Home / Συνεντεύξεις / Ηλεκτρονικά Μέσα / Η δυσπιστία εστιάζεται σε πολιτικά πρόσωπα και όχι στην πολιτική (Συνέντευξή μου στο lay-out.gr, στις 19-02-2020)
Η δυσπιστία εστιάζεται σε πολιτικά πρόσωπα και όχι στην πολιτική (Συνέντευξή μου στο lay-out.gr, στις 19-02-2020)
Κύριε Σιμόπουλε επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω στη σελίδα του Lay–Out.gr. Είναι μεγάλη μου χαρά που φιλοξενούμε για πρώτη φορά άτομο του πολιτικού χώρου στη σελίδα μας. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την αποδοχή της πρότασης σας να πραγματοποιήσουμε την παρούσα συνέντευξη. Ξεκινώντας θα ήθελα να σας ρωτήσω πως θυμάστε την παιδική σας ηλικία στη Θεσσαλονίκη και πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με την πολιτική.
Σας ευχαριστώ και εγώ με τη σειρά μου για τη συνέντευξη και την φιλοξενία της στο site σας και με τιμά που επιλέξατε εμένα ως πρώτο βουλευτή από τον πολιτικό μου χώρο για να συζητήσουμε.
Γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα, δραστηριοποιήθηκα επαγγελματικά και ζω μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Είμαι παιδί του 2ου Διαμερίσματος πάνω από τον Βαρδάρη, δίπλα στα παλιά τείχη της πόλης. Όλες οι αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων προέρχονται από τη γειτονιά που μεγάλωσα κοντά στους Δώδεκα Αποστόλους και τη Λαχαναγορά. Ο πατέρας μου ήταν έμπορος οπωροκηπευτικών και διατηρούσε μαγαζί εκεί.
Έμαθα να παίζω μπάλα στα μάρμαρα του Διοικητηρίου. Πήγαινα σχολείο στο 4ο γυμνάσιο στα Λεμονάδικα και όλες οι αναμνήσεις των παιδικών και των φοιτητικών μου χρόνων είναι από την Θεσσαλονίκη.
Είμαι περήφανος Θεσσαλονικιός και φυσικά Παοκτσής. Την πόλη μου την αγαπώ και την νοιάζομαι, γνωρίζω κάθε γειτονιά της και έχω ιδιαίτερη αδυναμία στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Αν παρακολουθήσετε αγώνα του ΠΑΟΚ σε μαγαζί της Δυτικής Θεσσαλονίκης θα έχετε την αίσθηση ότι βρίσκεστε στο γήπεδο. Τόσο ζωντανός είναι ο οπαδικός κόσμος εκεί.
Η οικογένειά μου ήταν δεξιών πεποιθήσεων αλλά δεν είχε ποτέ καμιά ανάμιξη με την πολιτική. Παρόλα αυτά θυμάμαι τον εαυτό μου από μικρό να ενδιαφέρεται για την πολιτική. Διάβαζα πάντα τα πολιτικά άρθρα στις εφημερίδες και μου κέντριζαν το ενδιαφέρον οι πολιτικές συζητήσεις στην τηλεόραση.
Η πραγματική ενεργός ενασχόληση με την πολιτική ξεκίνησε το 2009, όταν αρχηγός στη ΝΔ αναδείχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς με τον οποίο είχα μια εικοσαετή προσωπική και πολιτική σχέση. Την περίοδο 2012-2014 διορίσθηκα και Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων στο υπουργείο Υποδομών.
Με όσα γίνονται ο κόσμος έχει μια δυσπιστία ως προς την πολιτική γενικότερα. Τι λάθη πιστεύετε έχουν γίνει στην πολιτική της Ελλάδας και πως μπορούμε να τα διορθώσουμε?
Έχετε δίκιο όταν λέτε ότι ο κόσμος έχει δυσπιστία, αλλά η δυσπιστία αυτή προέρχεται σχεδόν πάντα από την αναντιστοιχία των λόγων και των πράξεων συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.
Ας μη ξεχνάμε ότι η λέξη «κωλοτούμπα» έγινε διεθνής πολιτικός όρος επί κυβερνήσεων Σύριζα και με αφορμή την πολιτική στάση του κ. Τσίπρα.
Θεωρώ λοιπόν ότι η δυσπιστία εστιάζεται σε πολιτικά πρόσωπα και όχι στην πολιτική γενικότερα.
Από την επαγγελματική μου εμπειρία πιστεύω ότι όλα είναι θέμα προγραμματισμού και στοχοθεσίας. Όταν βάζεις στόχους και τους υλοποιείς βάσει προγράμματος τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι το αναμενόμενο.
Αυτό ακριβώς πιστεύω ότι κάνει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Προγραμματίζει τις δράσεις του κυβερνητικού προγράμματος, βάζει στόχους, διαλέγει τους σωστούς συνεργάτες και τις υλοποιεί, πάντα με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας, χωρίς διχαστικό λόγο και μεγαλοστομίες.
Μη ξεχνάτε, έχουμε ήδη βιώσει μια δεκαετή οικονομική κρίση. Μπορεί μερίδα του κόσμου να μαγεύτηκε από τους θεατρινισμούς και τις μεγαλοστομίες, όμως γρήγορα κατάλαβε ότι αυτές οι πρακτικές δεν είναι μέρος της λύσης του προβλήματος αλλά ουσιαστικά είναι το ίδιο το πρόβλημα.
Προσφάτως περάσατε μια περιπέτεια με την υγεία σας, καθώς ήρθατε αντιμέτωπος με τον «αόρατο εχθρό», τον COVID-19. Ανθρώπινα εγώ και το Lay–Out σας ευχόμαστε ποτέ ξανά τέτοιο φαινόμενο. Πως θυμάστε τα πρώτα συμπτώματα και θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Με βάση την εμπειρία σας από τον ιό, θεωρείτε πως τα μέτρα θα έπρεπε να είναι αυστηρότερα?
Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας. Εύχομαι όλος ο κόσμος να έχει υγεία. Είναι το βασικότερο αγαθό.
Όπως συνηθίζω να λέω σε όλες τις συνεντεύξεις μου, ο ιός είναι ύπουλος. Πρέπει να προσέχουμε πολύ και συνέχεια και να τηρούμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών. Εάν νοσήσουμε δεν θα μας σώσουν ούτε οι συνωμοσιολογούντες ούτε οι αυτοχρισμένοι «ειδικοί». Στους γιατρούς θα απευθυνθούμε και στην επιστήμη.
Όπως πολύς κόσμος, νόσησα και εγώ από τον ιό δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα. Το πρώτο σύμπτωμα ήταν ο χαμηλός πυρετός. Έκανα αμέσως το τεστ και βρέθηκα θετικός. Από εκεί και πέρα ακολούθησα πιστά τις οδηγίες και την φαρμακευτική αγωγή που μου υπεδείχθη. Όταν μετά από τρεις ημέρες τα συμπτώματα έγιναν εντονότερα, δηλαδή υψηλότερος πυρετός, ειδοποίησα τον γιατρό μου ο οποίος μου συνέστησε την εισαγωγή μου στο 424 Γ.Σ. νοσοκομείο. Φυσικά ανησυχούσα και αγωνιούσα για την εξέλιξη της υγείας μου, αλλά είχα απόλυτη εμπιστοσύνη στους γιατρούς. Το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου ήταν άψογο και η οργάνωση του υποδειγματική. Δράττομαι της ευκαιρίας να τους ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά δημόσια.
Βασική πολιτική μου θέση είναι ότι όλοι οι πολίτες πρέπει να απολαμβάνουμε δωρεάν τις υπηρεσίες της δημόσιας υγείας. Μετά από αυτήν την εμπειρία θα δώσω ακόμα μεγαλύτερη σημασία στα θέματα υγείας ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η εικόνα της δημόσιας υγείας της χώρας. Επίσης η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα είναι αναγκαία. Το δωρεάν ενδιαφέρει πολύ σωστά τους πολίτες.
Τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού βασίζονται στις εισηγήσεις της αρμόδιας επιτροπής των επιστημόνων. Δεν είναι απλή εξίσωση και δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Η υγεία των πολιτών είναι το πρώτο μέλημα τόσο της επιτροπής όσο και της κυβέρνησης, επομένως κάθε μέτρο που αποφασίζεται βασίζεται σε τεκμηριωμένες και επιστημονικές εισηγήσεις.
Μιας και μιλάμε για τον COVID-19, διαπιστώθηκε μια σύγχυση σχετικά με τη χρήση μάσκας, με το εμβόλιο καθώς και με το άνοιγμα των συνόρων το καλοκαίρι. Ποια λάθη πιστεύετε έγιναν στον σχεδιασμό των μέτρων? Θα μπορούσαν κάποια μέτρα να είναι διαφορετικά?
Ας μη ξεχνάμε ότι η πανδημία έχει προκαλέσει σύγχυση σε όλον τον πλανήτη και αυτό γιατί πρόκειται για έναν πρωτοεμφανιζόμενο ιό και με άγνωστη πορεία εξέλιξης της πανδημίας. Κράτη με ισχυρές οικονομίες και ισχυρά υγειονομικά συστήματα «γονάτισαν» μπροστά στις επιπτώσεις της.
Βρισκόμαστε ακόμα στην μέση της διαδρομής. Τα δεδομένα είναι δυναμικά και γι’ αυτό μεταβάλλονται συνεχώς τα αντίστοιχα μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Πρέπει να προσαρμόζονται στις τρέχουσες συνθήκες.
Από ότι φαίνεται μέχρι και σήμερα, τα μέτρα αντιμετώπισης του δεύτερου κύματος του κορονοϊού έχουν συμβάλλει στην ύφεση του φαινομένου. Με αυτό το δεδομένο σταδιακά η κυβέρνηση ανοιγοκλείνει κλάδους της οικονομίας και παρακολουθεί στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα. Σε κάθε μεταβολή τους είναι έτοιμη να κάνει διορθωτικές κινήσεις. Τέτοια κίνηση είναι και το καθολικό απαγορευτικό στην Αττική.
Τέλος δεν πιστεύω ότι το άνοιγμα του τουρισμού επηρέασε αρνητικά την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα. Ως επιχείρημα αναφέρω το μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Θεσσαλονίκη στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Μετά δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Εκ των υστέρων μπορούμε να πούμε ότι έπρεπε να ληφθούν αυστηρά μέτρα από τα μέσα Οκτωβρίου και όχι στο τέλος του.
Αν δεν είχατε την ιδιότητα του βουλευτή. Τι θα πιστεύατε αν ακούγατε όλα αυτά που γίνονται?
Η ιδιότητα του βουλευτή δεν προσθέτει ούτε αφαιρεί κάτι από την προσωπική άποψή μου για την αντιμετώπιση της πανδημία.
«Ακούμε μόνο τους ειδικούς, εμπιστευόμαστε τους γιατρούς και τηρούμε πιστά τα μέτρα ατομικής προστασίας.»
Το κόμμα στο οποίο είστε βουλευτής, είναι η Νέα Δημοκρατία, όνομα που δόθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για να δείξει την αναδημιουργία της Δημοκρατίας μετά τη δικτατορία. Παρατηρούμε φαινόμενα όμως τα οποία πλήττουν την δημοκρατία μας. Μήπως τελικά η υπέρμετρη δημοκρατία οδηγεί στην ασυδοσία και πως πιστεύετε πλήττεται η δημοκρατία στις μέρες μας?
Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου ένας πολίτης μπορεί να εκφράζεται και να δρα ελεύθερα χωρίς όμως οι πράξεις του να καταπιέζουν τους άλλους και να περιορίζουν τα δικαιώματά τους. Μια δημοκρατία αποζητά ενεργούς πολίτες που ενδιαφέρονται όχι μόνο για το προσωπικό τους συμφέρον αλλά για την συνολική πρόοδο της κοινωνίας και της χώρας.
Με δεδομένο τα ανωτέρω δεν μπορώ να ενστερνιστώ την άποψη ότι η υπέρμετρη δημοκρατία οδηγεί στην ασυδοσία ούτε ότι η δημοκρατία μας πλήττεται αυτές τις μέρες. Στον αντίποδα θεωρώ ότι οι νόμοι του κράτους πρέπει να τηρούνται και οι παραβάτες πρέπει να τιμωρούνται με βάση το δίκαιο.
Χρέος λοιπόν κάθε δημοκρατικής κυβέρνησης είναι να προστατεύει τη δημοκρατία. Μεμονωμένα περιστατικά ασυδοσίας θα υπάρχουν πάντα.
Για παράδειγμα δείτε την πορεία στήριξης στελεχών προς τον Κουφοντίνα. Είμαι όμως σίγουρος ότι δεν απηχεί τις απόψεις της ελληνικής κοινωνίας, η οποία στην συντριπτική πλειοψηφία δεν αγκαλιάζει αυτές τις απόψεις που είναι περασμένων δεκαετιών και δεν αρμόζουν σε δημοκρατικούς πολίτες που ασπάζονται την αστική μας δημοκρατία.
Αντιδράσεις υπήρξαν για το Πανεπιστημιακό άσυλο και ιδιαίτερα για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων ειδικά την 17η του Νοέμβρη. Ορισμένοι ισχυρίστηκαν πως αυτό είναι φίμωση του λόγου. Ήταν τελικά σωστό να απαγορευτούν οι συγκεντρώσεις, να μπει το άσυλο ή η ομάδα Προστασίας στα Πανεπιστήμια?
Έχω εκφράσει ανοιχτά, εδώ και πολύ καιρό, την άποψή μου για τις συγκεντρώσεις, το άσυλο, την θέσπιση σώματος προστασίας πανεπιστημίων και την ελεγχόμενη είσοδο των φοιτητών στους πανεπιστημιακούς χώρους.
Ίσως αυτός είναι και ο λόγος που το πολιτικό μου γραφείο, στον περίπου 1,5 χρόνο της βουλευτικής μου θητείας έχει δεχθεί συνολικά τέσσερις επιθέσεις από τον χώρο των αντιεξουσιαστικών ομάδων. Η τελευταία μάλιστα έγινε στις 30 Δεκεμβρίου τις μέρες που νοσηλευόμουν με κορονοϊό στο ΓΣΝ 424.
Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη. Το άσυλο στα πανεπιστήμια αφορά αποκλειστικά στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και όχι στην ελεύθερη διακίνηση των ταραχοποιών.
Επιτέλους τα πανεπιστήμια πρέπει να συνδεθούν με την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα. Γνωρίζω περιπτώσεις στη Θεσσαλονίκη όπου έγιναν τέτοιες προσπάθειες αλλά δυστυχώς δεν μπόρεσαν να καρποφορήσουν λόγω των οργανωμένων μειοψηφιών που καταστρέφουν κάθε τέτοια προσπάθεια.
Πρόσφατα είχαμε και το περιστατικό της διαπόμπευσης του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ στο πλαίσιο «παρέμβασης» ομάδας αντιεξουσιαστών υπέρ των καταλήψεων. Τέτοια εικόνες είναι αδιανόητες στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
Ναι πρέπει να υπάρξει σώμα προστασίας των Πανεπιστημίων. Αργήσαμε μάλιστα να το θεσμοθετήσουμε. Για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων της 17ης Νοεμβρίου, τι να πω, σωστά απαγορεύτηκαν. Πιστεύω ακόμη ότι η αστυνομία πρέπει να είναι περισσότερη αυστηρή με όσους δημιουργούν επεισόδια.
Ας ξεφύγουμε όμως λίγο από την πολιτική και την επικαιρότητα. Σε δύσκολες ώρες οι Έλληνες έχουν αποδείξει πως μπορούν να είναι ενωμένοι. Πως μπορούμε να ενωθούμε αυτή τη δύσκολη στιγμή και τι σημαίνει για εσάς η αγάπη?
Είναι γεγονός αυτό που επισημαίνετε. Διαχρονικά ο ελληνικός λαός έχει δείξει ότι μπορεί να βάλει στην άκρη τις επιμέρους διαφορές του και να συσπειρωθεί σε έναν κοινό σκοπό.
Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η πλειοψηφία του ελληνικού λαού διαπίστωσε ότι ο διχαστικός λόγος του κ. Τσίπρα και τα πολιτικά πάθη διαφόρων κυβερνητικών στελεχών του, μόνο κακό προκάλεσαν στη χώρα. Γι’ αυτό θεωρώ ότι το εκλογικό σώμα συσπειρώθηκε γύρω από τον ενωτικό λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έδωσε άλλον τόνο στον πολιτικό διάλογο.
Όμως δεν μπορώ να μην αναφερθώ και στην συσπείρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά και γενικότερα τα εθνικά θέματα. Για παράδειγμα η πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας στη περιοχή του Ιονίου, πέρασε με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θεωρώ ότι στα εθνικά θέματα τα κοινοβουλευτικά κόμματα συσπειρώνονται και οι όποιες διαφωνίες ακούγονται, έχουν στόχο περισσότερο να ικανοποιήσουν ένα στενό κομματικό ακροατήριο παρά να δημιουργήσουν πρόβλημα στις εθνικές θέσεις της χώρας.
Σε ότι αφορά την αγάπη η θεώρησή μου είναι απλή. Αγάπη είναι ένα συναίσθημα με ποικίλες μορφές, από ερωτική έως θρησκευτική, υπάρχει στη ζωή μας από τις πρώτες στιγμές της ύπαρξής μας και διαμορφώνει την προσωπικότητά μας.
Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για τις αγαπημένες σας συνήθειες και τον τρόπο με τον οποίο περάσατε τόσο την πρώτη όσο και την δεύτερη καραντίνα?
Όσοι με γνωρίζουν προσωπικά μπορούν να καταλάβουν την υπερπροσπάθεια που κατέβαλα να περιοριστώ κατ’ οίκον το χρονικό διάστημα των δύο απαγορευτικών, καθώς είμαι ένας πολύ δραστήριος άνθρωπος που μου αρέσει και επιδιώκω την καθημερινή επαφή με τον κόσμο.
Παρόλα αυτά προσαρμόσθηκα απόλυτα στις υποδείξεις των ειδικών και αυτοπεριορίσθηκα. Αντίστοιχα προσάρμοσα και το κοινοβουλευτικό μου πρόγραμμα χρησιμοποιώντας ως επί το πλείστον την τεχνολογία.
Συμμετείχα στις τηλεδιασκέψεις της Βουλής χρησιμοποιώντας τις αντίστοιχες ηλεκτρονικές πλατφόρμες ενώ παράλληλα διοργάνωνα δικές μου τηλεδιασκέψεις με παραγωγικούς φορείς της πόλης, στις οποίες συζητούσαμε για τα καθημερινά προβλήματα που προκύπταν από την εφαρμογή του απαγορευτικού στους επί μέρους κλάδους της αγοράς. Επιπλέον είχα συνεχείς εμφανίσεις και άρθρα στα ΜΜΕ τοπικά και πανελλαδικά.
Επίσης μέσω των Κοινωνικών Δικτύων διατήρησα την επικοινωνία με τους πολίτες. Στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι ήταν συγκινητική η συμπαράστασή τους τις μέρες νοσηλείας μου. Τους ευχαριστώ όλους από καρδιάς.
Φοβάστε το θάνατο? Τελικά υπάρχει άλλη ζωή ή πρέπει να αγαπάμε αυτή που έχουμε με όλα τα καλά και τα κακά της?
Όποιος ισχυρίζεται ότι δεν φοβάται το θάνατο θεωρώ ότι δεν είναι ειλικρινής με τον εαυτό του. Από κει και πέρα όλοι μας, αναλόγως των εμπειριών μας, έχουμε μια θεώρηση για την ζωή και τον θάνατο, άλλοι στηριζόμενοι περισσότερο στην επιστήμη, άλλοι περισσότερο στην θρησκεία και άλλοι συνδυάζοντας τα.
Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι τα καλά και τα κακά της ζωή μας πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως προκλήσεις.
Στις δύσκολες ώρες οι άνθρωποι επικαλούνται το Θεό. Η εκκλησία μας ορισμένες φορές έκανε και λάθη, ουδείς αλάνθαστος εξάλλου. Ποια είναι η σχέση σας με το Θεό και τελικά ήταν απαραίτητο να γίνει όλο αυτό το μπέρδεμα με το άνοιγμα των ναών ή αν κολλάει ή δεν κολλάει ο ιός από το κουταλάκι?
Βρίσκομαι πολύ κοντά στην εκκλησία και είμαι βαθιά θρησκευόμενος. Όμως δεν κλείνω τα μάτια μου και εκφράζω άποψη όταν θεωρώ ότι οι αποφάσεις των αρμόδιων εκκλησιαστικών οργάνων δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Στο παράδειγμα που αναφέρεστε έχω πάρει θέση και έχω αρθρογραφήσει σχετικά. Όταν οι ειδικοί επιστήμονες εισηγούνται και η κυβέρνηση αποφασίζει να περιορίσει καθολικά όλη την κοινωνική δραστηριότητα οι εκκλησίες δεν μπορούν να αποτελούν εξαίρεση.
Υπήρξε ένα κύμα αντίδρασης για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών. Ως λάτρης της Τέχνης δεν μου πολυάρεσε σαν κίνηση, ειδικά όταν σε άλλες περιοχές γινόντουσαν πανηγύρια ή υπήρχε συνωστισμός έστω και στα κρυφά. Ποια είναι η δική σας σχέση με την Τέχνη? Έχετε κάποια αγαπημένη ταινία ή έργο? Θεωρείτε πως η κυβέρνηση χρωστάει μια συγγνώμη ή μια επανεξέταση του ζητήματος?
Η κυβέρνηση καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και στηρίζει όλους τους κοινωνικούς κλάδους. Ξέρει να ακούει και προχωρά σε διορθωτικές κινήσεις όπου κρίνει ότι απαιτούνται. Το έχει πράξει πολλές φορές στο κοινοβούλιο, συμπεριλαμβάνοντας σε νομοσχέδια ως τροπολογίες δίκαιες προτάσεις και ικανοποιώντας αιτήματα. Βέβαια πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και όπως συνηθίζω να λέω, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Σημειώστε ότι έχει διορισθεί πρόσφατα υφυπουργός με αρμοδιότητα τη σύγχρονη τέχνη.
Η σχέση μου με την τέχνη θεωρώ ότι είναι καλή και αγαπώ ιδιαίτερα τον καλό κινηματογράφο. H τελευταία ταινία που παρακολούθησα στο σινεμά ήταν η ταινία Joker με την καθηλωτική η ερμηνεία του Χοακίν Φίνιξ, η οποία ανεδείκνυε με εξαιρετικό τρόπο τις ανισότητες που παράγονται σήμερα, κυρίως, στις αναπτυγμένες οικονομικά κοινωνίες.
Κύριε Σιμόπουλε σας ευχαριστώ από καρδιάς για αυτή την όμορφη κουβέντα που είχαμε. Ευελπιστώ η φιλοξενία σας στο Lay–Out να σας άφησε θετικές εντυπώσεις. Νομίζω πως καλύψαμε τους αναγνώστες μας γιατί καταλαβαίνετε ψάχνουν τις δικές τους απαντήσεις. Κλείνοντας την συνέντευξη μας θα ήθελα να μου πείτε ποιο είναι το μήνυμα σας για τον κόσμο που θα διαβάσει τη συνέντευξη μας.
Καθώς βρισκόμαστε ακόμα στην καρδιά της πανδημίας του κορονοιού θα ήθελα οι αναγνώστες σας να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση κάνει το καλύτερο δυνατό για να βγούμε όλοι όρθιοι από αυτήν την κρίση. Πολύ σημαντικός είναι ο εμβολιασμός. Πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι, σύμφωνα με το εθνικό εμβολιαστικό σχέδιο, ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε και πάλι την κοινωνία και να δουλέψει σωστά η οικονομία.
Μέχρι να γίνει αυτό, η κυβέρνηση ρίχνει συνεχώς πόρους στην οικονομία στηρίζοντας τους πληττόμενους κλάδους, τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους. Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα πολύ επιτυχημένο μέτρο. Από τα στατιστικά στοιχεία των τεσσάρων κύκλων της (στοιχεία 12/2020) φαίνεται ότι ωφελήθηκαν 450 χιλ. επιχειρήσεις με συνολικό ποσό 5,1 δις ευρώ. Θα υπάρξουν και νέα μέτρα στήριξης όπως ένα πρόγραμμα γέφυρα για τα δάνεια των μικρομεσαίων, νέα φάση επιστρεπτέας προκαταβολής και αναδρομική επιδότηση των παγίων αναγκών. Παράλληλα παραμένει η επιδότηση ενοικίου, τα επιδόματα των εργαζομένων και διευκολύνονται ή και αναστέλλονται φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
Ας κρατήσουμε για το τέλος ότι η πανδημία μας έχει διδάξει πολλά. Όλοι μας έχουμε αναθεωρήσει τα όρια μας και μάθαμε να εκτιμούμε περισσότερο την καθημερινότητά μας.
Σας ευχαριστώ για αυτήν την ενδιαφέρουσα και διαφορετική συνέντευξη.