Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΟΓΚΟ ΤΑΦΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Η σύγχρονη περιβαλλοντική και κοινωνική συνείδηση έχει αναδείξει την ανάγκη για πιο βιώσιμες, καινοτόμες πρακτικές στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων.
Η ταφή, ενώ είναι μια οικονομική και εύκολη λύση, έχει σημαντικές αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον, όπως η ρύπανση του υπεδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα, η εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου και η διάθεση μεγάλου όγκου αποβλήτων χωρίς την αξιοποίησή τους.
Η μετάβαση σε πιο βιώσιμες μεθόδους διαχείρισης και η εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών στην ταφή είναι κρίσιμη.
Μάλιστα υπάρχουν διάφορα χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Όπως μια καινοτόμος εταιρεία που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη, προσφέροντας ψηφιακές λύσεις για τη διαχείριση αποβλήτων.
Η εταιρεία αυτή παρέχει πλήρη ιχνηλασιμότητα από την παραγωγή έως τον τελικό αποδέκτη, διευκολύνοντας τη διαφάνεια και τη συμμόρφωση με περιβαλλοντικές και νομικές απαιτήσεις.
Συνεργάζεται με υπεύθυνους οργανισμούς σε διάφορους τομείς, όπως η φιλοξενία, η υγειονομική περίθαλψη και το λιανικό εμπόριο, με στόχο την εξάλειψη της παράνομης διάθεσης αποβλήτων, την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και την εισαγωγή πρακτικών Κυκλικής Οικονομίας.
Αυτό οδηγεί σε σημαντική μείωση κόστους και σε βελτίωση της περιβαλλοντικής απόδοσης.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και άλλη εταιρεία που επίσης έχει έδρα της τη Θεσσαλονίκη.
Αυτή αποτελεί πρότυπη μονάδα κομποστοποίησης, αξιοποιώντας εμπειρία και τεχνογνωσία από ένα διεθνές δίκτυο συνεργατών.
Με τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της ορίζει ένα νέο, βιώσιμο κύκλο ζωής για την οργανική ύλη.
Χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής αξιοποιεί συστήματα αυτοματισμού για συνεχή έλεγχο και παρακολούθηση της διεργασίας (τεχνητός αερισμός σειραδίων, αυτόματος έλεγχος διεργασίας, αναστροφέας σειραδίων πιστοποιημένος κατά CMC, κόσκινο τελευταίας τεχνολογίας, λογισμικό υποστήριξης logistics, αναφορών και εξυπηρέτησης πελατών).
Δεν θα πρέπει να παραλείψω να αναφέρω και ένα app το οποίο βοηθά στην μείωση του food waste και στην προστασία των περιβαλλοντικών πόρων.
Πιο συγκεκριμένα, γίνεται διαχείριση τροφίμων τα οποία είναι φρέσκα, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν έχουν διατεθεί και έτσι δίνεται η δυνατότητα να αγορασθούν από τον καταναλωτή σε μια προνομιακή τιμή.
Κοινός στόχος είναι το αμοιβαίο κέρδος τόσο για το κατάστημα, μέσω της μείωσης του food cost, όσο και για τον καταναλωτή μέσω της προνομιακής τιμής αγοράς.
Θα ήταν παράλειψη αν δεν αναφερόμουν στην εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης και επεξεργασίας απορριμμάτων τροφίμων που μιμείται τη διαδικασία φυσικής πέψης προχώρησε η Πανεπιστημιακή Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ, στο πλαίσιο ερευνητικού έργου.
Το σύστημα αυτό μιμείται τη διαδικασία φυσικής πέψης και  χρησιμοποιεί τις ίδιες αρχές με το ανθρώπινο σώμα, δημιουργώντας ιδανικό θερμόφιλο βιολογικό περιβάλλον για ζωντανούς μικροοργανισμούς.
Μάλιστα, επιτρέπει την επεξεργασία απορριμμάτων τροφίμων στον τόπο παραγωγής τους, όπως, για παράδειγμα, εστιατόρια, ξενοδοχεία, επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων, ακυρώνοντας τη διαδικασία και το κόστος μεταφοράς σε χωματερές.
Σημαντικό ρόλο στη διαχείριση απορριμμάτων παίζουν οι Δήμοι.
Ένας από τους πολυβραβευμένους Δήμους είναι ο Δήμος Χαλανδρίου ο οποίος έχει βραβευθεί επανειλημμένα για την καινοτομία στη διαχείριση απορριμμάτων.
O Δήμος Χαλανδρίου έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια στην εναλλακτική διαχείριση των βιοαποβλήτων, με τη συλλογή στην πηγή των υπολειμμάτων τροφών.
Αξιοποιώντας τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα, εφάρμοσε εναλλακτικά μοντέλα διαχείρισης των βιοαποβλήτων.
Τα μοντέλα αυτά ξεκινούν από τη συλλογή στην πηγή υπολειμμάτων τροφών, με πρόσβαση περιορισμένη στον καφέ κάδο και καταλήγει στην παραγωγή ενός προϊόντος βιομάζας (FORBI, food residue biomass), το οποίο εν συνεχεία αξιοποιείται με πολλούς τρόπους, ακόμα και ως καύσιμο για την κίνηση οχημάτων, αλλά και στην βαριά βιομηχανία.
Στις αρχές του προηγούμενου χρόνου εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της πρωτοποριακής συνεργασίας του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε., του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Όρασης και Ρομποτικής του Ι.Τ.Ε., του Εργαστηρίου Ψηφιακής Επεξεργασίας Σήματος & Εικόνας της Σχολής ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Tierra Environmental, για την κατασκευή και λειτουργία δυο αυτόνομων ρομποτικών συστημάτων διαχωρισμού αστικών απορριμμάτων.
Πρόκειται για μια συνεργασία σταθμό για την προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας στην Κρήτη, με την εγκατάσταση της ρομποτικής μεθόδου διαχείρισης και ανακύκλωσης των αστικών απορριμμάτων.
Ωστόσο, η συνεργασία μεταξύ δήμων και ερευνητικών κέντρων και Πανεπιστημίων θα μπορούσε να είναι περισσότερο αναπτυγμένη.
Μέσα από μια τέτοια συνεργασία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν καινοτόμες λύσεις για τη διαχείριση απορριμμάτων, προωθώντας την κυκλική οικονομία. Η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην εφαρμογή προγραμμάτων που ενισχύουν την ανακύκλωση και μειώνουν τον όγκο των αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.
Βέβαια, η καινοτομία στην ταφή των αποβλήτων δεν αφορά μόνο τη βελτίωση της τεχνολογίας, αλλά και την αλλαγή στη νοοτροπία της κοινωνίας προς μια πιο υπεύθυνη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων.
Θα πρέπει να γίνει βίωμα σε όλους και ιδιαίτερα στις μεγάλες βιομηχανίες η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει», που δίνει έμφαση στην ευθύνη του παραγωγού των αποβλήτων.
Η μείωση του όγκου των αποβλήτων μέσω της πρόληψης, της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης είναι ο τελικός στόχος, με την ταφή να παραμένει μόνο μια αναγκαία λύση για τα απορρίμματα που δεν μπορούν να αποδομηθούν αλλιώς.