ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 18/12/2024

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης «Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα».
Πήραμε την πρωτοβουλία να προκαλέσουμε αυτή τη συνεδρίαση, γνωρίζοντας κυρίως ότι, για να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό σύστημα καινοτομίας, χρειάζεται και μία κουλτούρα επιχειρηματικότητας. Μόνο έτσι η έρευνα μπορεί να γίνει προϊόν και να καταλήξει στην κοινωνία. Παράλληλα, θέλαμε να τονίσουμε ότι η επιχειρηματικότητα όσον αφορά στην καινοτομία, δεν αφορά μόνο ένα προϊόν τεχνολογικό, αλλά αφορά και μία ιδέα, μία ιδέα σαν αυτή που γέννησε την Wolt, παραδείγματος χάριν από τη Φιλανδία, όπου η ιδέα ήταν τα γνωστά μηχανάκια, τα οποία μας φέρνουν σήμερα από καταστήματα εστίασης, τα προϊόντα στο σπίτι μας. Άρα λοιπόν, η «Επιχειρηματικότητα στην Kαινοτομία», αφορά και ιδέες. Υπάρχουν κράτη που τα θέματα αυτά τα έχουν στην ατζέντα τους σε πολύ υψηλό επίπεδο, κράτη όπως παραδείγματος χάριν η Φιλανδία που ακόμη από το δημοτικό, προωθούν μαθήματα επιχειρηματικότητας. Γι’ αυτό λοιπόν, εδώ, καλέσαμε ανθρώπους από τον πανεπιστημιακό χώρο που είναι καθηγητές της επιχειρηματικότητας, αλλά έχουν και κάποια σχέση με την καινοτομία. Ανθρώπους από την αγορά οι οποίοι είτε εκπροσωπούν επενδυτές είτε εκπροσωπούν startups, όπως και την Αλεξάνδρεια Ζώνης Καινοτομίας, η οποία παρά το ότι είναι ένας οργανισμός, μία υπηρεσία κάτω από το Δημόσιο Λογιστικό, δηλαδή ανήκει στην εποπτεία του Yπουργείου Μακεδονίας- Θράκης του Υφυπουργείου, «παίζει» έναν ενδιάμεσο ρόλο.
 Σήμερα στη συνεδρίαση η οποία αργότερα θα μεταδοθεί και μαγνητοσκοπημένα από το Κανάλι της Βουλής και τώρα μεταδίδεται από το WebTV-2 της Βουλής. Θα μας μιλήσουν ο κ. Γεώργιος Δουκίδης, Καθηγητής Ηλεκτρονικού Επιχειρείν του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου, Αντιπρύτανης Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο κ. Δημήτριος Βέργαδος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας και κάτοχος έδρας της UNESCO, ο κ. Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης, Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Παναγιώτης Κετικίδης, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε., Πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων και μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων, ο κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων και περνάμε στις startups, ο κ. Χρήστος Καραπιπέρης, Διευθυντής Τεχνολογίας της DNA Sequence SRL, η κυρία Έρη Παυλάκη, Συνιδρύτρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος των «Star Sleep» & «Women Do Business» και ο κ. Κωνσταντίνος Σεϊνταρίδης, Συνιδρυτής και Διευθυντής Λειτουργικού του «Mystery Pot».
Σας καλωσορίζουμε όλους και αυτό που θα παρακαλούσαμε πολύ, επειδή είναι αρκετοί οι συμμετέχοντες και επειδή σκοπός αυτών των συνεδριάσεων όσο μπορούμε είναι να γίνεται και ένα networking μεταξύ σας, θα ήθελα, δεν θα βάλω προφανώς ώρα, αλλά να είμαστε όσο το δυνατόν σύντομοι, γιατί θα υπάρχει και συζήτηση μεταξύ μας και βέβαια και ερωτήσεις από τους Βουλευτές που είναι παρόντες ή μέσω Webex.
Ξεκινάμε με τον κ. Γεώργιο Δουκίδη, Καθηγητή Ηλεκτρονικού Επιχειρείν του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ευχαριστούμε κ. Δουκίδη. Πάντως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, είναι πρωτοπόρο σε θέματα επιχειρηματικότητας, τουλάχιστον μέσα στην Ελλάδα. Τον λόγο έχει τώρα ο Αντιπρύτανης Εξωστρέφειας και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας του Παμάκ, ο κ. Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου.
Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Χατζηγεωργίου. Πάντως απ’ ότι βλέπω οι θεωρητικά θεωρητικές σχολές στο θέμα της επιχειρηματικότητας προχωρούν πολύ καλά, ίσως θα πρέπει και οι θεωρητικά θετικές σχολές να προχωρήσουν ανάλογα.
Τον λόγο έχει ο κ. Σαρηγιαννίδης.
Ευχαριστούμε. Ήταν πολύ χρήσιμα αυτά που είπατε.
Το λόγο έχει ο κ. Δημήτρης Βέργαδος, ο οποίος είναι Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. και κάτοχος έδρας UNESCO.
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Συμφωνώ γενικά, με όλα αυτά τα οποία είπατε, αλλά ας προσπαθήσουμε τα αρνητικά της τεχνητής νοημοσύνης να τα ρυθμίσουμε, όσο μπορούμε και να ενισχύσουμε τα θετικά, αλλά επίσης ας έχουμε υπόψιν, ότι με τον φόβο των αρνητικών αν προχωρήσουμε όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε πάρα πολλές ρυθμίσεις τα περίφημα regulations, η απόσταση μας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την Κίνα θα αυξηθεί, άρα λοιπόν θεωρώ ότι είναι ένας γόρδιος δεσμός, τον οποίο πρέπει να συζητήσουμε.
Τέλος, για να πω και κάτι και να ελαφρύνουμε την ατμόσφαιρα, αν δείτε εμένα να τραγουδάω μελωδικά, να ξέρετε ότι σίγουρα οφείλεται στην τεχνητή νοημοσύνη, γιατί είμαι φάλτσος.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Μετά από σχεδόν τρεις ώρες εξαντλητικής συνεδρίασης, ελπίζω και οι Βουλευτές που παρακολούθησαν τη συνεδρίαση, αλλά και όσοι από τους πολίτες την παρακολουθούν ή θα την παρακολουθήσουν και από το Κανάλι της Βουλής, να είμαστε περισσότερο «σοφοί» για τα θέματα καινοτομίας.
Λύεται η συνεδρίαση.