40 Χρόνια Ερευνητικού Ινστιτούτου Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας / Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής
Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω τις εργασίες της επετειακής εκδήλωσης για τη συμπλήρωση 40 χρόνων του Ερευνητικού Ινστιτούτου Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας και του Ινστιτούτου Επιστημών Χημικής Μηχανικής.
Με την ιδιότητα του προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους και να ευχαριστήσω θερμά για την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό.
Η συμβολή των Πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων στο πεδίο της έρευνας και της καινοτομίας είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη της χώρας. Μέσω της έρευνας μπορεί να επιτυγχάνεται και ο μετασχηματισμός των Πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων σε κοιτίδες παραγωγής όχι μόνο νέας γνώσης αλλά και καινοτόμων προϊόντων.
Οι ερευνητικές προσπάθειες και οι επιτυχίες του Ινστιτούτου στους τομείς της νανοτεχνολογίας και των προηγμένων υλικών, της ενέργειας και του περιβάλλοντος, των βιοεπιστημών και της βιοτεχνολογίας αποδεικνύουν ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Άλλωστε, πρόκειται για τομείς αιχμής, καθώς οι καινοτόμες νανοδομές, τα νανοϋλικά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οικολογικές καινοτόμες τεχνολογίες, η αποκατάσταση των ρυπανθέντων φυσικών πόρων, η απόκτηση ενέργειας από απόβλητα, η ιατρική ακριβείας, η νανοϊατρική, η συνθετική βιολογία, η μηχανική βιοσυστημάτων είναι από τις επιστήμες που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής στο μέλλον.
Ιδιαίτερα θετικό είναι ότι το Ινστιτούτο ενθαρρύνει την εκμετάλλευση των ερευνητικών αποτελεσμάτων με τη μορφή πατεντών και εταιρειών-τεχνοβλαστών.
Δεν είναι τυχαίο, πως έχοντας την απαραίτητη τεχνογνωσία, συντονίζει και το Κέντρο Μελετών για την ποιότητα του αέρα και την κλιματική αλλαγή.
Αν και η Ελλάδα βρίσκεται στον μέσο όρο της ΕΕ στην έρευνα, υστερεί σημαντικά στην καινοτομία. Σε ό,τι αφορά το ελληνικό οικοσύστημα, η ελληνική κυβέρνηση δίνει πλέον σημαντικά κίνητρα για συνεργασία Πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων με τον ιδιωτικό τομέα, σχεδιάζοντας σε επόμενη φάση να χρηματοδοτήσει άτοκα ή και να επιδοτήσει τις πατέντες, να χρηματοδοτήσει startups χωρίς τραπεζικά κριτήρια και να απαλλαχθεί από τη γραφειοκρατία το πρόγραμμα έρευνας-καινοτομίας.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε τα εμπόδια που εξακολουθούν να υπάρχουν.
Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ο γραφειοκρατικός τρόπος λειτουργίας των ΕΛΚΕ και να αυξηθούν οι αμοιβές όσων συμμετέχουν στα ερευνητικά προγράμματα, ώστε οι Έλληνες ερευνητές να πάψουν να είναι οι φτωχοί συγγενείς των κοινών προγραμμάτων με φορείς της Ε.Ε.
Θα πρέπει ακόμη, οι διαδικασίες στα εθνικά έργα να ακολουθούν τις αντίστοιχες του HORIZON EUROPE. Τέλος, θα πρέπει να εξετάσουμε την παροχή ακόμη περισσότερων κινήτρων για την συνεργασία ερευνητικών κέντρων με τον ιδιωτικό τομέα και να θεσπίσουμε περισσότερα προγράμματα στο Ερευνώ-Καινοτομώ με υποχρεωτική συμμετοχή βιομηχανικού εταίρου.
Είναι ευτυχής συγκυρία που ο εορτασμός των 40 χρόνων λειτουργίας του Ινστιτούτου συμπίπτει με την υπογραφή της σύμβασης ανέγερσης του νέου κτιρίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ανέγερση του νέου κτιρίου θα πραγματοποιηθεί με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η ύπαρξη των κατάλληλων υποδομών είναι όρος εκ των ων ουκ ανευ για να έχουμε επιτυχή ερευνητικά αποτελέσματα.
Εύχομαι καλή επιτυχία στην επετειακή εκδήλωση και είμαι σίγουρος ότι το Ινστιτούτο θα συνεχίσει απρόσκοπτα για πολλά χρόνια ακόμη να προσφέρει ένα ερευνητικό έργο τα αποτελέσματα του οποίου θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις.