ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟforTHESS «ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ»

  1. Ο βουλευτής της Θεσσαλονίκης έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει καταλυτικά στον εκσυγχρονισμό και στην οικονομική της ανάπτυξη;
Ο βουλευτής για να είναι χρήσιμος για τον τόπο του πρέπει να είναι διεκδικητικός. Οι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, οι ερωτήσεις, οι αναφορές, οι επίκαιρες ερωτήσεις, αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις είναι τα πολιτικά όπλα που έχει στη φαρέτρα του, ώστε να ασκήσει πίεση προς την κυβέρνηση ακόμη κι όταν είναι κυβερνητικός βουλευτής. Για να μιλήσω προσωπικά, πέρα από τα πιο πάνω μέσα, πολύ συχνά επισκέπτομαι τα γραφεία των υπουργών για να τους υπενθυμίσω τις εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν στη Θεσσαλονίκη. Οι τηλεφωνικές μου οχλήσεις είναι ακόμη περισσότερες και συχνότερες για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Παράλληλα, παίρνω θέση για τα σημαντικά θέματα της πόλης, παρά τη συνεπαγόμενη πολιτική φθορά μου, αποτέλεσμα της τάσης που έχουμε να αντιδικούμε μεταξύ μας όταν είναι να γίνει κάποιο σημαντικό έργο στην πόλη. 
  1. Πιστεύετε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει πάλι ισχυρό Βιομηχανικό και Επιχειρηματικό κέντρο της χώρας, ώστε να μη χρειάζεται οι νέοι να ψάχνουν δουλειά στην Αθήνα και στο εξωτερικό;
Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η Θεσσαλονίκη θα γίνει ισχυρό βιομηχανικό και επιχειρηματικό κέντρο. Η πεποίθησή μου αυτή στηρίζεται σε απτά παραδείγματα. Η επένδυση της Pfizer αναμένεται να ξεπεράσει τα 600 εκατομμύρια ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας. Το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, που ιδρύθηκε από τη Cisco, ξεκίνησε ήδη εδώ και σχεδόν 4 χρόνια τη λειτουργία του. Η εγκατάσταση της Deutsche Telekom στη Θεσσαλονίκη αντανακλά επίσης τον κομβικό ρόλο της πόλης. Το Film Office φέρνει μεγάλες ξένες παραγωγές, με αποτέλεσμα να διαφημίζεται η πόλη μας παγκοσμίως. Ο τουρισμός της πόλης αυξάνεται με παράλληλη αύξηση των σχετικών επενδύσεων. Αυτά αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα που αλλάζουν τα οικονομικά δεδομένα της πόλης και αποτελούν δείγματα εξωστρέφειας. Η Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι διαμορφώνει στέρεες βάσεις για να ανακτήσει την κεντρική θέση που κατείχε στο βιομηχανικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας. Η μετατροπή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης (ΑΒΣ) Δυτικής Θεσσαλονίκης σε Επιχειρηματικό Πάρκο, το εμπορευματικό κέντρο Β. Ελλάδας εθνικής εμβέλειας στο Στρατόπεδο Γκόνου, η ίδρυση τεχνολογικού πάρκου 4ης γενιάς THESSINTEC στην Περαία (ξεκινούν οι κατασκευαστικές εργασίες), τα ειδικά πολεοδομικά σχέδια και τα σχέδια χωροθέτησης δραστηριοτήτων που αφορούν τους τομείς της βιομηχανίας, της μεταποίησης και των logistics αναμένεται να μετατρέψουν τη Θεσσαλονίκη σε σημαντικό επιχειρηματικό κέντρο υλοποιώντας στην πράξη τη διαδικασία αντιστροφής του brain drain, μετατρέποντάς το, μάλιστα, σε brain gain.
Ακόμη, βέβαια, δεν φαίνεται ότι είναι άμεσα ορατή μια εκτεταμένη αποκέντρωση των πολιτικών αποφάσεων εκτός Αθηνών. Παράλληλα, ανασχετικός παράγων είναι και ο επιχειρηματικός συντηρητισμός όσων Ελλήνων δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη.
  1. Η ένταξη ενός τμήματος του δάσους Σέιχ Σου στην πόλη, ο εμπλουτισμός του με δέντρα, η διαμόρφωσή του σε πάρκο ψυχαγωγίας με ενδιαφέροντες χώρους περιπάτου, θα έδινε μια καλή λύση στο χαμηλό ποσοστό πρασίνου της πόλης;
Το δάσος του ΣΕΙΧ – ΣΟΥ που σήμερα ονομάζεται Κέδρινος Λόφος  είναι μια πευκόφυτη έκταση 30.000 στρεμμάτων η οποία μαζί με τη θάλασσα του Θερμαϊκού αποτελούν τα δύο βασικά στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος της Θεσσαλονίκης από όπου αναπνέει η πόλη.
Υπαρκτός, όμως, είναι ο κίνδυνος που το απειλεί. Η μεγάλη πυρκαγιά, το καλοκαίρι του 1997 δεν πρέπει να επαναληφθεί.
Το θέμα της Μητροπολιτικής Διοίκησης πρέπει να προχωρήσει άμεσα, παρακάμπτοντας τις αντιδράσεις τις προερχόμενες από γραφειοκρατικούς δημόσιους φορείς.
Η ύπαρξη επίσης αντιπυρικής «σφιχτής» και αποτελεσματικής οργάνωσης, ώστε κάθε έναρξη πυρκαγιάς στο χώρο αυτό, να αντιμετωπίζεται στα πρώτα 10 λεπτά είναι μια αναγκαία και ασφαλής προϋπόθεση για την προστασία του δάσους.
Η επίτευξη του παραπάνω στόχου μπορεί να γίνει με τη σύσταση ενός «Αυτοτελούς Φορέα Διαχείρισης και Προστασίας», ο οποίος είτε θα υπάγεται απευθείας στον Περιφερειάρχη Κεντρικής  Μακεδονίας είτε στο υπουργείο με τη μετάθεση επιλεγμένων μόνιμων υπαλλήλων της δασικής Υπηρεσίας, του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, αλλά και του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. Στόχος της Υπηρεσίας αυτής θα είναι η σύνταξη των απαραίτητων μελετών αναβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος και των προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας και φυτοπροστασίας, αλλά και η δημιουργία και τήρηση Κανονισμού Λειτουργίας για την πιο αποτελεσματική αντιπυρική προστασία του. Παράλληλα θα πρέπει να συσταθεί μια άμισθη ολιγομελής Συμβουλευτική Γνωμοδοτική Επιτροπή, στην οποία θα μετέχουν οι Δήμαρχοι ή οι αντιδήμαρχοι περιβάλλοντος των τριών δήμων (Θες/νίκης, Χορτιάτη και Συκεών) που στα διοικητικά τους όρια περιλαμβάνονται τμήματα του δάσους.
  1. Η περιφερειακή πολεοδομική επέκταση της πόλης, θα έδινε ποιοτικές λύσεις σε σημερινά προβλήματα της Θεσσαλονίκης (κυκλοφοριακό, υψηλά ενοίκια, ποιότητα διαβίωσης);
Η περιφερειακή πολεοδομική επέκταση της Θεσσαλονίκης, εφόσον ακουλουθηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα μπορούσε να δώσει λύσεις σε μια σειρά προβλημάτων που ταλαιπωρούν την πόλη. Μια τέτοια επέκταση θα μπορούσε να οδηγήσει στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της πόλης και κατ’ επέκταση θα επέτρεπε την πεζοδρόμηση οδών στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα, σε περιοχές που τώρα είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες θα διευκόλυνε τους οδηγούς στην εύρεση χώρων στάθμευσης σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Θα μπορούσαν, επίσης, να δημιουργηθούν μεγάλα πάρκα μητροπολιτικής σημασίας που γειτνιάζουν με περιοχές με επενδυτικό ενδιαφέρον. Η ανέγερση νέων κατοικιών στις περιοχές της πολεοδομικής επέκτασης θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά και στην πτώση των τιμών των ενοικίων. Η αυξημένη ζήτηση κατοικιών, τα AirBnB και η golden visa σε συνδυασμό με την έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών έχει οδηγήσει στην εκτόξευση των τιμών των ενοικίων. Η πολεοδομική επέκταση, συνεπώς, θα μπορούσε να συντείνει και προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη έχουν γίνει βήματα καθώς στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου», θα ανεγερθεί το νέο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Θεωρώ ότι η πολεοδομική επέκταση θα οδηγήσει σε αναβάθμιση του αστικού ιστού συμβάλλοντας στη μεταβολή της Θεσσαλονίκης σε μια βιώσιμη ευρωπαϊκή πόλη.
  1. Ποιες διεθνείς μέθοδοι προτείνετε να εφαρμοστούν για τη συμμετοχή της Ιδιωτικής χρηματοδότησης στο έργο «Ανάπλαση της ΔΕΘ», με τη διατήρηση και προστασία της Δημόσιας περιουσίας και παράλληλα την εξασφάλιση της ποιοτικής λειτουργίας του Εκθεσιακού Κέντρου;
Ανάμεσα στις προτεραιότητες του υπερταμείου είναι και η ανάπλαση της ΔΕΘ σε συνδυασμό με το νέο ConfEx Park το οποίο θα δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια. Σημειωτέο ότι το σχέδιο της ανάπλασης προβλέπει τη δημιουργία πάρκου, χώρους πρασίνου και αναψυχής, χώρους εκθέσεων και συνεδρίων, επιχειρηματικό κέντρο και ξενοδοχείο και υπόγεια στάθμευση.
Το υπερταμείο φαίνεται ότι έχει καταλήξει στο βέλτιστο πλάνο, καθώς το έργο θα πραγματοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα (ΣΔΙΤ). Η επιλογή πραγματοποίησης της ανάπλασης μέσω ΣΔΙΤ συμβάλει στην ταχύτερη υλοποίηση των έργων καθώς τα ΣΔΙΤ αποτελούν επιπλέον πηγή χρηματοδότησης σε σχέση με τις παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης. Επιπλέον εξασφαλίζεται ότι υπάρχουν καλύτερα επίπεδα ποιότητας κατασκευής και λειτουργίας των έργων που πραγματοποιούνται μέσω ΣΔΙΤ. Το μεγάλο πλεονέκτημα της πραγματοποίησης έργων μέσω ΣΔΙΤ είναι η εκμετάλλευση της τεχνογνωσίας και ευελιξίας του ιδιωτικού τομέα προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.
Όσον αφορά τη ΔΕΘ η θέση μου είναι σαφής και την έχω εκφράσει και σε επίσημους φορείς. Έχω υποστηρίξει ότι ο εκθεσιακός βραχίονας της ΔΕΘ θα πρέπει να παραμείνει μετά την ανάπλαση στον έλεγχο του δημοσίου, με παράλληλη συμμετοχή στο μετοχικό του κεφαλαίου ενός επενδυτή εξειδικευμένου στις εκθέσεις.