Home / Άρθρα / ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΩΡΙΣ «ΚΟΦΤΕΣ» ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (Άρθρο στο GREEKSCHANNEL.GR, στις 16-4-21)
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΧΩΡΙΣ «ΚΟΦΤΕΣ» ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ (Άρθρο στο GREEKSCHANNEL.GR, στις 16-4-21)
Την εβδομάδα που πέρασε, ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν δημόσια στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας ήταν η τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών με την οποία καταργούνται όλοι οι «κόφτες» για τη ψήφο των απόδημων στις βουλευτικές εκλογές.
Συγκεκριμένα, με τον ν. 4648/2019 (Α΄ 205) ρυθμίσθηκε η διαδικασία συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές, στις Ευρωεκλογές και σε δημοψηφίσματα, εκλογέων που είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους της Επικράτειας, αλλά κατά την ημέρα των εκλογών βρίσκονται στο εξωτερικό. Ωστόσο θεσπίσθηκαν ταυτόχρονα, για να ψηφίσουν στο εξωτερικό, επιπλέον προϋποθέσεις καθιστώντας έτσι ιδιαίτερα δυσχερή την συμμετοχή τους στις εκλογές.
Χωρίς λοιπόν να αλλάζει τη δεξαμενή της εκλογικής βάσης το νομοσχέδιο αίρει όλους τους περιορισμούς άσκησης από τους απόδημους των εκλογικών τους δικαιωμάτων. Αίρεται δηλαδή η προϋπόθεση να έχουν μείνει συνολικά δυο χρόνια εντός της ελληνικής επικράτειας τα τελευταία 35 έτη και να έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Την «πάσα» στην κυβέρνηση την έδωσε η συνέντευξη της βουλευτού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυρίας Θεοδώρας Τζάκρη στον «Εθνικό Κήρυκα» με την οποία χαρακτήρισε άδικους και υποτιμητικούς τους περιορισμούς. Εν πάση περιπτώσει ξανάνοιξε η συζήτηση για τη ψήφο των απόδημων. Από την απόλυτη συμμετοχή, μέσω της επιστολικής ψήφου, περάσαμε στην ισχύουσα σήμερα ρύθμιση με τα περιορισμένα δικαιώματα και στο υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου.
« Δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας» αν αναφέρω ότι η δυνατότητα ψήφου των αποδήμων τους συνδέει περισσότερο με την πατρίδα, την οποία ούτως ή άλλως κουβαλούν στη ψυχή τους. Μια ακόμη Ελλάδα, έξω από τα σύνορα της χώρας μπορεί να ενεργοποιηθεί περισσότερο. Πρόκειται για Έλληνες με ιδιαίτερη ευαισθησία στα εθνικά θέματα, πολλές φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη όσων ζούμε στην Ελλάδα.
Ίσως γι’ αυτό υπάρχουν δυνάμεις που βάζουν εμπόδια στη μαζική ψηφοφορία τους. Αυτοί οι πολίτες του κόσμου έχουν μια διαφορετική αντίληψη για την οικονομία και την γεωπολιτική και πιθανώς, κάτω από αυτή την σκοπιά, η ψήφος τους να γέρνει προς ορισμένη πολιτική κατεύθυνση. Όποιοι, όμως, βλέπουν έτσι το θέμα είναι κοντόφθαλμοι και προσκολλημένοι στο παρελθόν. Όσο το δυνατόν περισσότεροι απόδημοι πρέπει να είναι παρόντες στις μεγάλες επιλογές της χώρας μας.
Ο τρόπος με τον οποίο γιορτάσθηκε παγκόσμια η επέτειος των 200 χρόνων από την ανεξαρτησία μας δείχνει το δρόμο.