ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΙΜΕΡΟΕΣΣΑ

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση, που εστιάζει σε ένα κρίσιμο και διαρκώς εντεινόμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας: την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη.
Θέμα εξαιρετικής σημασίας, που πλήττει ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στην εποχή της τεχνολογικής εξέλιξης και της αυξανόμενης ψηφιοποίησης, η καινοτομία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και την αποτελεσματική διαχείριση αυτών των καταστάσεων.
Η τεχνολογία – και ιδιαίτερα η ψηφιακή τεχνολογία – έχει τη δυναμική να επαναπροσδιορίσει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την πρόληψη, τη διάγνωση, τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των χρόνιων παθήσεων.
Και οι παθήσεις που μας απασχολούν σήμερα, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, είναι ακριβώς τέτοιες: σύνθετες, πολυπαραγοντικές, και απαιτούν μια συνεχή και εξατομικευμένη παρακολούθηση.
Η ψηφιακή υγεία και οι έξυπνες εφαρμογές μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη διαχείριση της παχυσαρκίας και του διαβήτη.
Η ανάπτυξη και χρήση εφαρμογών που παρακολουθούν τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, παρέχουν στους ασθενείς πολύτιμες πληροφορίες και βοήθεια στην καθημερινότητά τους.
Τέτοιες εφαρμογές μπορούν να παρέχουν εξατομικευμένες συμβουλές και να διευκολύνουν την αλλαγή στον τρόπο ζωής, ενθαρρύνοντας την υγιεινή διατροφή και τη σωματική άσκηση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εφαρμογή Euglycaη οποία βελτιώνει τόσο τη ρύθμιση του διαβήτη όσο και την ποιότητα ζωής των χρηστών της.
Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή Euglyca έχει ως στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας κυρίως των εφήβων με Διαβήτη τύπου 1 και 2.
Μέσα από μία μεγάλη λίστα τροφίμων, είναι εύκολη η εύρεση και η δημιουργία γεύματος για το οποίο η εφαρμογή θα υπολογίσει άμεσα τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά που περιέχει.
Στην συνέχεια η εφαρμογή προτείνει την ενδεικτική δόση ινσουλίνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταχώρησε ο χρήστης.
Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και σε μια εξαιρετικά καινοτόμο σειρά ζυμαρικών που περιέχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Μάλιστα, η σειρά αυτή ζυμαρικών έχει 60% λιγότερα σάκχαρα από ότι τα ολικής άλεσης.
Έτσι περιορίζεται η αύξηση των σακχάρων, αυξάνεται η αίσθηση του κορεσμού και δίνεται μεγαλύτερη διάρκεια στην ενέργεια.
Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στις εφαρμογές που βοηθούν:
  • Στην καταγραφή ημερήσιων γευμάτων και θερμίδων
  • Στην παρακολούθηση μακροθρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες)
  • Στον καθορισμό στόχων απώλειας ή διατήρησης βάρους
Με τις εφαρμογές αυτές ο χρήστης εκπαιδεύεται να αναγνωρίζει τι και πόσο τρώει.
Έτσι, οι πολίτες μαθαίνουν να τρώνε σωστά και υγιεινά, αποφεύγοντας τρόφιμα που συντελούν στην αύξηση του βάρους τους.
Επίσης, με τη χρήση bigdata, αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης μπορούν αφενός να προβλέψουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 με βάση το ιστορικό, τον τρόπο ζωής και τα γονίδια αφετέρου να δημιουργήσουν εξατομικευμένες διατροφικές ή φαρμακευτικές προτάσεις
Στη Βρετανία, δοκιμάζεται ήδη ένα τέτοιο μοντέλο πρόληψης σε επίπεδο εθνικού συστήματος υγείας (NHS).
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω και τις Έξυπνες Ζυγαριές και ταFitnessTrackers οι οποίες συνδέονται με το κινητό και παρακολουθούν το βάρος, το ποσοστό λίπους/μυϊκής μάζας, καρδιακούς παλμούς, βήματα και φυσική δραστηριότητα.
Όλα αυτά βοηθούν τον ασθενή και τον γιατρό να έχουν μια συνολική εικόνα της πορείας υγείας.
Επιπρόσθετα, εταιρείες προσφέρουν τεστ DNA που αποκαλύπτουν προδιάθεση σε παχυσαρκία ή διαβήτη, ευαισθησία στη γλυκόζη, ή προτιμώμενο τύπο άσκησης.
Βοηθούν στον σχεδιασμό εξατομικευμένου προγράμματος πρόληψης.
Σημαντικό ρόλο παίζει η εικονική πραγματικότητα για εκπαίδευση και θεραπεία.
Χρησιμοποιούνται σε ειδικές κλινικές για να εκπαιδεύσουν ασθενείς σε υγιεινές διατροφικές συνήθειες μέσα από «παιχνίδι ρόλων» σε εικονικό περιβάλλον.
Υπάρχουν εφαρμογές που βοηθούν στην εκπαίδευση του ασθενούς και την αυτοδιαχείριση της νόσου, π.χ. με υπενθυμίσεις για λήψη φαρμάκων όπως και ψηφιακά ημερολόγιο διατροφής και φυσικής δραστηριότητας.
Η πανδημία ανέδειξε τη σημασία της τηλεϊατρικής – μιας υπηρεσίας που επιτρέπει την εξ αποστάσεως αξιολόγηση και συμβουλευτική.
Για ασθενείς με χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης, αυτό σημαίνει λιγότερες επισκέψεις στο νοσοκομείο, αλλά συνεχή ιατρική στήριξη.
Η τηλεϊατρική προσφέρει ιατρικά ραντεβού από απόσταση, συνταγογράφηση, παρακολούθηση ασθενών, ακόμη και ψυχολογική υποστήριξη.
Είναι ιδανικές για άτομα με περιορισμένη κινητικότητα ή για παρακολούθηση μακροχρόνιων θεραπειών.
Ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, η τηλεϊατρική σώζει ζωές.
Επιπλέον, οι καινοτόμες θεραπείες και η γενετική ιατρική ανοίγουν νέους δρόμους στην πρόληψη και την θεραπεία.
Τα νέα φάρμακα, οι στοχευμένες θεραπείες και η βιοτεχνολογία υπόσχονται να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών με διαβήτη, ενώ η έρευνα για τη γενετική προδιάθεση μπορεί να οδηγήσει σε πιο εξατομικευμένες στρατηγικές πρόληψης.
Η συνεργασία μεταξύ επιστημόνων, φορέων υγείας και της τοπικής κοινότητας είναι καθοριστική για την επιτυχία αυτών των προσπαθειών και την ουσιαστική αλλαγή στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και του διαβήτη.
Οι νέες τεχνολογίες δεν αντικαθιστούν τον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά ενισχύουν την ικανότητά μας να προσφέρουμε φροντίδα που είναι εξατομικευμένη, προσβάσιμη και πιο αποτελεσματική.
Η καινοτομία στην υγεία μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό εργαλείο στην προσπάθεια πρόληψης και διαχείρισης της παχυσαρκίας και του διαβήτη, ειδικά όταν συνδυάζεται με ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση και συνεργασία σε επίπεδο κοινότητας.