ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.

Κύριε Πρόεδρε,
Τα κροκοδείλια δάκρυα περισσεύουν σε αυτή την αίθουσα και θα το αποδείξω αμέσως καταθέτοντας στα πρακτικά ερώτηση του βουλευτή το 2016 της Νέας Δημοκρατίας του Νικήτα Κακλαμάνη προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη για τα κόκκινα δάνεια.
Απαντάει ο κύριος Σταθάκης ότι η διαδικασία είναι προαπαιτούμενο του τρίτου μνημονίου, λέω εγώ του αχρείαστου. Παίρνουμε όλα τα μέτρα, ώστε να μην έχουν πρόβλημα οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες συνεχίζει ο υπουργός. Είδαμε πως πήραν όλα τα μέτρα για να μην έχουμε κανένα πρόβλημα. Και το τρίτο και χειρότερο αναφέρει πολλά για το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα λειτουργούν, οι servicers.
Το κύριο πρόβλημα για το πώς θα λειτουργούν οι servicers ξέρετε όμως ποιο ήταν τότε; Να μην ανήκουν, να μην έχουν έδρα σε φορολογικούς παραδείσους. Τίποτε άλλο. Και, βέβαια, να έχουν υποκατάστημα στην Ελλάδα. Και φτάσαμε σήμερα στο εξής φαινόμενο, servicers, τράπεζες και funds να έχουν σε έναν μεγάλο βαθμό το ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε τώρα. Μιλάμε ακριβώς για το ίδιο ιδιοκτησιακό καθεστώς. Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει. Τι πρέπει, λοιπόν, τι έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση μπροστά σε αυτή την κατάσταση την οποία βρήκε με servicers, κόκκινα δάνεια και funds. Φυσικά να επιταχύνει, όσο είναι δυνατόν, τον τρόπο με τον οποίο θα μεταβιβαστούν τα δάνεια στα funds, με το πλαίσιο το οποίο είχε δημιουργηθεί. Και βέβαια με έναν τρόπο που θα επιτρέψει τις τράπεζες να εξυγιανθούν.
Από την άλλη, όμως, έχει τους χιλιάδες συμπολίτες με τα δάνεια τα κόκκινα. Τι έπρεπε να κάνει; Δύο πράγματα και ένα τρίτο το οποίο έρχεται μετά. Το πρώτο είναι το πτωχευτικό δίκαιο, να μην υπάρχει δηλαδή αυτή η κατάσταση η οποία υπήρχε που έτσι και κάποιος δεν πήγαινε καλά οικονομικά αυτό τον ακολουθούσε σε όλη του τη ζωή και δεύτερον τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Τρίτο, βέβαια, τη μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι servicers.
Το έκανε. Το έκανε, χωρίς αυτό το οποίο έκανε να είναι οι πλάκες του Μωυσή. Θέλει βελτίωση. Είμαστε σήμερα σε μία κατάσταση όπου αυτά τα οποία κάναμε πριν 3 χρόνια πρέπει να βελτιωθούν. Και το κάνει η κυβέρνηση. Φέρνει διατάξεις για τη διαφάνεια. Είναι σημαντικές, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Φέρνει, επίσης, για τα ευάλωτα νοικοκυριά μία καινούρια ρύθμιση περί υποχρεωτικότητας των servicers να αποδεχτούν το αποτέλεσμα του αλγορίθμου. Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το σταθερό επιτόκιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο τρόπος με τον οποίον θα χειρίζονται από δω και πέρα τα δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση οι διαχειριστές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Γιατί, γιατί δεν το ψηφίζετε; Και ταυτόχρονα να ανεβάσετε τον πήχη, να ζητήσετε και άλλα θέματα; Άκουσα τον εισηγητή του ΠΑΣΟΚ να μιλάει για τους εγγυητές. Το ακούω με προσοχή. Μπορούμε να δούμε και το θέμα της αύξησης του ορίου για τους ευάλωτους, όχι για τα επιδόματα, αλλά για τον εξωδικαστικό.
Και έχω και μία τελευταία πρόταση. Γιατί να μην δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα θεσμοθετήσουμε τον ευάλωτο επαγγελματία-επιχειρηματία, ώστε να μπορέσει και αυτός να έχει τα οφέλη του εξωδικαστικού; Κυρίως την υποχρεωτικότητα της αυτόματης ρύθμισης. Να μία πρόταση την οποία πρέπει να συζητήσουμε. Να βάλουμε και ένα πλαφόν στο τζίρο για να δοκιμάσουμε σε ένα πρώτο επίπεδο το πόσο καλά θα πάει αυτό. Και έχω και έναν ορισμό, κύριε υπουργέ, για τον ευάλωτο επαγγελματία-επιχειρηματία. Να μη χρωστάει στο δημόσιο ή να έχει ρυθμισμένες οφειλές, δεύτερον να είναι εντάξει όσον αφορά το προσωπικό και το τρίτο, βέβαια, να έχει αδυναμία να ανταπεξέλθει στον τραπεζικό δανεισμό. Και να βρείτε και τρόπους όπου θα μπορέσετε να καθορίσετε το τι σημαίνει βιώσιμη επιχείρηση με κόκκινο δάνειο.
Να, λοιπόν, πώς μπορούμε να βελτιώσουμε ένα υφιστάμενο καθεστώς, το οποίο αν δεν υπήρχε δεν θα ήμασταν εδώ στο σημείο αυτό, αλλά το οποίο θέλει κι άλλες βελτιώσεις. Ωραία, εξυγιάναμε τις τράπεζες. Πολύ καλά κάναμε. Έχουμε μπροστά μας τα κόκκινα δάνεια. Έχουμε ένα μηχανισμό ο οποίος λειτουργεί. Είναι ένας μηχανισμός τον οποίον οφείλουμε να βελτιώσουμε, γνωρίζοντας τα σημεία στα οποία δεν προχωρήσαμε μέχρι τώρα καλά. Για μένα μπορούμε. Είναι ένα νομοσχέδιο που πρέπει να το ψηφίσει κατά τη γνώμη μου η αντιπολίτευση. Όλες μα όλες οι ρυθμίσεις του είναι στη θετική κατεύθυνση και με βάση το πως θα πάμε σε λίγους μήνες με αυτό το οποίο έχουμε μπροστά μας μπορούμε να ξανασυζητήσουμε. Τελειώνω. Τίποτε δεν είναι στις πλάκες του Μωυσή.
Ευχαριστώ πολύ.