπορική και κοινωνική ζωή της πόλης. Πρόκειται για ένα οικοδομικό τετράγωνο, στην καρδιά του οποίου περίοπτη θέση έχει ο Ναός του Αγίου Μηνά, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους εμπόρους της Θεσσαλονίκης επί αιώνες. Κατασκευάσθηκε πριν από τις αρχές του 9ου αιώνα μ.Χ. και η σημερινή του μορφή είναι αποτέλεσμα της ανακαίνισης μετά την πυρκαγιά του 1890. Η κεντρική θέση του ακινήτου σε συνδυασμό με τον ιστορικό του χαρακτήρα, το καθιστούν μοναδικής σημασίας και δυνατοτήτων.

Στους χώρους του μπορούν να αναβιώσουν επαγγέλματα του παρελθόντος, που έχουν πλέον εκλείψει ή επαγγέλματα τα οποία σχετίζονται με την εκπαίδευση, προσθέτοντας στη Θεσσαλονίκη έναν ακόμη πυρήνα εμπορίου και πολιτισμού. Η πρόσφατη φιλοξενία της έκθεσης «ΒΑΝΓΚΑΡΝΤ» στο χώρο, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του Πεδίου Δράσης Κόδρα και της Μπιενάλε Θεσσαλονίκης αποδεικνύει τις δυνατότητες του χώρου σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Ο παραπάνω σχεδιασμός έχει ήδη ξεκινήσει και σε πρώτη φάση αρχίζει η αποτύπωση του κτιρίου, διότι δυστυχώς δεν έχουν βρεθεί, παρά τις προσπάθειες του ΟΣΚ, σχέδια τα οποία να ανταποκρίνονται στη σημερινή κατάσταση. Μια άλλη δράση θα μπορούσε να αφορά στην ανάδειξη των ιστορικών διδακτηρίων της Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγονται ασφαλώς το 2ο Λύκειο στην οδό Ικτίνου, το 15 Γυμνάσιο -Λύκειο (έργο του Μητσάκη), το Πειραματικό Σχολείο (σε σχέδια του αρχιτέκτονα Πικιώνη), το 5ο Γυμνάσιο, η Ιωαννίδειος Σχολή, το 4ο Γυμνάσιο Αρρένων, όπως και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.
Σε καθένα από αυτά τα σχολεία, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια ειδική αίθουσα, στην οποία θα παρουσιάζεται μέσα από αντικείμενα, ντοκουμέντα και μουσειακό υλικό η πορεία του σχολείου και των αποφοίτων του, συνθέτοντας προοδευτικά ένα πανόραμα 100 ετών για την πόλη. Για την επιτυχία της προσπάθειας, πολύτιμη θα είναι η συνεργασία των Συλλόγων Αποφοίτων και της Πολυτεχνικής Σχολής.
Τα παραπάνω παραδείγματα, απαιτούν μέθοδο, σχεδιασμό, υπομονή, επιμονή και προσπάθεια και σίγουρα συνεργασία μεταξύ πολλών φορέων στην πόλη και ειδικά της τοπικής αυτοδιοίκησης.