ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ (ΣΤΡΑΤΟΣ) ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ (Προεδρεύων των Επιτροπών): Άρχεται η συνεδρίαση με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη, Ελπίδες και Φόβοι».
Νομίζω ότι προσπάθησα, όσο περισσότερο μπορούσα, στον τίτλο να ενσωματώσω όλα αυτά, τα οποία ακούμε σήμερα κυρίως από την κοινωνία.
Ενώ, πριν λίγα χρόνια το θέμα της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν ήταν στην επικαιρότητα. Σήμερα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό στην επικαιρότητα, γεμίζοντας ελπίδες πάρα πολλούς ανθρώπους, αλλά, ταυτόχρονα, φοβίζοντας για το μέλλον αρκετούς άλλους.
Τις ελπίδες τις οποίες γεννά η Τεχνητή Νοημοσύνη, μπορούμε να τις κατανοήσουμε μέσα από την επεξεργασία αυτών που λέμε Big Data.
Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει και βοηθάει πάρα πολύ, παραδείγματος χάριν, στη συμπερίληψη των ανθρώπων με αναπηρία.
Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία βοηθάει στον πολιτισμό, στην ψηφιοποίηση, σε πάρα πολλές ανθρώπινες λειτουργίες ακόμη και στη ρομποτική ή στη βιομηχανία.
Ταυτόχρονα όμως, υπάρχουν και οι φόβοι, πού πάμε; Φόβοι, που καμιά φορά συμπυκνώνονται στη φράση, ότι το μόνο που δεν έχει καταφέρει σήμερα η τεχνολογία, είναι να δημιουργήσει στα ρομπότ συνείδηση. Είναι ένας φόβος τον οποίον τον ακούμε. Ένας φόβος που έχει ριζώσει και σε ένα πολύ μεγάλο μέρος των θρησκειών και θεωρώ ότι μέσα από τη συζήτηση, την οποία θα κάνουμε σήμερα, – η οποία θα παρακαλούσα να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο εκλαϊκευμένη, γιατί μας παρακολουθούν και από το WebTV της Bουλής, θα μας παρακολουθήσουν και από το Κανάλι της Βουλής αρκετοί συμπολίτες μας- να μπορέσουν να καταλάβουν, να τους καθησυχάσουμε ή να μην τους καθησυχάσουμε. Να καθησυχάσουμε τους φόβους ή να ενθαρρύνουμε τις ελπίδες τους.
Γι’ αυτό τον λόγο σήμερα έχουμε εδώ τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και συνάδελφο ηλεκτρολόγο μηχανικό -κύριε Υπουργέ, πρέπει να ευλογούμε και τα γένια μας – Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος συνοδεύεται από τον κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο, Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον κ. Βασίλη Καρκατζούνη, νομικό συνεργάτη του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, γιατί τα θέματα της Τεχνητής Νοημοσύνης σε σχέση παραδείγματος χάριν με τη δημοκρατία, άπτονται και της νομικής.
Έχουμε μαζί μας, επίσης, τον κ. Χρίστο Παπαδημητρίου, Καθηγητή Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος μας έχει παρακαλέσει, γιατί έχει ανειλημμένη υποχρέωση, να αποχωρήσει στις 17.00΄.
Τον κ. Χρήστο Τσιρώνη, Καθηγητή Κοινωνικής Θεωρίας του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Τον κ. Γιάννη Ασσαέλ, εκπρόσωπο της Ελλάδας στην «Παγκόσμια Συνεργασία για την Τεχνητή Νοημοσύνη» και Ειδικό Σύμβουλο σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την κυρία Νικόλ Αλεξανδρόπουλος, η οποία είναι σκηνοθέτης και παραγωγός και η οποία έχει δημιουργήσει μία ταινία μεγάλου μήκους, γιατί είναι μία ώρα και κάτι. Η ταινία έχει χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών – αν δεν κάνω λάθος. Απόσπασμα της ταινίας, για περίπου 13 λεπτά, θα δούμε στην αρχή της συνεδρίασης. Αφού υπάρχουν οι τοποθετήσεις των καλεσμένων, προφανώς, μετά θα έχουμε τη συζήτηση που υπάρχει πάντα.
Καλωσορίζω βέβαια, επίσης και τη φίλη από τη Θεσσαλονίκη, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, την κυρία Κατερίνα Σαρρή, την οποία θα την έχουμε στη συνεδρίαση με θέμα «Επιχειρηματικότητα και κοινωνική καινοτομία» στις 30 του μηνός.
Άφησα τέλος, τον κ. Φίλιππο Φόρτωμα, τον οποίο θα καλέσω να πει και δυο λόγια, τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, με την οποία η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής συνδιοργανώνει τη σημερινή συνεδρίαση.
Προτού λοιπόν, δούμε το απόσπασμα από το φιλμ, το οποίο έχει ετοιμάσει η κυρία Νικόλ Αλεξανδρόπουλος, κύριε Φόρτωμα, έχετε τον λόγο.