Ξεκινά η συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Καινοτομία και πνευματική ιδιοκτησία.».
Μαζί μας θα έχουμε σήμερα την κυρία Ισμήνη Παπακυρίλλου, Διευθύνουσα Σύμβουλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Εταιρείας με Webex, τον κ. Κατσογιάννη, ο οποίος είναι Καθηγητής Χημείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΒΙ, τον κ. Χρήστο Βερικούκη, ο οποίος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών μέσω Webex, τον κ. Θωμόπουλο Αναστάσιο, ο οποίος είναι Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΕΑΒΙ), εκπροσωπεί δηλαδή τον ΟΒΙ, τον κ. Κυριάκο Λουφάκη, Χημικό, Βιομήχανο, ο οποίος είναι και κάτοχος διπλώματος ευρεσιτεχνίας και την κυρία Ηλιάνα Κωστή, η οποία είναι Δικηγόρος, εξειδικευμένη στη διανοητική ιδιοκτησία, συνοδευόμενη από το συνεργάτη της, κ. Σπύρο Καλπογιάννη.
Θα ξεκινήσω με τον κ. Κυριάκο Λουφάκη, ο οποίος είναι ένας έμπειρος Χημικός και Βιομήχανος, ο οποίος θήτευσε και Πρόεδρος στον «Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος», Πρόεδρος στην «Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας» και ο οποίος έχει περάσει από όλη τη διαδικασία της πατέντας, να μας περάσει κυρίως την εμπειρία του.
Να πω τη δική μου άποψη, κυρία Κωστή. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει μία «Δομή», η οποία θα είναι σε επίπεδο ίσως περιφέρειας ή θα είναι δύο στην Ελλάδα που θα απορροφήσει τα Γραφεία Τεχνολογίας και θα λειτουργήσει ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου ώστε να μπορέσει να προσλάβει και το κατάλληλο προσωπικό.
Τώρα δεν είναι εύκολη αυτή η μεταρρύθμιση που προτείνω. Θεωρώ ότι αυτή εδώ η «Δομή» θα πρέπει να υπάγεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Βέβαια, υπάρχουν κι άλλες απόψεις. Αυτή είναι μια προσωπική μου άποψη.
Έχω δύο συγκεκριμένες ερωτήσεις να σας κάνω.
Γιατί αυτή τη στιγμή οι συμβάσεις ή τα MOU δεν γίνονται σε ένα γενικό περιεχόμενο από μία Αρχή, να πούμε ότι είναι αυτό, το MOU; Να λοιπόν, μια δουλειά που θα μπορέσει να βοηθήσει πάρα πολύ.
Γιατί ο κάθε ερευνητής ή το κάθε πανεπιστήμιο να ψάχνει το δικό του MOU, με κάποιον συνεργάτη από το εξωτερικό ή από τον ιδιωτικό του τομέα ή κάποια σύμβαση και να μην προχωρήσουμε ως Πολιτεία να έχουμε πρότυπα MOU ή συμβάσεις;
Επίσης. Από ότι κατάλαβα, θεωρείτε ότι οι patent attorneys, θα συνεργάζονται με νομικούς ή ουσιαστικά θα έχουν όλη τη δουλειά και θα αντικαταστήσουν τους νομικούς στη δουλειά αυτή;
Σας ακούω.