Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση, που εστιάζει σε ένα κρίσιμο και διαρκώς εντεινόμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας: την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη.
Θέμα εξαιρετικής σημασίας, που πλήττει ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στην εποχή της τεχνολογικής εξέλιξης και της αυξανόμενης ψηφιοποίησης, η καινοτομία μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και την αποτελεσματική διαχείριση αυτών των καταστάσεων.
Η τεχνολογία – και ιδιαίτερα η ψηφιακή τεχνολογία – έχει τη δυναμική να επαναπροσδιορίσει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την πρόληψη, τη διάγνωση, τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των χρόνιων παθήσεων.
Και οι παθήσεις που μας απασχολούν σήμερα, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, είναι ακριβώς τέτοιες: σύνθετες, πολυπαραγοντικές, και απαιτούν μια συνεχή και εξατομικευμένη παρακολούθηση.
Η ψηφιακή υγεία και οι έξυπνες εφαρμογές μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη διαχείριση της παχυσαρκίας και του διαβήτη.
Η ανάπτυξη και χρήση εφαρμογών που παρακολουθούν τη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, παρέχουν στους ασθενείς πολύτιμες πληροφορίες και βοήθεια στην καθημερινότητά τους.
Τέτοιες εφαρμογές μπορούν να παρέχουν εξατομικευμένες συμβουλές και να διευκολύνουν την αλλαγή στον τρόπο ζωής, ενθαρρύνοντας την υγιεινή διατροφή και τη σωματική άσκηση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εφαρμογή Euglycaη οποία βελτιώνει τόσο τη ρύθμιση του διαβήτη όσο και την ποιότητα ζωής των χρηστών της.
Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή Euglyca έχει ως στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας κυρίως των εφήβων με Διαβήτη τύπου 1 και 2.
Μέσα από μία μεγάλη λίστα τροφίμων, είναι εύκολη η εύρεση και η δημιουργία γεύματος για το οποίο η εφαρμογή θα υπολογίσει άμεσα τους υδατάνθρακες και τα λιπαρά που περιέχει.
Στην συνέχεια η εφαρμογή προτείνει την ενδεικτική δόση ινσουλίνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταχώρησε ο χρήστης.
Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και σε μια εξαιρετικά καινοτόμο σειρά ζυμαρικών που περιέχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Μάλιστα, η σειρά αυτή ζυμαρικών έχει 60% λιγότερα σάκχαρα από ότι τα ολικής άλεσης.
Έτσι περιορίζεται η αύξηση των σακχάρων, αυξάνεται η αίσθηση του κορεσμού και δίνεται μεγαλύτερη διάρκεια στην ενέργεια.
Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει και στις εφαρμογές που βοηθούν:
-
Στην καταγραφή ημερήσιων γευμάτων και θερμίδων
-
Στην παρακολούθηση μακροθρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες)
-
Στον καθορισμό στόχων απώλειας ή διατήρησης βάρους