ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Καλησπέρα,  κυρίες και κύριοι.
Αρχίζει η κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς, με θέμα «Ελληνική Επιστημονική Διασπορά και Καινοτομία».
Είμαστε σε μία φάση που τα θέματα της καινοτομίας είναι στην αιχμή της προσπάθειας της ελληνικής πολιτείας, ενώ ταυτόχρονα, πριν από λίγες εβδομάδες, η Κυβέρνηση έχει παρουσιάσει το στρατηγικό της σχέδιο για τον Ελληνισμό της Διασποράς.
 Έχοντας αυτά τα δύο υπόψη, σκέφτηκα και πρότεινα στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς κύριο Φίλιππο Φόρτωμα να κάνουμε αυτή την κοινή συνεδρίαση. Και βέβαια ευχαριστώ και τον κύριο Φόρτωμα και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα της Διασποράς κύριο Κώτσηρα, για την παρουσία τους εδώ και για το ότι αποδέχτηκαν την πρόσκληση αυτή.
Η σημερινή συνεδρίαση γίνεται υπό το φως της πρόσφατης Απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ελλάδα να αποκτήσει 1 από τα 7, όπως λέμε, Εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί -όπως ξέρουμε οι περισσότεροι και σιγά σιγά αντιλαμβάνεται και μια μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού-  χωρίς την τεχνητή νοημοσύνη, χωρίς τις εφαρμογές της και χωρίς τη χρησιμοποίησή της από τα κράτη, δεν μπορούμε να μιλάμε, στο μέλλον, για ανάπτυξη.
Υπάρχουν θέματα βέβαια με την τεχνητή νοημοσύνη όσον αφορά τη δημοκρατία όπως και άλλα θέματα, αλλά καλό είναι να βλέπουμε τα θετικά και όλοι να προσπαθούμε όσο είναι δυνατόν να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις ή να κάνουμε τέτοιες ρυθμίσεις κυρίως στην Ευρώπη ώστε να μειώνονται αυτές οι ρυθμίσεις. Πρόσφατα μάλιστα καθώς τώρα ήρθα από τις Ηνωμένες Πολιτείες είχα την τύχη να συναντήσω εκεί τον ελληνισμό της διασποράς.
 Ένας ελληνισμός ο οποίος θα έλεγα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες. Η μία κατηγορία είναι οι Έλληνες, οι οποίοι πήγαν εκεί εδώ και πολλές δεκαετίες για να βρουν την τύχη τους και βεβαίως οι περισσότεροι από αυτούς κατάφεραν να ορθοποδήσουν και να αποκτήσουν εκεί οικογένειες, περιουσίες και σήμερα να είναι πάρα πολύ καλά. Υπάρχει όμως και μία δεύτερη κατηγορία είναι οι επιστήμονες οι οποίοι έφυγαν τα τελευταία χρόνια με αιχμή τα χρόνια της κρίσης που και αυτοί αποτελούν ένα τεράστιο δυναμικό για τη χώρα μας και για όλες τις επιστήμες, αλλά πιστεύω κυρίως για την καινοτομία.
 Πάντα λέω ότι η χώρα μας πάει καλά στην έρευνα και θα πρέπει το ίδιο να κάνει και στην καινοτομία και θεωρώ ότι με την σημερινή συζήτηση και την παρουσία εδώ ή από το γουέμπεξ ανθρώπων έγκριτων επιστημόνων στο εξωτερικό θα μπορέσουμε να φωτίσουν περισσότερο τις πλευρές αυτές. Ξεκινώντας θα αναφέρω τους παρευρισκόμενους είτε με γουέμπεξ είτε διά ζώσης και η σειρά δεν έχει σημασία.
 Βέβαια, εκτός από τον Υφυπουργό των Εξωτερικών τον κύριο Γιώργο Κώτσηρα θα έχουμε με γουέμπεξ τον κύριο Κώστα Φουντά, ο οποίος είναι καθηγητής της Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και εκλεγμένος Πρόεδρος του Συμβουλίου του CERN, την κυρία Αντωνία Μωροπούλου Ομότιμη Καθηγήτρια του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία μας παρακάλεσε επειδή έχει δικούς σας στο Τεχνικό Επιμελητήριο να μιλήσει μετά από τον Υπουργό.
Επίσης, έχουμε τον κύριο Στράτο Μπιστικόπουλο, ο οποίος είναι με γουέμπεξ και είναι Καθηγητής Χημικής Μηχανικής και Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας του Πανεπιστημίου του Τέξας, διά ζώσης τον κύριο Κουμουτσάκο, οποίος είναι Πρόεδρος της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στην έδρα Υπολογιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Προηγμένων Σπουδών. Τον κύριο Γρηγόρη Στεφανόπουλο, οποίος είναι Καθηγητής Χημικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας στο ΜΙΤ και μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών. Την κυρία Μαρίνα Χατσοπούλου, η οποία είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Levitronix Technologies, Ιδρύτρια  της Ζ Corporation και Λέκτορας του ΜΙΤ.
Τον κύριο Ανδρέα Σταυρόπουλο, ο οποίος είναι Εταίρος της  Threshold Ventures, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ. Την κυρία Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, η οποία είναι Νομικός Σύμβουλος με εξειδίκευση στην Τεχνητή Νοημοσύνη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την κυρία Αντωνία Φογκτ, η οποία είναι εδώ και είναι υποψήφια Διδάκτωρ Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και περιελήφθη στην πρώτη θέση για κάτω από την ηλικία των 30 ετών από το περιοδικό Φορμπς.
Όπως και τον κύριο Κίμωνα Αριστοτέλη Φογκτ,  ο οποίος είναι  CEO Sporo Health, της  Απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Harvard, ο οποίος και αυτός βραβεύτηκε μαζί με την αδερφή του.
Τον λόγο έχει ο κ. Γιώργος Κώτσηρας,  Υφυπουργός Εξωτερικών.
Κλείνοντας, αυτό που έχω, έτσι, λίγο σε δυο, τρεις γραμμές να πω, είναι ότι πάντως από όλους τους προσκεκλημένους προέκυψε η ανάγκη να δημιουργηθεί με κάποιον τρόπο ένα «Hub» με επιστημονικούς κόμβους στον Απόδημο Ελληνισμό. Τώρα αυτό, αν αυτό θα είναι διαδικτυακό ή τι μορφή θα έχει, είναι κάτι που φαντάζομαι, κύριε Υφυπουργέ, θα πρέπει να το δουλέψετε από εδώ και πέρα.
Είδα με μεγάλη χαρά ότι χωρίς να υπάρχει κάποια παρέμβαση της πολιτείας, υπάρχει συνεργασία του Ινστιτούτου Ενέργειας του Τέξας, παραδείγματος χάρη, όπου είναι ο κ. Πιστικόπουλος με το ΕΚΕΤΑ. Άρα, λοιπόν, μπορούν να υπάρχουν και αυτές οι συνεργασίες, χωρίς να υπάρχει το αδυσώπητο μάτι της πολιτείας. Το ότι βέβαια η Αμερική ή η Ελβετία είναι πολύ προχωρημένη σε τέτοια θέματα για start up και ότι εμείς έχουμε ένα πλαίσιο το οποίο παρά το ότι συνεχώς η κυβέρνηση, οι κυβερνήσεις, τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση συγκεκριμένη τα τελευταία 5, προσπαθεί να το κάνει πιο χαλαρό, δεν έχει γίνει όσο χαλαρό θα έπρεπε, ώστε  -ως χώρα ζούμε σε μία αστική δημοκρατία φιλελεύθερη- η έρευνα να καταλήγει, με κάποιο τρόπο, στην κοινωνία, είναι γεγονός.
Για τις πατέντες, αυτό που έχω να πω είναι ότι, υπάρχουν χώρες που αν η πατέντα, όπως η Σιγκαπούρη, δεν γίνει καινοτομία,  παύει να υποστηρίζεται από τα πανεπιστήμια. Εδώ, νομίζω, είναι πέντε χρόνια. Πόσο πρέπει να είναι, 10, εφ όρου ζωής; Ξέρω πανεπιστήμιο το οποίο πληρώνει περίπου 600.000 το χρόνο για τις πατέντες και έχει έσοδα 50.000. Ας το σκεφτούμε αυτό. Δεν ήξερα αυτό το οποίο είπε η κυρία Χατζόπουλος, ότι όλες οι θέσεις εργασίας, οι περισσότερες στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχονται από τις start ups, δημιουργούν συνέχεια. Eνώ οι εταιρείες που έχουν 10 χρόνια και πάνω διάρκεια ζωής, απολύουν προσωπικό.
Επίσης μένω και στο ότι από ένα οικοσύστημα καινοτομίας ωφελούνται όλοι. Δεν είναι μόνο οι start upers ή οι επενδυτές. Υπάρχει ένα σύστημα, το οποίο ωφελείται και μέσα από την αφέλεια αυτή καταφέρνει να βελτιώσει το επίπεδο της οικονομικής και της κοινωνικής του ζωής. Τέλος, μένω στο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τη διαδικασία να κάνει τα περίφημα regulations για την ΑΙ.
Λοιπόν, λύεται η συνεδρίαση. Ευχαριστώ τους παρισταμένους. Ευχαριστώ τους προσκεκλημένους. Κύριε Υπουργέ, συνάδελφε, ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε και τις υπηρεσίες της Βουλής που κάθε φορά είναι δίπλα μας.