ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Άρθρο στην εφημερίδα «Μακεδονία», 09-09-2018)

0
Όποιος ρίξει μια ματιά στην ιστορία της Θεσσαλονίκης εύκολα θα κατανοήσει ότι η ανάπτυξη της ήταν ανέκαθεν συνυφασμένη με την επιχειρηματικότητα.
Μακρυά από το κέντρο, το οποίο μπορούσε και μπορεί να στηριχθεί  στην ύπαρξη των εκατοντάδων δημοσίων υπηρεσιών και των επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών που μοιραία αυτές  προσελκύουν, έπρεπε να βρει άλλα πεδία δράσης.
Ταυτόχρονα η πλούσια αγροτική παραγωγή της Κεντρικής Μακεδονίας την βοηθούσε στην κατεύθυνση αυτή.
Δεν προτείνω, λοιπόν, τίποτε διαφορετικό παρά μια συστράτευση των παραγωγικών και πολιτικών δυνάμεων της πόλης, ώστε η Θεσσαλονίκη να αναπτυχθεί πάλι επιχειρηματικά.
Οι δυνατότητες υπάρχουν, αρκεί να αξιοποιηθούν κατάλληλα.
Το θαλάσσιο μέτωπο του Θερμαϊκού, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τις αναπλάσεις των γύρω περιοχών, η αναζωογόνηση των ρημαγμένων βιοτεχνικών περιοχών  του κέντρου με κίνητρα από το ΕΣΠΑ, η ελαφρά και μεσαία βιομηχανία με επίκεντρο την αγροτική παραγωγή και βέβαια ο τουρισμός, κυρίως ο οδικός από τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ευρώπη και την Τουρκία, μπορούν να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος.
Μαζί τους οι συνδυασμένες μεταφορές στη βάση των διευρωπαϊκών δικτύων που την καθιστούν πλέον κόμβο, μπορούν να δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας  και να «παρασύρουν» και άλλες δραστηριότητες κυρίως μικρομεσαίες.
Απαιτείται, όμως, ολοκλήρωση των έργων υποδομής τα οποία δρομολογήθηκαν εδώ και μια δεκαετία με χαρακτηριστικά παραδείγματα, τους εναπομείναντες για κατασκευή άξονες της Εγνατίας Οδού, το Μετρό Θεσσαλονίκης, τις οδικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις  των λιμανιών Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της Βόρειας Ελλάδας.
Δεν πρέπει, παράλληλα, να υποτιμούμε και τα Βαλκάνια όπου πριν την κρίση είχαν δημιουργηθεί εκατοντάδες επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες. Εκεί, οι ευκαιρίες επανέρχονται σιγά-σιγά.
Χρειάζεται, τέλος, η επιχειρηματική τάξη της πόλης να αποβάλλει τον παραδοσιακό συντηρητισμό της και να πάρει πρωτοβουλίες με σύνεση πάντα, αλλά έχοντας υπόψη ότι η πολιτική αλλαγή που έρχεται το πολύ σε ένα χρόνο θα δημιουργήσει διαφορετικό επιχειρηματικό περιβάλλον.