Home / Εκλογές 2023 / Ομιλίες / ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ 8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ – ΈΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ 8ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ – ΈΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ
Αγαπητοί παρευρισκόμενοι,
Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να παραβρεθώ στο 8ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης.
Αυτό το συνέδριο αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την ανάπτυξη και προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα και διεθνώς.
Η ηλεκτροκίνηση αναγνωρίζεται έως σήμερα παγκοσμίως ως κεντρική στρατηγική για τη μείωση των εκπομπών CO2, τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής αλλά και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος.
Η ηλεκτροκίνηση δεν είναι απλώς μια τεχνολογική τάση, αλλά μια στρατηγική λύση που μπορεί να μεταμορφώσει τη μετακίνηση και τις πόλεις μας.
Ωστόσο, η πραγματοποίηση αυτής της αλλαγής απαιτεί συνεχή έρευνα και καινοτομία.
Οι επενδύσεις στην έρευνα έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, όπως φαίνεται από την ταχεία εξέλιξη της απόδοσης των μπαταριών, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την ανάπτυξη προηγμένων συστημάτων φόρτισης.
Ενδεικτικά, οι σύγχρονες μπαταρίες ιόντων λιθίου προσφέρουν μεγαλύτερη αυτονομία, ταχύτερη φόρτιση και αυξημένη διάρκεια ζωής, συγκριτικά με τις τεχνολογίες που ήταν διαθέσιμες μόλις πριν από μια δεκαετία.
Παρά τη σημαντική πρόοδο, υπάρχουν ακόμα προκλήσεις που χρειάζονται επίλυση.
Μία από αυτές είναι η βελτίωση της ενεργειακής πυκνότητας των μπαταριών.
Οι ερευνητές πειραματίζονται με νέες τεχνολογίες, όπως οι στερεοηλεκτρολύτες και οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης, που υπόσχονται μεγαλύτερη αυτονομία και ασφάλεια.
Εξίσου σημαντική είναι η ανάπτυξη βιώσιμων και οικονομικά αποδοτικών μεθόδων ανακύκλωσης μπαταριών.
Με την αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα, η ανάγκη για αποδοτική αξιοποίηση των υλικών, όπως το λίθιο, το νικέλιο και το κοβάλτιο, γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ.
Μια άλλη πρόκληση αφορά τις υποδομές φόρτισης.
Οι σημερινοί σταθμοί φόρτισης δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Η έρευνα εστιάζει σε τεχνολογίες ταχείας φόρτισης, όπως οι φορτιστές υπερυψηλής ισχύος (Ultra-Fast Chargers), καθώς και σε καινοτόμες λύσεις, όπως η ασύρματη φόρτιση και οι φορητοί φορτιστές.
Η επιτυχία της ηλεκτροκίνησης εξαρτάται από τη διεπιστημονική συνεργασία. Η συνέργεια μεταξύ των πεδίων της μηχανολογίας, της χημείας, της πληροφορικής και της ενέργειας είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των σύνθετων προκλήσεων.
Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πρόβλεψη της ζήτησης ενέργειας και τη βελτιστοποίηση των δικτύων φόρτισης.
Παράλληλα, οι συνεργασίες μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Η δημιουργία προτύπων για τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων φόρτισης και η ενσωμάτωσή τους στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας απαιτούν συντονισμένη προσπάθεια από κυβερνήσεις, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις.
Το μέλλον της ηλεκτροκίνησης διαγράφεται λαμπρό.
Παράλληλα, η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων εξασφαλίζει τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.
Ένα άλλο πεδίο είναι η έννοια των έξυπνων δικτύων (smart grids) και η ενσωμάτωση της ηλεκτροκίνησης σε αυτά.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η δημιουργία ζωνών μηδενικών ρύπων μέσω της απαγόρευσης κυκλοφορίας συμβατικών οχημάτων σε συγκεκριμένες περιοχής.
Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε την ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων με ηλιακή, αιολική και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης, μειώνει την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και ενισχύει τη σταθερότητα του δικτύου, καθιστώντας την ηλεκτροκίνηση πραγματικά βιώσιμη.
Οικονομικά μέτρα όπως επιδοτήσεις, φορολογικές απαλλαγές και χρηματοδοτικά προγράμματα μειώνουν το αρχικό κόστος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και της υποδομής φόρτισης, επιταχύνοντας την υιοθέτηση από ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η ανάγκη υιοθέτησης ενός υποστηρικτικού ρυθμιστικού πλαισίου.
Η ευαισθητοποίηση, εξάλλου, των πολιτών σχετικά με τα οφέλη των ηλεκτρικών οχημάτων μέσω στοχευμένων εκστρατειών και η εμπλοκή τοπικών φορέων στον σχεδιασμό προάγουν την εμπιστοσύνη, την αποδοχή και την ενεργή συμμετοχή στη μετάβαση.
Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η υποστήριξη των ελληνικών startups στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.
Τα ηλεκτρικά σκούτερ, ποδήλατα και πατίνια αποτελούν οικονομικές επιλογές, ενώ παρέχουν αποτελεσματικές, χαμηλών εκπομπών λύσεις για μικρές αποστάσεις, μειώνοντας την εξάρτηση από αυτοκίνητα και την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Με τον τρόπο αυτό θα προωθηθεί η μικροκινητικότητα.
Πλατφόρμες που προσφέρουν υπηρεσίες μετακίνησης με EV μειώνουν την ανάγκη για ιδιοκτησία οχημάτων, περιορίζουν τις εκπομπές και βελτιώνουν την ευκολία για τους χρήστες.
Το Εθνικό Σχέδιο για την προώθηση της Ηλεκτροκίνησης δίνει κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης. Παράλληλα λειτουργεί υποστηρικτικά προς τη ρύθμιση της αγοράς ενέργειας.
Η έρευνα και η καινοτομία στην ηλεκτροκίνηση εστιάζει στην ανάπτυξη τεχνολογιών που καθιστούν τα ηλεκτρικά οχήματα πιο προσιτά, αποδοτικά και φιλικά προς το περιβάλλον.
Η ηλεκτροκίνηση αποτελεί έναν καταλύτη για τη μετάβαση σε μια βιώσιμη και πράσινη οικονομία. Η έρευνα και η καινοτομία παραμένουν οι ακρογωνιαίοι λίθοι αυτής της προσπάθειας, ανοίγοντας τον δρόμο για τεχνολογίες που δεν έχουμε ακόμα φανταστεί.
Είμαι βέβαιος ότι το 8ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης παρέχει την ευκαιρία για την ανάπτυξη νέων ιδεών, καινοτομιών και συνεργασιών που θα καθορίσουν το μέλλον της κινητικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η ηλεκτροκίνηση, άλλωστε, δεν είναι απλώς μια πρόκληση – είναι μια μοναδική ευκαιρία για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο.
Σας ευχαριστώ θερμά!
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα απόσπασμα της ομιλίας μου εδώ: