Παρέμβαση στην εκδήλωση παραγωγικών φορέων

Είναι γεγονός ότι πρέπει να στραφούμε προς την παραγωγή αγαθών παρά προς τις υπηρεσίες.
Στο πάνελ υπάρχουν εξαιρετικοί εκπρόσωποι της βιομηχανίας που σίγουρα θα αναφερθούν στο δυναμικό της Ελληνικής Βιομηχανίας στις δυνατότητές της, αλλά και στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει.
Αναρωτιέμαι, όμως, σε ποια εποχή με επιτακτική την ανάγκη για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, απαίτηση για αυτάρκεια τροφίμων, και κυκλική οικονομία πως μπορούμε να αποκτήσουμε εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα μεσοπρόθεσμα χωρίς τη καινοτομία.
Δεν αναφέρομαι μόνο στις πολύ μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες αλλά κυρίως στις μικρομεσαίες.
Σήμερα, έχουμε να διανύσουμε μεγάλη απόσταση ώστε τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα να μπορούν να μεταφέρουν την τεχνολογία που δημιουργούν στην κοινωνία. Να την κάνουν δηλαδή καινοτομία.
Ούτε είναι σε ικανοποιητικό στάδιο η σύνδεση βιομηχανίας και έρευνας.
Βήματα έγιναν και γίνονται συνεχώς.
Το πλαίσιο ενισχύεται και εκσυγχρονίζεται. Παλαιότερα, ήταν απαγορευμένη κάθε σύνδεση πανεπιστημίων και βιομηχανίας. Σήμερα με τα κέντρα αριστείας και τη spin off κάναμε ένα βήμα, όπως σημαντικά είναι τα φορολογικά μέτρα στην ίδια κατεύθυνση.
Έρχονται επίσης και άλλα μέτρα που επιτρέπουν ιδιώτες και επιχειρήσεις να επενδύσουν στην καινοτομία.
Σημαντική πιστεύω ότι θα φανεί η θέσπιση Golden Visa για επενδύσεις σε start ups ποσού μεγαλύτερου των 250.000 ευρώ.
Η ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας είναι άλλη μία σημαντική ενισχυτική δράση για το οικοσύστημα της καινοτομίας.
Στα επόμενα χρόνια η Ε.Ε. για να καλύψει το χάσμα της από Η.Π.Α. και Κίνα προγραμματίζει την διάθεση 80 δις ευρώ για την έρευνα και την καινοτομία, ένα μεγάλο πρόγραμμα 500 δις έρχεται για την αμυντική βιομηχανία με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πρέπει να απορροφήσουμε το τμήμα που μας αναλογεί, αλλά όχι μόνο για χρηματοδότηση της έρευνας, αλλά για παραγωγή καινοτόμων προϊόντων προφανώς ανταγωνιστικών που θα μας δώσουν την αναγκαία εξωστρέφεια.
Γνωρίζω τα προβλήματα του ελληνικού δημοσίου, όπως και τον «σταυρό» που κουβαλούν πολλές μικρομεσαίες βιομηχανίες.
Ας αρχίσουμε, λοιπόν, εκτός απ’ ότι ανέφερα και από το Α. Να αλλάζει δηλαδή ο νόμος, ο οποίος διέπει της ΒΙ.ΠΕ. και με βάση αυτόν υπάρχει ένας πολύ κακός κανονισμός λειτουργίας.
Ας παραδειγματιστούμε, όσο είναι δυνατόν, από το Ισραήλ και τη Δανία, χώρες μικρές στο μέγεθος που βασίζουν την ανταγωνιστικότητα τους και στην καινοτομία.