ΤΡΑΜ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

0
Η Θεσσαλονίκη αποτελεί κόμβο για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.
Δύο θέματα κυριαρχούν σήμερα στη δημόσια συζήτηση στην πόλη. Συγκεκριμένα, είναι η δημιουργία γραμμής τραμ και η θαλάσσια συγκοινωνία.
Κάθε μία από αυτές τις υποδομές, ενώ έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την ποιότητα ζωής στην πόλη, ταυτόχρονα δημιουργεί ερωτήματα σχετικά με την κατανομή πόρων και την ιεράρχηση των αναγκών.
Η προοπτική δημιουργίας γραμμής τραμ στη Θεσσαλονίκη αποτελεί έναν από τους κεντρικούς άξονες της συζήτησης για τις μεταφορές στην πόλη.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης αναζητά τη χρηματοδότηση κατασκευής μιας γραμμής τραμ σχεδόν παράλληλης με το μετρό, ενώ η προοπτική αυτή πρέπει να συνδέεται με την ακτινωτή μεταφορά επιβατών, μέσω του τραμ, προς τους σταθμούς του μετρό.
Αν και το τραμ μπορεί να αποτελέσει έναν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης, εντούτοις η ανάγκη για την επέκταση του μετρό δυτικά είναι επείγουσα.
Η δυτική Θεσσαλονίκη, μια περιοχή με υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα και σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα συγκοινωνιακής σύνδεσης.
Η καθυστέρηση στην επέκταση του μετρό προς τη δυτική Θεσσαλονίκη υπονομεύει την ισόρροπη ανάπτυξη του πολεοδομικού συγκροτήματος και παρατείνει τα προβλήματα κυκλοφορίας και την περιβαλλοντική επιβάρυνση στην περιοχή.
Οποιαδήποτε πρόθεση για χρηματοδότηση του τραμ, χωρίς πρώτα να εξασφαλιστούν οι πόροι για την επέκταση του μετρό, δημιουργεί ανησυχίες ως προς τη σωστή κατανομή των πόρων.
Θα πρέπει, λοιπόν, να εξευρεθεί τρόπος χρηματοδότησης της επέκτασης του μετρό δυτικά, που αποτελεί πιο άμεση ανάγκη για την πόλη, πριν από οποιαδήποτε νέα επένδυση σε υποδομές που ίσως να μην είναι τόσο επείγουσες ή αποτελεσματικές.
Παράλληλα, η δημιουργία θαλάσσιας συγκοινωνίας στη Θεσσαλονίκη ενώ έχει προκαλέσει θετική αίσθηση, καθώς αποτελεί μια καινοτόμο και περιβαλλοντικά φιλική εναλλακτική για τις μετακινήσεις στην πόλη, εντάσσεται στο ίδιο με το παραπάνω σκεπτικό
Η Εγνατία ΑΕ φαίνεται έτοιμη να αναλάβει την κατασκευή των επίγειων εγκαταστάσεων, ενώ η προμήθεια των ηλεκτροκίνητων πλοίων θα χρηματοδοτηθεί μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Εάν, όμως, η πολιτεία προχωρήσει έστω μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στη χρηματοδότηση αυτής της υποδομής χωρίς να έχει προβλεφθεί η τιμή του εισιτηρίου, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μη βιώσιμη λειτουργία στο μέλλον.
Επιπλέον, η επιλογή να δαπανηθούν πόροι για τη θαλάσσια συγκοινωνία, ενώ η επέκταση του μετρό παραμένει ατελής, δημιουργεί πάλι ανησυχίες για την κατανομή του προϋπολογισμού και την αποδοτικότητα των πόρων.
Οι πόροι που κατευθύνονται στην ανάπτυξη μιας νέας υποδομής μπορεί να αποσπάσουν τη χρηματοδότηση από πιο επιτακτικές ανάγκες του συγκοινωνιακού δικτύου, όπως είναι η ολοκλήρωση του μετρό δυτικά.
Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή όσον αφορά την ανάπτυξη και τις υποδομές της.
Η σωστή κατανομή των πόρων και η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης.