ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΑ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ. (Στις 16-7-21)

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΤΑ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ( Ταυτότητα κτιρίου, ανταλλάξιμα, Μετέωρα Δήμου Παύλου Μελά, Οικοδομικές άδειες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης).
«Η κυβέρνηση, φυσικά δια του αρμοδίου Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, συνεχίζει να βάζει το φιλοπεριβαλλοντικό της αποτύπωμα στη χώρα. Από την απολιγνιτοποίηση, την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, το θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ και για τους φορείς διαχείρισης έως το πλαίσιο για τα πλαστικά μιας χρήσης και το σημερινό νομοσχέδιο για τα απόβλητα και την ανακύκλωση, προχωρά με ταχείς ρυθμούς σε ένα σχεδιασμό που της επιτρέπει να αισιοδοξεί ότι θα επιτύχει τους στόχους της. Δεν θα επικεντρωθώ στα θέματα της ανακύκλωσης, αλλά σε ορισμένες πολεοδομικές διατάξεις του νομοσχεδίου.
Πρώτη είναι αυτή που αφορά την παράταση μη χρήσης της ταυτότητας κτιρίου. Στο άρθρο 118 παρ.9 το κάνει έως την 31η Σεπτεμβρίου. Δεν αρκεί. Η αγορά σήμερα ξεκινάει έναν ταχύ βηματισμό και της βάζουμε φρένο σε συνδυασμό με προυπάρχοντα προβλήματα στο κτηματολόγιο. Τα τελευταία επιλύονται. Πρέπει, όμως, να δώσουμε επιπλέον παράταση στη μη ισχύ της ταυτότητας, τουλάχιστον έως την 31 Δεκεμβρίου. Είμαι μηχανικός, αλλά ταυτόχρονα για σχεδόν 40 χρόνια άνθρωπος της αγοράς. Η κυβέρνηση προχωρά σε κινήσεις μείωσης της γραφειοκρατίας και προσέλκυσης επενδύσεων στη κτηματαγορά. Η ταυτότητα κτιρίου που θεσπίσθηκε από τη προηγούμενη κυβέρνηση είναι ένα βήμα στην ορθή κατεύθυνση. Πρέπει να υλοποιηθεί σε στάδια.
Συνοψίζοντας προτείνω να παραταθεί έως 31 Δεκεμβρίου και από 1η Ιανουαρίου να ξεκινήσει η υλοποίηση χωρίς να περιλαμβάνει σχετικά πολύπλοκα θέματα πολιτικού μηχανικού.
Έρχομαι τώρα στο άρθρο 120 με τίτλο «Επείγουσες βελτιώσεις – αποσαφηνίσεις ν 4495/2017». Προτείνω η παρ. 4 του ν 4495/2017 να τροποποιηθεί και να προστεθεί δίπλα στη φράση «αυθαίρετες κατασκευές που έχουν κατεδαφιστεί από τους ιδιοκτήτες ή τελούν υπό κατεδάφιση Παρακάτω να διαγραφεί η φράση» και βρίσκονται σε ανταλλάξιμο ακίνητο του Δημοσίου». Την πρόταση θα σας τη δώσει ο εισηγητής μας ο συνάδελφος Μάξιμος Σενετάκης.
Μιας όμως και μιλάμε για ανταλλάξιμα πάντα αναφέρω το χρόνιο αίτημα των κατοίκων της Καλαμαριάς που είναι όμηροι μιας κατάστασης για την οποία δεν ευθύνονται. Οι περισσότεροι έχουν αγοράσει διαμερίσματα με τίτλους νόμιμους και σήμερα το δημόσιο ουσιαστικά τα διεκδικεί. Βλέπουν να γίνονται ρυθμίσεις για τη Λαυρεωτική, τους νομούς Φθιώτιδας και Σερρών που προφανώς έχουν διαφορετικό χαρακτηριστικό και αναμένουν λύση και στο δικό τους πρόβλημα. Δεν αφοράς εσάς κύριε Υπουργέ το θέμα, αλλά το υπουργείο οικονομικών, το οποίο παροτρύνω να βρει γρήγορα τη λύση ή τουλάχιστον να εξηγήσει που βρίσκεται το θέμα. Κατανοώ πιθανά ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Ο ρόλος μας απαιτεί να λύνουμε προβλήματα. Ερωτήσεις έχουν γίνει πολλές στη Βουλή δεν χρειάζεται να μετατραπούν και σε επίκαιρες.
Έρχομαι τώρα σε ένα θέμα που σας αφορά. Γνωρίζω την ευαισθησία του υπουργείου σας για το θέμα των καταπατημένων εδώ και δεκαετίες οικοπέδων στα Μετέωρα της Θεσσαλονίκης του Δήμου Παύλου Μελά και τη λύση που επεδίωξε να δώσει τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή ηγεσία του υπουργείου σας. Μάλιστα η σχετική ρύθμιση ήταν έτοιμη, αλλά υπήρχαν αντιρρήσεις από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών, του οποίου την ευαισθησία σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητώ. Γνωρίζω ότι επιθυμεί να εξετάσει τις παραμέτρους μιας γενικευμένης ισχύος της ρύθμισης και για άλλες περιοχές. Σας ζητώ, όμως, κύριε Υπουργέ να ενημερώσετε την επιτροπή και δι’ αυτής τους κατοίκους της περιοχής με ποιες ενέργειες σκοπεύετε να λύσετε το θέμα. Δε μπορεί η πολιτεία να κρατά όμηρους εκατοντάδες οικογένειες.
Τέλος, σας θέτω και το θέμα της απόφασης ΔΑΟΚΑ/61939/2576 το οποίο δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο κέντρο της πυρίκαυστου ζώνης της Θεσσαλονίκης και αναστέλλει χρονικά πολλές επενδύσεις. Πρέπει να αφορά μόνο διατηρητέα κτίρια.»