Μεταφορά τεχνολογίας από τα Ερευνητικά Κέντρα στην κοινωνία – Προβλήματα και προοπτικές.

Καλησπέρα.Άρχεται η συνεδρίαση της 7η Οκτωβρίου με θέμα:Μεταφορά τεχνολογίας από τα Ερευνητικά Κέντρα στην κοινωνία – Προβλήματα και προοπτικές.
Πριν να καλωσορίσω τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, να ενημερώσω τους παρόντες και τους πολλούς συναδέλφους που είναι συνδεδεμένοι διαδικτυακά ότι στις 14 και 15 Νοεμβρίου προγραμματίζεται διήμερη επίσκεψη της Επιτροπής στη Βουλή,με το πρόγραμμα να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων – είμαστε, βέβαια, ανοικτοί στο να ακούσουμε κι άλλες απόψεις, να το διευρύνουμε – Δημόσιους Φορείς, όπως είναι το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το Ερευνητικό Κέντρο ΕΚΕΤΑ,η ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ που έχει Ερευνητικό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και στοThess INTEC.Παράλληλα και ιδιωτικούς φορείς όπως είναι η εταιρεία BETA,η οποία γνωρίζουμε ότι έχει πωληθεί με 1,2 δισ. δολάρια,η εταιρεία ΔΕΜΟΣ, η οποία έχει το Εργαστήριο Τεχνολογικών Εφαρμογών στη Θεσσαλονίκη, η Pfizer και η Deloitte.
Αυτό είναι ένα πρόγραμμα, ένας κορμός, καταρχήν, επισκέψεων, αλλά, προφανώς, είμαστε ανοιχτοί, για να τον συνδιαμορφώσουμε μαζί και με άλλα μέλη της Eπιτροπής.Έγιναν τηλέφωνα σήμερα σε εσάς και στα γραφεία σας για την συγκεκριμένη επίσκεψη. Αυτό το οποίο θα θέλαμε για να προγραμματίσουμε καλύτερα την επίσκεψη, είναι να ξέρουμε μέχρι 30 Οκτωβρίου ποιοι θα δηλώσουν.Βέβαια, τα πράγματα είναι πολύ εύκολα γιααυτούς, οι οποίοι είναι στη Θεσσαλονίκη ή στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά επειδή πρέπει να γίνει μια οργάνωση για αυτούς που είναι έξω από την Κεντρική Μακεδονία, θα πρέπει να γνωρίζουμε 30 Οκτωβρίου τι ακριβώς θα γίνει.
Νομίζω ότι είναι πολύ σωστή η πρόταση.Όσον με αφορά,λέω «ναι». Ούτως ή άλλως, θα μας ακολουθούσαν κάποιοι, θα μας συνόδευαν από την Επιτροπή. Μακάρι να το επιτρέψει ηΒουλή.Εγώ, θα κάνω ό,τι πρέπει, ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότεροι.
Θα είναι σίγουρα από την Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων μου λένε από τηΔιεύθυνση, αλλά θα ζητήσω να είναι οι συνεργάτες μας στη Διεύθυνση των Επιτρόπων.
Σήμερα έχουμε ανθρώπους στελέχη, διευθυντές, επικεφαλής τριών ερευνητικών κέντρων, τα οποία λειτουργούν και είναι έξω από την Αττική και τον Πρόεδρο του ThessINTEC που ακόμη δεν λειτουργεί, αλλά είναι κι αυτός εκτός Αττικής. Το έχω ξαναπεί στην αρχή και θέλω όσο είναι δυνατόν και όσο περνάει από το χέρι μου να το αλλάξω. Τα προηγούμενα πέντε χρόνια ήρθαν δεκάδες άνθρωποι στην Επιτροπή.Επιφανή και εξαιρετικά στελέχη. Από τη Θεσσαλονίκη ήρθε ένας, από την επαρχία κανένας, από τη λεγόμενη επαρχία.Άρα, λοιπόν, αυτό πρέπει και οφείλουμε όλοι να το αντιστρέψουμε.Να υπάρχει μία ίση κατανομή από όλη την Ελλάδα στα στελέχη τα οποία έρχονται στους ανθρώπους του οικοσυστήματος της καινοτομίας και της έρευνας από όλη την Ελλάδα, γιατί το οικοσύστημα της έρευνας και της καινοτομίας λειτουργεί πάρα πολύ καλά σε όλη την Ελλάδα και έχει πολύ ισχυρό δυναμικό.
Ξεκινάμε από τον κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος είναι Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τον έχουμε γνωρίσει όλοι την περίοδο του covid.
Νομίζω ότι είχαμε μία αρκετά σφαιρική εικόνα του θέματος. Προσωπικά θα βάλω κι εγώ κάποια ερωτήματα πριν περάσουμε στους συναδέλφους, στα οποία βέβαια ο καθένας μπορεί να απαντήσει, ο καθένας ένα από τα ερωτήματα.
Για παράδειγμα, αυτό το κενό χρηματοδότησης που ακούω, πως μπορεί να ξεπεραστεί;
Λέμε ενίσχυση γραφείων τεχνολογίας, είναι θέμα ενίσχυσης ή να φύγουν από το δημόσιο λογιστικό τα στελέχη των γραφείων τεχνολογίας;
Ακούμε για κέντρα αριστείας, πόσο πετυχημένος ο θεσμός μέχρι τώρα;
Όσον αφορά στους ΕΛΚΕ. Μήπως πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για τους ΕΛΚΕ; Μήπως στο τέλος είναι τροχοπέδη για τη μεταφορά της τεχνολογίας από τα πανεπιστήμια στην κοινωνία;
Και όταν μιλάμε για να παίζει η πατέντα ρόλο στην εξέλιξη των καθηγητών, είναι θέμα νομοθετικής ρύθμισης ή είναι θέμα το οποίο αφορά τα ίδια τα πανεπιστήμια;
Περνάμε, λοιπόν, τώρα στις ερωτήσεις από τους συναδέλφους.