ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΣΜΕ

Ζούμε σε μια χώρα πλούσια σε μεταλλεύματα και με μεγάλη εμπειρία σε εξορύξεις, με τεχνολογίες, κατά κανόνα, εισαγόμενες.
Αξιοποιούμε όσο πρέπει αυτό το δυναμικό;
Δυστυχώς όχι!
Παραμένουμε, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων, δέσμιοι μιας αντίληψης που συνδυάζει πάντα την αξιοποίηση του υπεδάφους μας με περιβαλλοντικά προβλήματα.
Η παραπάνω αντίληψη διακατέχει τόσο ένα τμήμα του πολιτικού προσωπικού όσο και της δημόσιας διοίκησης.
Στο τέλος τέλος με τις τόσες αδειοδοτήσεις οι οποίες απαιτούνται, ουσιαστικά, στέλνουμε στο απώτερο μέλλον σημαντικές επενδύσεις για τη χώρα.
Ειδικά στη σημερινή εποχή με την ανάγκη για πράσινη μετάβαση, λόγω της κλιματικής κρίσης, ήρθε η ώρα να απαγκιστρωθούμε από αυτή τη νοοτροπία και να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
Βασικό όπλο μας θα είναι οι καινοτομίες που συνοδεύουν την πράσινη μετάβαση και την κυκλική οικονομία, τομείς στους οποίους το ελληνικό οικοσύστημα μπορεί να προσφέρει πολλά.
Αξιοποιώντας τα πολλά κονδύλια της ΕΕ για την έρευνα, την καινοτομία αλλά και την πράσινη μετάβαση η χώρα οφείλει να μην αφήσει σπιθαμή αναξιοποίητη από το πλούσιο υπέδαφός της.
Πάντα τηρώντας τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους κανόνες της ΕΕ και ταυτόχρονα συμμετέχοντας στην επανάσταση που φέρνουν οι καινοτόμες νέες τεχνολογίες.
Προσωπικά γνωρίζοντας, ως πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, το οικοσύστημα της καινοτομίας σας καλώ να στηρίζετε την έρευνα των Πανεπιστημίων μας και των Ερευνητικών μας Κέντρων όπως και τις ελληνικές start ups, πέρα από δράσεις που έχετε ήδη αναλάβει όπως είναι οι «αποκαταστάσεις» και οι φυτεύσεις.