Ο ορισμός της επιτυχίας στον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας είναι η συνεργασία ή η συνέργια καλύτερα. Εκεί στηρίζεται η επιτυχία της SILICON VALLEY. Ανταγωνιστές συνεργάζονται μεταξύ τους. Το ΑΠΘ και το ThessINTEC , χωρίς να εννοώ ότι είναι ανταγωνιστές, οφείλουν να συνεργαστούν και όλοι οι συμμετέχοντες με τη σημερινή εσπερίδα το πιστοποιείτε αυτό άριστα. Το ΑΠΘ έχει μεγάλη ερευνητική παράδοση, διαθέτει πατέντες, διαθέτει και Know How, ενώ δημιουργεί συνεχώς spin offs.
Στο ThessINTEC αυτή η διαδικασία θα βρει χώρο να ανθίσει, να δημιουργηθούν clusters και νέες ιδέες.
Ως πολιτεία, όμως, οφείλουμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες δράσεις που θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο την έρευνα να γίνει καινοτομία.
Ήδη με το ThessINTEC και την χρηματοδότησή του από το ΤΑΑ η κυβέρνηση έδειξε ότι οδεύει στο σωστό δρόμο.
Το ίδιο κάνει με την εκπαίδευση και την αδειοδότηση ειδικών επαγγελματιών για την διαδικασία απόκτησης πατέντας.
Το ίδιο κάνει με την χρηματοδότηση πατεντών ως το proof of concept.
Το ίδιο κάνει με τον υπό διαμόρφωση νέο αναπτυξιακό νόμο για την καινοτομία. Εκεί ο ρόλος μας είναι σημαντικός για την διαμόρφωσή του. Όλων των φορέων της καινοτομίας.
Μπορούμε, όμως, να γίνουν περισσότερα.
Πρέπει στο ερευνώ-καινοτομώ να είναι ουσιαστική η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και όχι τυπική όπως είναι σήμερα.
Στο όργανο που αποφασίζει στο ΕΛΙΔΕΚ για τις χρηματοδοτήσεις να συμμετέχουν και ιδιωτικού φορείς.
Πρέπει ακόμη, να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο εύκολης συμμετοχής των νεοφυών επιχειρήσεων στους διαγωνισμούς του δημοσίου. Έως ένα ποσό βεβαία.
Τέλος, οφείλω να αναφέρω κάποια από τα φορολογικά μέτρα, τα οποία έως σήμερα έχουν ληφθεί.
Συγκεκριμένα:
Με τον Ν 5162/2024 αυξήθηκαν οι δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας και οι αποσβέσεις του εξοπλισμού και των οργάνων που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες εκτέλεσης της επιστημονικής και της τεχνολογικής έρευνας των επιχειρήσεων
Επίσης εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων αυτών, κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό 150% για έργα συνεργασιών με νεοφυείς επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα.
Με τον νόμο αυτόν επεκτείνεται το πλαίσιο των κινήτρων για την εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας (πατέντας), με στόχο να είναι πιο ελκυστική η ανάληψη του ρίσκου της επένδυσης σε έρευνα και ανάπτυξη.
Μέχρι σήμερα προβλεπόταν τριετής απαλλαγή των σχετικών κερδών από φόρο, αρχής γενομένης από τη χρήση μέσα στην οποία πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα κέρδη αυτά.
Με τις παρεμβάσεις που εισήχθησαν προβλέπεται μείωση του αντίστοιχου συντελεστή κατά 10% για τα επόμενα 7 έτη.
Οι επενδυτικοί άγγελοι θα έχουν δικαίωμα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα που ισούται με το 50% του ποσού της εισφοράς κεφαλαίου που διέθεσαν σε νεοφυείς επιχειρήσεις.
Ο angel investor μπορεί να τύχει του δικαιώματος έκπτωσης από το φορολογητέο του εισόδημα για εισφορές κεφαλαίου σε νεοφυείς επιχειρήσεις μέχρι του συνολικού ποσού των 900.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος, οι οποίες μπορούν να διενεργηθούν σε έως τρεις, κατά μέγιστο αριθμό, διαφορετικές νεοφυείς επιχειρήσεις και μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ ανά επιχείρηση.