ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ MONEY SHOW-ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ

Τα τελευταία χρόνια  υπάρχουν διαδικασίες χρηματοδότησης των νεοφυών επιχειρήσεων( startups και spinoffs) μέσω venture capitals, αλλά όχι απευθείας. Επίσης η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει ορισμένα κίνητρα για τον ιδιωτικό τομέα για τη στήριξη  της καινοτομίας.
Έχουμε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα που ουσιαστικά χρηματοδοτούν τα VCs.
Δυστυχώς σε ορισμένα VCs υπάρχει η άποψη ότι καλό είναι να μην χρηματοδοτούμε εταιρείες σε early stage, αλλά να τα αφήνουμε να παλεύουν μόνα τους και όσα αντέξουν τότε να τα χρηματοδοτήσουμε.
Ταυτόχρονα, έως σήμερα, δεν υπάρχει μηχανισμός επιχορήγησης ή χαμηλότοκης δανειοδότησης ως ένα βαθμό με εγγυήσεις του δημοσίου για deeptech επενδύσεις.
Έρχεται όμως η        Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα να δανειοδοτήσει με ευνοϊκούς όρους και εγγυήσεις την απόκτηση πατεντών, έως 70.000€ και με 400.000 για το PROOF OF CONCEPT.
 Έρχεται επίσης το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ να διαχειρίζεται με διαδικασίες όχι τόσο σφιχτές όσο οι υπόλοιπες του δημοσίου 70 εκ. το χρόνο.
Πρέπει , όμως να χρηματοδοτήσουμε τις νεοφυείς εταιρείες με άμεσο τρόπο. Γιατί να μην σκεφτούμε επίσης την εύκολη πρόσβαση των νεοφυών επιχειρήσεων, ως ένα όριο, στους διαγωνισμούς του δημοσίου ή ακόμη-ακόμη να καλούνται να προτείνουν και λύσεις.
Το κράτος πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις προσφέροντας πελάτες, αλλά και ένα fast track πλαίσιο συνεργασίας.
   – Το Δημόσιο ως Early Adopter, μπορεί να γίνει πελάτης των ΝΕ μέσω μικρών πιλοτικών προγραμμάτων, ειδικά σε τομείς όπως είναι η υγεία, η εκπαίδευση και η έξυπνη διακυβέρνηση. Σταδιακή μετάβαση από καθεστώς επιδοτήσεων σε καθεστώς  κινήτρων για συμμετοχή τους σε δημόσιους διαγωνισμούς.
  – Αντί για κλασικούς διαγωνισμούς το δημόσιο να καλεί ΝΕ να προτείνουν λύσεις. Αυτό ήδη εφαρμόζεται επιτυχώς σε άλλες χώρες Cuk GovTech Catalyst,US SBIR.
  -Να δημιουργηθεί μια ευέλικτη πλατφόρμα προμηθειών στην οποία ΝΕ θα μπορούν να μπουν γρήγορα χωρίς μακροχρόνιες διαδικασίες (Dymanic Purchasing Systems)
  -Να εισαχθεί ένας ειδικός fast-track μηχανισμός για συμβάσεις εως ενός ορίου (200κ-500κ)
 -παραδείγματα άλλων χωρών
  • Εσθονία (e-Residency and Agile procurement).
 Το κράτος συνεργάζεται με start ups γρήγορα χωρίς διαδικαστικές λεπτομέρειες
  • Ισραήλ (Innovation Authority and Pilots)
Παρέχει χρηματοδότηση σε νεοφυείς επιχειρήσεις που επιθυμούν να δοκιμάσουν τις λύσεις τους στο δημόσιο
  • Σιγκαπούρη (Gov Tech Sandbox)
Δημιούργησε regulatory sandbox στα οποία νεοφυείς επιχειρήσεις δοκιμάζουν τις λύσεις τους χωρίς εμπόδια.
Στον τομέα της αγροτεχνολογίας έχουμε στην Θεσσαλονίκη την Γεωργική Σχολή , τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα και το θύλακα της ΑΖΚ. Κυρίως , το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να δημιουργήσει το πλαίσιο ώστε η συμμετοχή σχετικών νεοφυών επιχειρήσεων στη λειτουργία του δημοσίου να γίνει πραγματικότητα.
Επίσης η ΕΑΤ να αυξήσει όσο μπορεί το ύψος των εγγυήσεων προς τις τράπεζες που θα διαχειριστούν το πρόγραμμα , το οποίο ήδη προανέφερα.
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος που θα έχει άξονα για την καινοτομία να δώσει έμφαση στους τομείς που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, χωρίς να εξαιρέσουμε τον κλάδο της αγροτικής καινοτομίας.
Τέλος, οφείλω να αναφέρω κάποια από τα φορολογικά μέτρα, τα οποία έως σήμερα έχουν ληφθεί.
Συγκεκριμένα:
Με τον Ν 5162/2024 αυξήθηκαν οι δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας και οι αποσβέσεις του εξοπλισμού και των οργάνων που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες εκτέλεσης της επιστημονικής και της τεχνολογικής έρευνας των επιχειρήσεων
Επίσης εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων αυτών, κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής τους, προσαυξημένες κατά ποσοστό 150% για έργα συνεργασιών με νεοφυείς επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα.
Με τον νόμο αυτόν επεκτείνεται το πλαίσιο των κινήτρων για την εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας (πατέντας), με στόχο να είναι πιο ελκυστική η ανάληψη του ρίσκου της επένδυσης σε έρευνα και ανάπτυξη.
Μέχρι σήμερα προβλεπόταν τριετής απαλλαγή των σχετικών κερδών από φόρο, αρχής γενομένης από τη χρήση μέσα στην οποία πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά τα κέρδη αυτά.
Με τις παρεμβάσεις που εισήχθησαν προβλέπεται μείωση του αντίστοιχου συντελεστή κατά 10% για τα επόμενα 7 έτη.
Οι επενδυτικοί άγγελοι θα έχουν δικαίωμα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα που ισούται με το 50% του ποσού της εισφοράς κεφαλαίου που διέθεσαν σε νεοφυείς επιχειρήσεις.
Ο angel investor μπορεί να τύχει του δικαιώματος έκπτωσης από το φορολογητέο του εισόδημα για εισφορές κεφαλαίου σε νεοφυείς επιχειρήσεις μέχρι του συνολικού ποσού των 900.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος, οι οποίες μπορούν να διενεργηθούν σε έως τρεις, κατά μέγιστο αριθμό, διαφορετικές νεοφυείς επιχειρήσεις και μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ ανά επιχείρηση.