ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΔΑΣΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΕΜΑΤΩΝ. ( Στην εφημερίδα 60+ , Στις 10-9-2023 )

0
Μετά τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα στην Θεσσαλία και ιδιαίτερα στον Βόλο γίνεται περισσότερο επιτακτική η ανάγκη αναδιοργάνωσης του κράτους μας. Άλλωστε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την  επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσε ότι είναι υποχρέωση του κράτους σε όλες του τις εκφάνσεις, με την συνεργασία των πολιτών, να γίνεται όλο και περισσότερο ανθεκτικό.
 Έτσι, πρέπει, εκτός από την ψηφιοποίηση του και τη μείωση της γραφειοκρατίας, να ανασχεδιαστεί και να περιλαμβάνει περισσότερες δράσεις, από αυτές που έχουν ήδη αναλυθεί σε επίπεδο πρόληψης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης από τις φυσικές καταστροφές.
Το κύριο βάρος αυτής της αναδιοργάνωσης θα πέσει στα υπουργεία Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μεταφορών και Υποδομών, Εσωτερικών και Εθνικής Άμυνας.
Μια πρέπει να είναι, πλέον, η λογική όλης της προσπάθειας. Ότι τα πολύ ακραία καιρικά φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται, ίσως και με μεγαλύτερη ένταση. Είτε θα αφορούν πλημμύρες είτε πυρκαγιές, χιόνια κλπ. Θυμίζω ότι στη Μαγνησία έπεσαν σε 24 ώρες ανά στρέμμα 500 και σε κάποιες περιοχές 900 τόνοι νερού. Όσοι δηλαδή πέφτουν σε δύο χρόνια στην Αττική.
Θα επιμείνω, όμως, στον κυρίαρχο ρόλο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε θέματα πρόληψης.
Για τις πυρκαγιές η δημόσια συζήτηση έγινε και, μάλιστα, σε βάθος (παραγωγικά δάση, συνεργασία δασικών συνεταιρισμών με ιδιώτες, επιχειρησιακά σχέδια σε 13 περιφέρειες κλπ).
Για τις πλημμύρες, όμως, πρέπει η συζήτηση και φυσικά η οργάνωση να γίνει στην ίδια έκταση και στο ίδιο βάθος. Απαιτούνται 13 επιχειρησιακά σχέδια για τη διαχείριση των ρεμάτων. Όχι μόνο για καθαρισμούς και διανοίξεις υφιστάμενων, αλλά και παλαιότερων που έχουν «στερέψει» και μπορεί είτε με την κρατική παρέμβαση είτε, δυστυχώς, από τη φύση ξαφνικά να διανοιγούν. Ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το ΤΕΕ ξεκίνησε τη διαδικασία καταγραφής όλων των ρεμάτων σε όλη την Ελλάδα.
Παράλληλα, πρέπει να γίνει καταγραφή όλων των αρμοδιοτήτων που αφορούν στις υποδομές και τη συντήρηση αντιπλημμυρικών έργων, όπως και τη διάνοιξη και συντήρηση ρεμάτων (Υπουργείο Υποδομών, Περιφέρειες και δήμοι), ώστε όσοι πόροι διαθέτουν στο εξής και θα είναι πολλοί, να απορροφώνται γρήγορα.
Κυρίως, βέβαια, πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση και να λάβει νομοθετική μορφή,  ώστε να γίνει πράξη ο συνδυασμός αστικών αναπλάσεων με μετεγκατάσταση κατοικιών μέσα κυρίως από ανενεργά ρέματα. Σε όλες τις ελληνικές πόλεις υπάρχουν τέτοια παραδείγματα με εκατοντάδες κατοικίες να είναι κτισμένες μέσα σε αυτά. Στη Θεσσαλονίκη, παραδείγματος χάριν, έχουμε τέτοιες περιπτώσεις στην Τούμπα, την Τριανδρία και το δήμο Παύλου Μελά.
Απαιτείται, λοιπόν σε πρώτη φάση,  το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να συνεργασθεί με την ΕΥΔΑΠ Παγίων στην Αττική, την ΕΥΑΘ Παγίων στην Θεσσαλονίκη και τις κατά τόπους ΔΕΥΑ ώστε να ξεκινήσει η καταγραφή τους.
Προφανώς, σημαντικό ρόλο σε μια τέτοια κατεύθυνση θα παίξει και η τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία πολλές φορές αποποιείται με ευκολία των ευθυνών της.
Τέλος, σε ένα μακροεπίπεδο πρέπει να υπάρξει μια πλήρης συσχέτιση κάθε ρέματος και κάθε αντιπλημμυρικού με μια κρατική υπηρεσία που θα έχει την ευθύνη της συντήρησής του.