Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν διαδικασίες χρηματοδότησης των νεοφυών επιχειρήσεων( startups και spinoffs) μέσω venture capitals, αλλά όχι απευθείας. Επίσης η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει ορισμένα κίνητρα για τον ιδιωτικό τομέα για τη στήριξη της καινοτομίας.
Έχουμε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα που ουσιαστικά χρηματοδοτούν τα VCs.
Δυστυχώς σε ορισμένα VCs υπάρχει η άποψη ότι καλό είναι να μην χρηματοδοτούμε εταιρείες σε early stage, αλλά να τα αφήνουμε να παλεύουν μόνα τους και όσα αντέξουν τότε να τα χρηματοδοτήσουμε.
Ταυτόχρονα, έως σήμερα, δεν υπάρχει μηχανισμός επιχορήγησης ή χαμηλότοκης δανειοδότησης ως ένα βαθμό με εγγυήσεις του δημοσίου για deeptech επενδύσεις.
Έρχεται όμως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα να δανειοδοτήσει με ευνοϊκούς όρους και εγγυήσεις την απόκτηση πατεντών, έως 70.000€ και με 400.000 για το PROOF OF CONCEPT.
Έρχεται επίσης το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ να διαχειρίζεται με διαδικασίες όχι τόσο σφιχτές όσο οι υπόλοιπες του δημοσίου 70 εκ. το χρόνο.
Πρέπει , όμως να χρηματοδοτήσουμε τις νεοφυείς εταιρείες με άμεσο τρόπο. Γιατί να μην σκεφτούμε επίσης την εύκολη πρόσβαση των νεοφυών επιχειρήσεων, ως ένα όριο, στους διαγωνισμούς του δημοσίου ή ακόμη-ακόμη να καλούνται να προτείνουν και λύσεις.
Το κράτος πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις προσφέροντας πελάτες, αλλά και ένα fast track πλαίσιο συνεργασίας.
– Το Δημόσιο ως Early Adopter, μπορεί να γίνει πελάτης των ΝΕ μέσω μικρών πιλοτικών προγραμμάτων, ειδικά σε τομείς όπως είναι η υγεία, η εκπαίδευση και η έξυπνη διακυβέρνηση. Σταδιακή μετάβαση από καθεστώς επιδοτήσεων σε καθεστώς κινήτρων για συμμετοχή τους σε δημόσιους διαγωνισμούς.
– Αντί για κλασικούς διαγωνισμούς το δημόσιο να καλεί ΝΕ να προτείνουν λύσεις. Αυτό ήδη εφαρμόζεται επιτυχώς σε άλλες χώρες Cuk GovTech Catalyst,US SBIR.
-Να δημιουργηθεί μια ευέλικτη πλατφόρμα προμηθειών στην οποία ΝΕ θα μπορούν να μπουν γρήγορα χωρίς μακροχρόνιες διαδικασίες (Dymanic Purchasing Systems)
-Να εισαχθεί ένας ειδικός fast-track μηχανισμός για συμβάσεις εως ενός ορίου (200κ-500κ)
-παραδείγματα άλλων χωρών
-
Εσθονία (e-Residency and Agile procurement).
Το κράτος συνεργάζεται με start ups γρήγορα χωρίς διαδικαστικές λεπτομέρειες
-
Ισραήλ (Innovation Authority and Pilots)
Παρέχει χρηματοδότηση σε νεοφυείς επιχειρήσεις που επιθυμούν να δοκιμάσουν τις λύσεις τους στο δημόσιο
-
Σιγκαπούρη (Gov Tech Sandbox)