Home / Κοινοβουλευτικό Έργο / Ολομέλεια / ΒΟΥΛΗ: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. (Στην ολομέλεια της Βουλής, στις 26-04-2024)
ΒΟΥΛΗ: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ. (Στην ολομέλεια της Βουλής, στις 26-04-2024)
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, κυρία και κύριοι συνάδελφοι, θα μιλήσω κυρίως για τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων της Θεσσαλίας. Αν και είμαι Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, έχω την εμπειρία, την παλαιότερη, από την παρουσία μου στην κυβέρνηση 2012-2015 για το θέμα της Θεσσαλίας και κατ’ επέκταση για το θέμα της μερικής εκτροπής, της ήπιας εκτροπής των υδάτων του Αχελώου.
Πίστευα και πιστεύω ότι η τοπική αυτοδιοίκηση, όσο και αν αυτό στεναχωρεί κάποιους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει και να εκτελεί έργα αυτής της διάστασης, γιατί η διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας μέσα σε αυτό το περιβάλλον είναι μια πολύ δύσκολη εξίσωση.
Πιστεύω λοιπόν ότι ένας ευέλικτος οργανισμός ο οποίος θα διοικείται ουσιαστικά από το Κράτος και ο οποίος θα είναι μακριά από την τοπική αυτοδιοίκηση –και επιμένω στο μακριά σε όλες τις διαστάσεις-, δηλαδή χωρίς συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο ή χωρίς συμμετοχή μάλιστα με τρόπο ώστε να μπορούν κάποιες αποφάσεις να λαμβάνονται γρήγορα, μπορεί να δώσει λύσεις.
Είχε δοκιμαστεί αυτό το 2012-2015. Είχε δοκιμαστεί για το παραλιακό μέτωπο Αττικής. Μέσα από μια τέτοια διαδικασία είμαστε σήμερα σε θέση να μιλάμε ακόμη και για το Ελληνικό. Μια τέτοια εταιρεία είχε δημιουργηθεί τότε. Βέβαια επρόκειτο για μια εταιρεία της οποίας η επόμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, διέκοψε τη λειτουργία της. Αυτή η εταιρεία φρόντισε ώστε κάποια πράγματα να πάνε πάρα πολύ γρήγορα και ακόμη και τώρα κάποιες δράσεις που αφορούν το παραλιακό μέτωπο Αττικής έχουν ως βάση τους εκείνη την περίοδο. Ήταν μια περίοδος που ένα σχήμα, μια ανώνυμη εταιρεία υπό κρατικό έλεγχο προχώρησε σε κάποιες δράσεις μακριά από τη γραφειοκρατία της κεντρικής διοίκησης, δράσεις οι οποίες έφεραν αποτέλεσμα.
Εκτός, λοιπόν, από τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, ο οποίος θα κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση, αντίστοιχο θα πρέπει να είναι το εγχείρημα, παραδείγματος χάριν, για το παραλιακό μέτωπο του Θερμαϊκού, μακριά από τις αβελτηρίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, με μία διοίκηση η οποία θα έχει άμεση σχέση με τα Υπουργεία, κάτω από έναν έλεγχο 100% του Δημοσίου.
Αυτή, λοιπόν, η εταιρεία θα έχει να ασχοληθεί και με ένα πολύ σημαντικό θέμα, το περιβόητο θέμα του Αχελώου. Δεν μιλάμε πια για εκτροπή του Αχελώου, μιλάμε για μια ήπια εκτροπή, μία εκτροπή η οποία είναι περίπου το ένα δέκατο της αρχικής, γιατί έχει γίνει παρέμβαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αρχική εκτροπή η οποία ήταν μεγάλη και αφορούσε περίπου δύο δισεκατομμύρια κυβικά νερό. Τώρα μιλάμε για μία μελετημένη ήπια εκτροπή, της τάξεως του 1/10, η οποία μάλιστα έχει ασχοληθεί πλήρως -η εκτροπή αυτή- και με τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής. Υπάρχουν μελέτες.
Ας ξεφύγουμε, λοιπόν, από την «ταλιμπανική», θα έλεγα, άποψη για το θέμα αυτό, μία άποψη η οποία είναι εναντίον πλέον του εθνικού συμφέροντος. Και δεν μιλάω μόνο για θέμα περιβάλλοντος. Μιλάω γενικότερα για ένα θέμα, το οποίο αφορά και την προστασία της ίδιας της Θεσσαλίας. Τα έργα τα οποία έρχονται ως συνέχεια αυτής της ήπιας εκτροπής είναι έργα τα οποία θα βοηθήσουν πάρα πολύ την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας.
Ας σκύψουμε στο θέμα αυτό, είναι ένα θέμα με το οποίο προφανώς θα ασχοληθεί ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων της Θεσσαλίας και αν ξεφύγουμε από την παραδοσιακή λογική, την οποία προανέφερα, είμαι σίγουρος ότι σε λίγα χρόνια για τις αποφάσεις μας αυτές θα είμαστε περήφανοι και θα έχουμε ξεφύγει από έναν τοπικό ανταγωνισμό, γιατί αν πεις σε κάποιον στην Αιτωλοακαρνανία για εκτροπή του Αχελώου θα χοροπηδήσει. Δεν λέω αυτό. Λέω, μία ήπια εκτροπή, η οποία αφορά, επαναλαμβάνω κύριε συνάδελφε της Αντιπολίτευσης, περίπου το 10%, μία εκτροπή η οποία στην κυριολεξία θα είναι αρωγός στο να βοηθήσουμε πάρα πολύ τη Θεσσαλία, η οποία όπως έχουν πει πολλοί συνάδελφοι εδώ έχει πρόβλημα τον χειμώνα από πλημμύρες και έχει πρόβλημα το καλοκαίρι από την ξηρασία.
Αυτό, λοιπόν, το επίδικο θέμα, το οποίο από το πρωί μας απασχολεί, είναι πάρα πολύ απλό να λυθεί. Ο Οργανισμός υπό τον πλήρη έλεγχο του δημοσίου να ξεφεύγει από τα γραφειοκρατικά προβλήματα και η ήπια εκτροπή του Αχελώου.