ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής είναι μια πολύ σημαντική επιτροπή, σημαντικότερη από όσο προσωπικά πίστευα πριν λίγο διάστημα.
Είναι, λοιπόν, σημαντική γιατί αφορά τομείς με τεράστια ανάπτυξη και ανταγωνισμό διεθνώς.
Ο τομέας μας εξελίσσεται συνεχώς με πρωτοπόρους τις ΗΠΑ και την Κίνα και την Ε.Ε. να προσπαθεί, αν και βρίσκεται σχετικά πίσω, να ακολουθήσει τους δύο αυτούς γίγαντες.
Τους τελευταίους δύο μήνες μελέτησα σε ικανοποιητικό βάθος τις συνεδριάσεις της τελευταίας πενταετίας ενώ έκανα δεκάδες συναντήσεις με ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτό το οποίο γενικά ονομάζουμε οικοσύστημα καινοτομίας.
Κατ’ αρχήν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε ως επιτροπή να ανταγωνιστούμε την περίοδο που πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο καθηγητής Χρήστος Ταραντίλης. Ήταν μία περίοδος με μεγάλη χρονική διάρκεια σε σχέση με τις υπόλοιπες προεδρίες, ενώ ο Χρήστος ως καθηγητής τεχνητής νοημοσύνης γνώριζε τα θέματα μέσα στον πυρήνα τους.
Ταυτόχρονα, όπως προείπα, συνάντησα ανθρώπους, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά και καθημερινά στην χώρα μας, στους τομείς της Έρευνας, της Τεχνολογίας, της Καινοτομίας και Βιοηθικής. Πρόκειται για καθηγητές ΑΕΙ, αντιπρυτάνεις καινοτομίας, στελέχη ερευνητικών κέντρων, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας. Φυσικά με κυβερνητικά στελέχη αρμόδια για τα θέματα της επιτροπή μας και φυσικά με την υφυπουργό Ζωή Ράπτη, με την οποία θα έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία.
Μέσα στο καλοκαίρι συναντήθηκα ακόμη με στελέχη από θερμοκοιτίδες, από clusters, με ιδιώτες επενδυτές και με εταιρείες που επενδύουν στην καινοτομία και τέλος ιδιοκτήτες εταιρειών start up σε όλη την Ελλάδα.
Ενδεικτικά θα αναφέρω τους εξής, χωρίς η σειρά να έχει κάποια σημασία:
ΕΚΕΤΑ
Αντιπρύτανη Καινοτομίας ΑΠΘ
ΕΛΙΔΕΚ επιστημονικό συμβούλιο
ΕΛΙΔΕΚ διοικητικό συμβούλιο
ΝΟΗΣΙΣ
ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο ΔΕΗ
ThessINTEC
Ινστιτούτο Αμυντικών Ερευνών
Ελληνική Τράπεζα Επενδύσεων
ΕΔΥΤΕ Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας
Εταιρείες δραστηριοποιούμενες στη Δ. Μακεδονία
Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία
Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας
Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής Β. Ελλάδος
Προφανώς πολλούς ιδιώτες από Φλώρινα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Δυτική Μακεδονία.
Αισθάνομαι μέσα από την βουτιά μου αυτήν στο χώρο της καινοτομίας να προτείνω ένα πλαίσιο προγράμματος, το οποίο θα συζητήσουμε κατόπιν όλοι μαζί.
Δε θα αποφύγουμε, όμως, να επαναλάβουμε κάποιες προσκλήσεις. Άλλωστε υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι που δεν συμμετείχαν στη επιτροπή από το 2019 έως το 2023.
Προτείνω να ξεκινήσουμε κλασικά με την υφυπουργό Ζωή Ράπτη.. Να συνεχίσουμε με αντιπρυτάνεις Καινοτομίας Μετσόβειου, ΑΠΘ και ΕΚΠΑ που ταυτόχρονα θα προτείνουν και spin off επιτυχημένες εταιρείες.
Να πάμε μία επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και να επισκεφτούμε εταιρείες όπως είναι η PFIZER, BETA, DELLOITTE, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το ερευνητικό κέντρο μίας φαρμακοβιομηχανίας.
Από την επιτροπή δεν πρέπει να λείψουν δημόσιοι φορείς χρηματοδότησης και πάλι με εταιρείες που αξιοποιούν την χρηματοδότηση.
Πρόσωπα με εμπειρία στη διαδικασία απόκτησης πατεντών στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Στελέχη από θερμοκοιτίδες με επιτυχημένα αποτελέσματα.
Πρόσωπα, τα οποία θα μας περιγράψουν τα Ευρωπαϊκά και Ελληνικά προγράμματα χρηματοδότησης, όπως και πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στη Δ. Μακεδονία στον ενεργειακό τομέα. Δεν έλειψαν από τις συναντήσεις μου και πρόσωπα με καινοτόμες προσπάθειες σσε θέματα συμπερίληψης, ενώ  η βιοηθική αφορούσε κυρίως καθηγητές ΑΕΙ.
Γενικά σκοπός μας πρέπει να είναι η ενημέρωση των μελών για όλο το φάσμα το οποίο αφορά την επιτροπή και στο τέλος να έχουμε και ένα, ας πούμε, Policy Paper συμβουλευτικό προς την κυβέρνηση.
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Σε επίπεδο βασικής έρευνας είμαστε περίπου στο μέσο όρο της Ευρώπης. Σε επίπεδο όμως καινοτομίας είμαστε στις τελευταίες θέσεις, παρά τα πολύ σημαντικά βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Ήρθε η ώρα να ακούσω τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις σας.