ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ Σ/Ν ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΑΕΙ. (Στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 13-07-2022)

Mε το σημερινό προς ψήφιση νομοσχέδιο γίνονται σαφείς οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των κομμάτων και κυρίως αυτές μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ένα βασικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ  είναι πως από τηN στιγμή που τα πανεπιστήμια μας καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις ανάμεσα στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου  δεν χρειάζεται να γίνουν αλλαγές. Κρύβει όμως O ΣΥΡΙΖΑ πίσω από το συγκεκριμένο επιχείρημα ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλή θέση όσο αφορά τα προπτυχιακά, αλλά υπολειπόμαστε πολύ όσο αφορά στα μεταπτυχιακά, στην έρευνα και κυρίως την σύνδεση με τις ανάγκες της κοινωνίας.
Ένα μεγάλο τμήμα της εισήγησής του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ στις επιτροπές και την Ολομέλεια, αναλώθηκε στο μεταναστευτικό, στη Novartis, στη Λάρκο, σε καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ και στην αύξηση προσωπικού σε αστυνομία και εκκλησία. Που να αφήσει ήσυχη την εκκλησία;
Ταυτόχρονα και φυσιολογικά για τον ιδεολογικό του προσανατολισμό υιοθέτησε την τραμπούκικη στάση ορισμένων φοιτητών απέναντι στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης που στην καλύτερη περίπτωση τον είχαν αποκλεισμένο για τέσσερις ώρες στο γραφείο του.
Αυτό το πανεπιστήμιο προφανώς θέλετε. Για αυτό  παλεύετε λυσσαλέα εναντίον της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας.
Ανέφερε, επίσης, ότι η ανώτατη εκπαίδευση παραδίδεται στις αρπακτικές δυνάμεις της αγοράς και τους ολίγους για να την καταστήσουν προέκταση και παράρτημα των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.
Αναφέρεται σίγουρα στα επαγγελματικά μεταπτυχιακά και στα βιομηχανικά διδακτορικά.
Ας ρωτήσουμε, όμως, αν τα θέλουν τους φοιτητές και φυσικά τους γονείς τους που δεν επιθυμούν τα πτυχία να έχουν μικρό αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Βεβαίως το θέλουν και μετ’ επιτάσεως. Αυτήν την επιθυμία τους επιχειρεί να ικανοποιήσει το νομοσχέδιο που συζητάμε.
Ναι, με τα επαγγελματικά μεταπτυχιακά δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης μεταπτυχιακών για το προσωπικό ιδιωτικών φορέων.
Ναι, με τα βιομηχανικά διδακτορικά ένας υποψήφιος διδάκτορας  θα μπορεί να συνεργαστεί με μια επιχείρηση μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο.
Ναι, τα πανεπιστήμια μπορούν να αναβαθμίσουν τα Κέντρα Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης .
Ναι, δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας θερμοκοιτίδων νεοφυών επιχειρήσεων στα ΑΕΙ για φοιτητές , διδάκτορες και μεταδιδάκτορες. Και όλα αυτά μέσα στα πανεπιστήμια αξιοποιώντας τον εξοπλισμό τους.
Κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης,
Όλα τα παραπάνω θα φέρουν  έσοδα στα πανεπιστήμια που ισχυρίζεστε ότι υποχρηματοδοτούνται.
Με το νομοσχέδιο αυτό και με τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων σπουδών δίνεται ώθηση στην σύνδεση της γνώσης με τις ανάγκες της αγορά εργασίας, με την ανάγκη η κοινωνία μας να ενσωματώσει όλες τις μεγάλες τεχνολογικές αλλαγές που γίνονται παγκόσμια.
Προσοχή τώρα. Το πανεπιστήμιο μας παραμένει δημόσιο, αλλά εκσυγχρονίζεται. Θυμίζω το πρώτο ξενόγλωσσο μεταπτυχιακό τμήμα της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκη. Και εκεί αντιδράσατε. Αντιδράσατε λυσσαλέα όταν περνούσε από τη Βουλή η σχετική ρύθμιση. Σήμερα είναι πραγματικότητα. Πάλι μείνατε πίσω.
Άλλο σημείο αντίδρασης είναι ο ρόλος του πρύτανη. Έχω την άποψη ότι ένας πρύτανης μπορεί να είναι εξαιρετικός στο γνωστικό του αντικείμενο, αλλά να υπολείπεται σε δυνατότητες όσο αφορά στη διοίκηση.
Για αυτό χρειάζεται διορισμένος από την πλειοψηφία του Δ.Σ., Εκτελεστικός Διευθυντής, ενώ υπάρχουν φίλτρα συλλογικότητας και διαφάνειας.
Φυσικά δε διαφωνείτε φαντάζομαι για τις ρυθμίσεις που αφορούν στην ισότιμη πρόσβαση των ΑμΕΑ και των ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες και τον εκσυγχρονισμό του ΔΟΑΤΑΠ. Ούτε τις ρυθμίσεις για τη θέσπιση του Κέντρου Ψυχολογικής Υποστήριξης.
Έρχομαι τώρα στο θέμα του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και όσων από τα μέλη του διαθέτουν διδακτορικό. Πρέπει να συνεχίσουν να έχουν αυτοδύναμο έργο και τονίζω πρέπει να ψηφίζουν στις πρυτανικές εκλογές. Παράλληλα, να εξεταστεί και ένας τρόπος εξέλιξής τους.
Κυρία Υπουργέ, έχω μια περισσότερο προωθημένη άποψη για τις φοιτητικές εκλογές. Γνωρίζω ότι η θέση μου αυτή έχει αντιδράσεις και μέσα στους κόλπους της ΝΔ.
Προτείνω να μην υπάρχουν κομματικές παρατάξεις που η δημιουργία τους ανάγεται στο βαθύ παρελθόν και στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης.
Το ενιαίο ψηφοδέλτιο είναι βέβαια ένα πρώτο βήμα και θέλει ισχυρή πολιτική βούληση για να γίνει πράξη. Όπως περιμένω να δω και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία να λειτουργήσει. Την περιμένω δύο χρόνια.
Τέλος, επιθυμώ να επικροτήσω την αύξηση οργανικών θέσεων των ιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Εκκλησίας είναι πολύ μεγάλο και οφείλουμε να το στηρίξουμε με οποιοδήποτε τρόπο.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια σας ζητώ να εξετάσετε άμεσα τη δυνατότητα τα εκκλησιαστικά ιδρύματα, σύμφωνα πάντα με τον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος να μην υπόκεινται σε τέλη κτηματογράφησης όταν αποδέχονται δωρεές ακινήτων.